Tuinonderhoud prijzen

Tuinonderhoud prijzen

Ben je op zoek naar tuinonderhoud voor een betaalbare prijs? Wil je jouw tuin netjes en verzorgd houden zodat je er volop van kunt genieten? Als je zelf geen tijd hebt, kan een hovenier zorgen voor jouw tuinonderhoud. De ​prijzen van tuinonderhoud​ zijn afhankelijk van de inrichting en de omvang van je tuin en van jouw persoonlijke wensen. In dit artikel krijg je antwoord op de volgende vragen:

Wil je ook de perfecte hovenier vinden bij jou in de buurt? MyGo helpt je te matchen met de hovenier die het beste bij jou past. Met de ​MyGo Matchmaker​ krijg je een overzicht van de beste hoveniers bij jou in de buurt. Je kunt dan meerdere offertes opvragen en vergelijken, of telefonisch contact opnemen via 085 106 1600.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Wat kost het laten onderhouden van een tuin?

Kosten tuinonderhoud

Zoek je een ​tuinman​ om je tuin te onderhouden, zodat je tuin er verzorgd en netjes uitziet? Vanaf slechts 35 euro per uur vind je al een vakkundig hovenier. Een hovenier heeft gemiddeld 4 uur nodig voor tuinonderhoud. Maar de werkzaamheden hangen natuurlijk sterk af van de inrichting en grootte van jouw tuin en wat voor soort beplanting je in jouw tuin hebt. Grotere tuinen met veel beplanting moeten gemiddeld één keer per maand worden onderhouden. Voor kleinere tuinen met weinig beplanting is twee keer per jaar tuinonderhoud voldoende. Om precies te bepalen wat de kosten zijn voor het onderhoud van jouw tuin kan een hovenier een offerte opstellen. In onderstaand kostenoverzicht zie je wat de gemiddelde kosten voor tuinonderhoud zijn:

Soort dienst

Gemiddelde prijs

Hovenier

€​ 35 - ​€​ 55 per uur

Grasmaaien

€​ 25 - ​€ ​30 gazon van 100m²

Gras verticuteren

€​ 100 - ​€​ 140 gazon van 100m²

Boom kappen / verwijderen

€​ 400 - ​€​ 800

Boomstronk verwijderen

€ 65 - €80 per uur

 

Wat kost het laten onderhouden van een tuin?

Uurtarief hovenier

Een hovenier heeft een uurtarief van 35 tot 55 euro, inclusief​ ​btw. Hier kunnen echter nog wel kosten bijkomen zoals voorrijkosten, afvoeren van tuinafval of kosten voor materialen. Het is ook mogelijk om een hovenier per dagdeel in te schakelen voor tuinonderhoud. Dat kost ongeveer 200 euro per dagdeel. Bij tuinonderhoud verricht een tuinman vaak de volgende werkzaamheden:

 • Grasmaaien
 • Gras verticuteren
 • Planten bemesten
 • Onkruid verwijderen
 • Tuin ​winterklaar of zomerklaar​ maken
 • Hagen en heggen snoeien
 • Bomen snoeien, kappen en verwijderen
 • Gazon en terras onderhouden

Gazon onderhouden

Wanneer je je gazon mooi en groen wilt houden, moet je het regelmatig maaien. Vooral tijdens het groeiseizoen (mei - oktober) is het verstandig om wekelijks je gras te maaien. Ook moet je gazon één of twee keer per jaar worden geverticuteerd. Na een bepaalde tijd ontstaat er namelijk een viltlaag op je gras. Dit is een laag van organisch materiaal, mossen en gedroogd gras. Hierdoor kan het gras niet goed ademen wat kan leiden tot kale plekken in je gazon. Verticuteren kost gemiddeld 100 tot 140 euro voor een gazon van 100m². Daarnaast is het belangrijk om de vruchtbaarheid van de bodem op de juiste momenten en met de juiste te middelen te onderhouden en te voeden. Denk daarbij aan het strooien van kalk tegen mosgroei, en de juiste soort en hoeveelheid bemesting.

Wat kost het laten onderhouden van een tuin?

Boom kappen

Voor het laten kappen en verwijderen van een boom is de hovenier tevens de aangewezen partij. De prijs is afhankelijk van de grootte en de standplaats van de boom en ligt gemiddeld tussen de 400 en 800 euro. Het verwijderen van een boomstronk kost gemiddeld tussen de 65 en 80 euro per uur.

