Terug naar diensten
Scooter rijbewijs

Scooter rijbewijs

Ben je van plan je scooter (ook wel bromfiets) rijbewijs te halen? Op deze pagina vind je alle informatie over wat je te wachten staat en de kosten voor een scooter rijbewijs.

Ben je op zoek naar rijinstructeur voor scooter rijlessen? MyGo helpt je graag. Met de MyGo Matchmaker vind je direct een gekwalificeerde rijschool bij jou in de buurt.

Je kunt de MyGo Matchmaker zowel telefonisch als online gebruiken. Voor telefonisch, bel 085 106 1600. Voor online, klik op de Matchmakerknop.

Scooter rijbewijs halen - brommer rijbewijs halen

Je hebt een bromfietsrijbewijs nodig wanneer je wil rijden op snorfiets, brommobiel, scooter of speed-pedelec wilt rijden. Heb je een autorijbewijs of motorrijbewijs? Dan krijg je automatisch het bromfiets rijbewijs erbij. Vanaf 15.5 jaar kun je al het theorie-examen doen voor je brommerrijbewijs/scooterrijbewijs (rijbewijs AM). Vanaf 16 jaar kun je vervolgens rijlessen volgen en je scooter praktijkexamen doen. De volgende dingen moet je meenemen naar het praktijkexamen:

 • Een geldig identiteitsbewijs
 • Je theoriecertificaat AM
 • Geschikte kleding
 • Een helm
 • De reservering voor je praktijkexamen
 • Een bromfiets

Scooter rijbewijs

Is een bromfietshelm verplicht?

Ja, je bent verplicht een helm te dragen op een bromfiets of scooter. Ook wanneer je iemand achterop hebt moet deze persoon een helm dragen. Wanneer je geen helm op hebt kun je een boete krijgen. Tevens ben je met een helm op veel beter beschermd bij eventuele ongelukken. Een helm moeten voldoen aan de Europese ECE-norm. Dit kun je herkennen door een cirkel met de letter E erin met een cijfer erachter. Het cijfer staat voor het Europese land (4 voor Nederland). Je kunt dit logo doorgaans vinden aan de binnenkant van je helm of aan de kinband. De volgende helmen zij goedgekeurde helmen voor een brommer of scooter:

 • Systeemhelm
 • Integraalhelm
 • Jethelm

Scooter rijbewijs – brommer rijbewijs kosten

De gemiddelde kosten voor je scooter rijbewijs of bromfietsrijbewijs voor het praktijkexamen is 116 euro. Voor je theorie-examen scooter betaal je bij het CBR 34,50 euro. Wanneer je extra nodig hebt, bijvoorbeeld wanneer je dyslexie hebt, dan betaal je een toeslag van 11 euro. Voor een scooter rijles betaal je gemiddeld zo’n 50 euro per uur.Kijk voor uitgebreide informatie over de kosten voor je scooter of brommer rijbewijs op mygo.nl/scooter-rijbewijs-kosten.

Scooter rijbewijs halen in 1 dag

Ben je op zoek naar een spoedcursus scooter of bromfiets rijbewijs? Wanneer je al in het bezit bent van je theoriecertificaat AM kun je al in één dag je scooter/brommer rijbewijs halen. Om goed voorbereid te zijn op het praktijkexamen heb je meestal een paar lessen nodig. Het gemiddeld aantal lessen dat nodig is voor het praktijkexamen ligt rond de 4. Rijscholen bieden vaak een dagopleiding aan of tweemaal een blokuur rijles waarna je op dezelfde dag nog het praktijkexamen scooterrijbewijs (brommerrijbewijs) doet. Tijdens het praktijkexamen zul je gaan rijden op de openbare weg.

Scooter rijbewijs

Bromfietsrijbewijs bij motor en autorijbewijs

Als je dus in het bezit van je autorijbewijs (rijbewijs B) of je motorrijbewijs (Rijbewijs A, A1 of A2) hoef je niet apart nog theorie-examen bromfietsrijbewijs of praktijkexamen bromfietsrijbewijs te hebben. Je krijg het AM rijbewijs automatisch bijgeschreven op je rijbewijs. Voor bijzondere bromfiets zoals een Trikke, een Stint of Segway heb je op het moment nog geen speciaal rijbewijs nodig. Echter kan hier in de toekomst verandering in komen.

Waarmee rekening houden?

Let er op dat wanneer je een tweedehands helm koop dat deze onzichtbaar beschadigt kan zijn. Het kan zijn dat door een ongeluk of val de helm aan de binnenkant beschadigd is, je kunt dit dan niet zien aan de buitenkant. Controleer daarom altijd heel goed de binnenkant van de helm wanneer je een tweedehands helm koopt. Ook wanneer jouw eigen helm beschadigd is aan de binnenkant kan het zijn dat deze onvoldoende bescherming biedt tijdens een harde val of ongeluk. Let hier dus goed op.

Bespaartips van MyGo

Je kunt geld besparen op scooterrijlessen door de volgende dingen te doen:

 • Vergelijk verschillende rijscholen. Vraag bij meerdere rijscholen de prijzen op en vergelijk de lespakketten. Zo kun je de meest geschikte rijschool vinden voor jou en binnen jouw specifieke budget
 • Kies voor een scooterrijbewijs pakket. Als je kiest voor een pakket waar theorie-examen, praktijkexamen en lessen inzit ben je doorgaans voordeliger uit dan wanneer je losse lessen en examens neemt.

MyGo helpt je graag

Met de Matchmaker van MyGo vind je zonder zoeken direct de best passende rijschool bij jou in de buurt. De Matchmaker is 24 uur per dag, 7 dagen per week, beschikbaar. Telefonisch contact kan ook! Je kunt ons tijdens openingstijden bellen op 085 106 1600.

Waarom MyGo?
 • Direct een specialist geregeld
 • Snel een offerte binnen
 • Alleen betrouwbare bedrijven!
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
 • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
 • Direct hulp via ons service center
 • Nauwkeurige bedrijfsselectie
Hulp nodig? Max staat voor je klaar!

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!