Terug naar diensten
Rijles

Rijles

Wil je binnenkort gaan beginnen met rijlessen en weten hoeveel rijlessen je gemiddeld nodig hebt en wat de kosten voor autorijles zijn? Wist je dat je al vanaf 16.5 jaar oud kan beginnen met rijles? Op deze pagina vind je handige tips en informatie over hoe een rijles verloopt.

Ben je op zoek naar een rijinstructeur voor jouw rijlessen? MyGo helpt je graag. Met de MyGo Matchmaker vind je direct een gekwalificeerde rijinstructeur bij jou in de buurt.

Je kunt de MyGo Matchmaker zowel telefonisch als online gebruiken. Voor telefonisch, bel 085 106 1600. Voor online, klik op de Matchmakerknop.

Wat kost een rijles?

Een rijles kost gemiddeld iets meer dan 42 euro per uur. De kosten hangen van de rijschool, de regio, hoelang de rijles duurt en het soort lesauto. Sommige rijschollen bieden lessen van één uur aan, anderen van 50 minuten. Let er dus goed op hoelang een rijles duurt voordat je een rijschool boekt.

Rijles

Wat zijn de gemiddelde kosten voor een rijbewijs halen?

De gemiddelde kosten voor het halen van je rijbewijs liggen rond de 2.460 euro. Deze kosten zijn inclusief het gemiddeld aantal rijlessen (40 uur), gemiddelde aantal rijexamens en theorie-examens, tussentijdse toets, gezondheidsverklaring CBR, Rijbewijs aanvragen en de pasfoto’s. In onderstaande tabel zie je een overzicht van de gemiddelde prijzen. Let hier erop dat het gemiddelde bedragen zijn, de werkelijke kosten kunnen verschillen.

Onderdeel

Gemiddelde kosten

Rijlessen (gemiddeld 40 uur)

€ 1.680

Theorie-examen auto (gemiddeld 2.4 keer)

€ 83

Rijexamen (gemiddeld 2 keer)

€ 522

Tussentijdse toets (ruim 40% doet deze toets)

€ 85

Rijbewijs aanvragen (gemiddelde van alle gemeentes)

€ 40

Gezondheidsverklaring CBR

€ 38

Pasfoto’s rijbewijs

€ 10

Totaal

€ 2.458

Kijk voor meer uitgebreide informatie op mygo.nl/rijles-kosten.

Rijles

Rijles corona

Tijdens een rijexamen volgende de basisregels die voor iedereen gelden omtrent corona zoals het dragen van een mondkapje tijdens je rijles en rijexamen en het houden van 1.5 meter afstand. Je krijgt voorafgaand aan het examen een gezondheidscheck. Er wordt dan gevraagd of je klachten hebben die overeenkomen met corona. Als je klachten hebt kun je helaas geen examen doen.

Mondkapje tijdens rijexamen

In het CBR-gebouw en tijdens je rijexamen moet je een niet-medisch mondkapje dragen. Ook zal het CBR je vragen of jij en je instructeur en iedereen die bij je in de auto zat tijdens rijlessen een mondkapje heeft gedragen. Een mondkapje dragen tijdens de rijles is verplicht sinds 19 oktober 2020 en tevens een voorwaarde om rijexamen bij het CBR te kunnen doen. Als je na 18 oktober geen mondkapje hebt gedragen tijdens de rijlessen dan zal het CBR je rijexamen uitstellen.

Verlopen theorie-examen is langer geldig

Wanneer je eerder theorie-examen hebt gedaan dan blijft deze in de volgende gevallen langer geldig:

 • Verliep de geldigheid van je theorie-examen in de periode van 16 maart tot en met 31 mei 2020? Dan is je theorie-examen nog geldig tot en met 30 november 2020.
 • Verliep de geldigheid van je theorie-examen in de periode van 1 juni tot en met 31 december? Dan is je theorie-examen geldig tot en met 31 maart 2021.

