Direct hulp
Terug naar diensten
Septische put: plaatsen, onderhoud en prijzen

Septische put: plaatsen, onderhoud en prijzen

Septische put: soorten

Er zijn twee soorten septische putten: de betonnen septische put en de septische put die gemaakt is van PVC. Een put van beton heeft als eigenschap dat het erg zwaar is. Daarom is er zeer waarschijnlijk een kraan nodig voor de plaatsing van een betonnen septic tank. Het voordeel van een betonnen septic tank is dat deze goedkoper is dan een tank van PVC. Ook is het handig dat de betonnen septic tank zo zwaar is, omdat deze daardoor veiliger en steviger in de grond zit. De put zal niet van plaats veranderen, zelfs niet wanneer er grondwater omhoog komt. Een septische put van PVC is veel lichter, waardoor je de put zelf kan plaatsen. Een nadeel van een put van PVC is dat deze verzwaard moet worden in kunststof als het grondwater omhoog komt. Hierdoor kun je er extra werk van hebben en extra kosten maken wanneer je een put van PVC kiest. 

Septische put kopen

Als je een septische put wilt kopen, dan moet je met een aantal dingen rekening houden. Ten eerste moet je een goede plek uitkiezen voor de septische put. Kijk dus goed waar de put gemakkelijk in de grond geplaatst kan worden, zonder dat delen van de woning of de tuin opengebroken moeten worden. Wanneer je voor beton kiest, dan is het ook belangrijk dat er een kraan in de buurt kan komen. Verder kan het zijn dat je een bouwvergunning moet aanvragen voor een septic tank. Dit verschilt per gemeente, dus je kunt dat het beste even navragen bij jouw gemeente. Een bouwvergunning hoeft meestal alleen aangevraagd te worden wanneer je de septic tank dichtbij de perceelgrenzen wilt plaatsen. Daarnaast is ook het waterpeil belangrijk van de septic tank. Ga daarom niet alleen op de prijs af, maar vraag ook even na hoe het zit met de kwaliteit van de septische put. Zo weet je zeker dat er niets mis kan gaan.

Septische put: plaatsen, onderhoud en prijzen

Wat kost een septische put?

De prijs van een septic tank kan erg verschillen. Voor een septic tank van beton waar 1,500 liter in kan, betaal je meestal ongeveer 200 euro. Wanneer je een betonnen septic tank kiest van 3.000 liter, dan is de prijs zo’n 250 euro. Wanneer je een tank van kunststof kiest, ben je meestal al zo’n 350 euro kwijt voor een septische put van 1.500 liter. Een put van PVC van 3.000 liter kost al ongeveer 800 euro. Een septic tank van PVC is dus wel wat duurder dan één van beton. Het voordeel van PVC is dan weer dat je geen kraanwerker hoeft in te huren om de tank te plaatsen. Dat bespaart dan juist weer. De prijs van de plaatsing van de put hangt uiteraard af van hoe moeilijk het werk is. Als de plek slecht te bereiken is, dan zul je meer betalen dan wanneer de put gemakkelijk geplaatst kan worden. Ook verschillen de prijzen per leverancier, waardoor het aan te raden is om de kosten van de plaatsing bij verschillende leveranciers goed te vergelijken. Hierbij helpt MyGo je graag; via de Matchmaker, of telefonisch.

Septische put: aanleg

De aanleg van een septic tank van beton moet dus sowieso gedaan worden met de hulp van een kraan. Een septic tank van PVC is minder zwaar, zodat je deze eventueel ook zelf zou kunnen plaatsen. Omdat een septische put in de grond wordt geplaatst, is het echter ook vrijwel altijd nodig om een graafmachine in te huren. Het is haast geen doen om zelf te gaan graven. Verder wordt het aangeraden om de aanleg van je septische put in het geheel door professionals te laten doen. Zo weet je zeker dat er niets mis kan gaan en dat alles veilig en zorgvuldig gebeurt. De riolering moet goed aangesloten worden en daar is kennis en ervaring bij nodig. De specialisten van MyGo hebben veel ervaring met het plaatsen van septic tanks en zorgen ervoor dat jouw klus op de beste manier wordt uitgevoerd.

Septische put: plaatsen, onderhoud en prijzen

Septische put onderhouden

Het is belangrijk dat een septische put regelmatig wordt gecontroleerd. Je kunt een septische put daarom het beste één keer per jaar laten checken. Een septic tank moet namelijk af en toe gereinigd worden zodat er geen verstoppingen kunnen ontstaan. Ook zijn er andere factoren die ervoor kunnen zorgen dat de septic tank niet meer goed werkt. Wanneer er producten en stoffen in de put terecht komen die niet afbreekbaar zijn, dan kan de put verstopt raken en minder goed werken. In deze gevallen moet een septic tank vaker worden onderhouden en worden geruimd. Wanneer ook het water van de keuken en de badkamer is aangesloten op de septische put kan het verstandig zijn om de put nog vaker te controleren. Door het terechtkomen van haren en resten van eten in de put kan de put moeite krijgen met het afbreken van al deze verschillende stoffen. Wanneer je de put regelmatig laat controleren, blijven de bacteriën in de put optimaal werken, zodat je een verstopping uit de weg gaat. Je kunt je septic tank laten onderhouden door de professionals die je kunt vinden via de MyGo Matchmaker.

Septische put ontstoppen

Als je je septic tank niet goed genoeg hebt onderhouden, dan kan het zijn dat er een verstopping ontstaat. Ook als je septic tank wel goed is onderhouden, is er een hele kleine kans dat je alsnog een keer te maken krijgt met een verstopping. Als je je septic tank moet ontstoppen, dan moet de tank helemaal geleegd worden. Dit kost meestal tussen de 100 en de 300 euro. Hoe dringender de klus is, hoe meer geld het dikwijls kost. Meestal kan de prijs met je worden afgestemd en kun je van tevoren een offerte krijgen, zodat je precies weet hoeveel geld je kwijt zult zijn. Het is verstandig om verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken, zodat je zeker weet dat je een goede deal sluit.

Hulp nodig?

Wil je weten welke gekwalificeerde rioleringsspecialist bij jou in de buurt je het best en snelst kan helpen bij het plaatsen of vervangen van je septic tank? MyGo helpt je graag, gratis en goed. Klik op de Matchmaker-knop om op de door jou gewenste manier makkelijk en snel in verbinding te komen met de specialist die het best past bij jouw wensen. Wil je liever persoonlijk iemand spreken? Dat kan ook. Door gratis met het MyGo service center te bellen via telefoonnummer 085 106 1600.