Rijles

Eerste rijles

Ga je binnenkort beginnen met je eerste rijles? Vooral als je nog nooit achter het stuur hebt gezeten heb je waarschijnlijk geen idee wat je kunt verwachten. In de eerste rijles zal de instructeur je wat veiligheidsinstructies geven zoals je gordel omdoen en spiegels afstellen en zul je voornamelijk schakelen oefenen en een klein stukje rijden. Maak je niet druk dat je ergens tegenaan rijdt of iets over het hoofd ziet. De instructeur heeft namelijk ook pedalen en kan ook remmen indien dit nodig is. Als je toch in een ongeluk terechtkomt dan is bijna elke rijschool hiervoor verzekerd. Er zijn echter steeds meer rijscholen die je een contract laten ondertekenen waarin staat dat jij verantwoordelijk bent voor eventuele schade. Let hier dus goed wanneer je een rijschool benadert. Hieronder een aantal tips voor je eerste rijles.

Rijles tips

Met onderstaande tips kun je rustig en zelfverzekerd je rijexamen halen:

 • Blijf rustig. Het klinkt simpel, maar blijf rustig en ga er met plezier naar toe. Natuurlijk zul je zenuwachtig zijn, zenuwen zijn goed. Maar onthoud dat er een rijinstructeur naast je zit en straks kun je helemaal alleen de weg op.
 • Je mag fouten maken. Het is een rijles, met de nadruk op les, dus fouten maken mag. Niet alles zal meteen goed gaan. Maar van je fouten zul je leren en het de volgende keer beter doen.
 • Stel vragen. Je kunt beter te veel dan te weinig vragen. Als je ergens onzeker over bent vraag het dan direct aan de rijinstructeur. Geen vraag is te dom.
 • Draag comfortabele kleding. Draag kleding die lekker zit en waar je goed in kunt bewegen zodat je je comfortabel voelt
 • Luister goed. Luister naar de aanwijzingen van de instructeur en volg deze goed op.
 • Kijk goed om je heen. Let goed op alles wat op de weg gebeurt. Ook wanneer je meerijdt is het aan te rijden goed mee te kijken met wat er allemaal gebeurt. Zo kun je veel leren.
 • Voldoende nachtrust. Zorg dat je een goede nachtrust hebt gehad voor je rijles. Wanneer je goed geslapen hebt zul je je beter kunnen concentreren en is reactievermogen beter.
 • Drink niet te veel koffie. Eén of twee kopjes is prima. Maar te veel kopjes koffie kan je juist zenuwachtiger maken.
 • Begin met theorie. Als je alvast begint met het bestuderen van de theorie zit je ook zelfverzekerder in de auto. Hoe meer verkeersborden je herkent, hoe zekerder je rijdt.
 • Geniet ervan. Onthoud dat het leuk is dat je voor het eerst gaat autorijden. Straks kun je zelf overal naartoe rijden waar je maar wilt.

Rijles

Tips van MyGo

Naast de bovenstaande tips zijn er ook nog een aantal handige zaken waarmee je rekening kunt houden voordat je een rijschool boekt:

 • Is een rijles echt één uur of bijvoorbeeld vijftig minuten of anderhalf uur.
 • Wat betaal je voor een rijexamen bij de rijschool? En is daarbij tevens een les inbegrepen voor het examen aan plus vervoer naar het CBR?
 • Kan de instructeur je een indicatie geven van hoeveel rijlessen je ongeveer nodig hebt?
 • Vraag bij meerdere rijscholen offertes aan zodat je de prijzen met elkaar kunt vergelijken.

MyGo helpt je graag

Met de Matchmaker van MyGo vind je zonder zoeken direct de best passende rijschool bij jou in de buurt. De Matchmaker is 24 uur per dag, 7 dagen per week, beschikbaar. Telefonisch contact kan ook! Je kunt ons tijdens openingstijden bellen op 085 106 1600.