Extra opties

Hoveniers kunnen ook extra diensten uitvoeren zoals het afwerken van de graskant waardoor je gazon een strakke en nette uitstraling krijgt. Ze kunnen ook zorgen voor de afvoer van gemaaid gras of van het groen dat overblijft na het verticuteren. Je kunt ervoor kiezen om kosten te besparen door dit zelf te doen. In onderstaande tabel vind je een overzicht van de kosten van de extra opties:

Soort dienst

Gemiddelde prijs

Gemaaid gras afvoeren

€​ 2,50 - ​€​ 3 per 25m² maaien

Verticuteer afval afvoeren

 €​ 5 - ​€​ 6 per 25m² verticuteren

Graskant snijden

€​ 0,50 - ​€​ 0,75 per m²

Kosten onderhoudsabonnement

Je kunt een hovenier eenmalig langs laten komen of samen met de hovenier een  onderhoudsabonnement opstellen waarbij je afspreekt welke werkzaamheden verricht moeten worden en hoe vaak je wilt dat hij langskomt. Een onderhoudsabonnement heeft vaak een vaste prijs.

Wat kost het laten onderhouden van een tuin?

Kosten tuinaanleg en tuinrenovatie

Wil je de indeling van jouw tuin wijzigen of wil je een ​complete tuinrenovatie​? Een hovenier kan je helpen een nieuwe tuin te ontwerpen en aan te leggen. De ​prijs van tuinaanleg​ ligt gemiddeld tussen de 40 en 80 euro per m² en is uiteraard ook afhankelijk van jouw wensen. Wil je bijvoorbeeld een kunststof schutting laten plaatsen? Dan is dat duurder dan het laten plaatsen van een houten schutting. Bij het laten maken van een tuinontwerp zit vaak ook een onderhoudsplan. Daarin kun je precies zien wanneer welk toekomstig onderhoud gedaan moet worden. In onderstaand overzicht vind je de gemiddelde prijzen voor tuinaanleg:

Soort dienst

Gemiddelde prijs per m2

Gras leggen

€ 5 - € 9

Terras / straatwerk leggen

€​ 40 - ​€​ 150

Beplanting aanbrengen

€​ 10 - ​€​ 28

Houten vlonders

€​ 60 - ​€​ 150

Schutting laten plaatsen

€​ 50 - ​€​ 150

Wat kost het laten onderhouden van een tuin?

Bespaartips van MyGo:

 • Voordelige alternatieven. De prijs hangt erg af van de keuze van het materiaal. Een kunststof schutting is bijvoorbeeld duurder dan een houten schutting.
 • Deel van het werk zelf doen. Je kunt werkzaamheden zelf doen zoals grasmaaien of een oude schutting zelf verwijderen. Daarnaast kan je bijvoorbeeld zelf het afval afvoeren dat overblijft na het maaien of verticuteren van het gras.
 • Samen met buren/buurtgenoten doen. Wellicht kun je de kosten van een nieuwe schutting delen met je buurman.
 • Kies voor een hovenier uit de buurt. Wanneer je kiest voor een hovenier bij jou uit de buurt blijven de voorrijkosten laag.
 • Zorg zelf voor materiaal. Een hovenier heeft materialen nodig voor het tuinonderhoud. Als je deze materialen zelf aanlevert, hoeft de hovenier hiervoor geen kosten in rekening te brengen.
 • Hergebruik. Wellicht kun je oude tegels gebruiken bij het aanleggen van je nieuwe terras.
 • Verkoop oud materiaal. Verkoop oud materiaal - indien mogelijk - op een verkoopwebsite.
 • Onderhoudsvrij. Kies voor het laten aanleggen van een onderhoudsvrije tuin om toekomstige onderhoudskosten te besparen.

Waarmee rekening houden?

Er zijn drie belangrijke zaken waar je rekening mee kunt houden indien je tuinonderhoud laat doen:  

 1. Voor het plaatsen van een schutting, een tuinhuis of schuur, of voor het kappen van een boom heb je wellicht een vergunning nodig. De regels voor vergunningen verschillen echter per gemeente. In de ene gemeente heb je bijvoorbeeld wel een vergunning nodig om een boom te kappen terwijl dit in een andere gemeente niet nodig is.
 2. Let bij het plaatsen van een schutting op de ​erfscheiding​. Je kunt bij het kadaster​ opvragen waar de erfscheiding precies loopt. Doe dit om problemen met de buren te voorkomen.
 3. Ook bij het planten van bomen en struiken moet je rekening houden met overlast voor de buren. Je kunt je buren onrechtmatig hinderen wanneer je binnen een halve meter van de erfgrens een struik plant of wanneer je binnen twee meter van de erfgrens een boom plant.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Vergelijk meerdere offertes

Ben je benieuwd naar de kosten voor het onderhoud van jouw tuin? Bespaar op de kosten door meerdere offertes op te vragen en te vergelijken via de MyGo Matchmaker. MyGo heeft gedetailleerde informatie over hoveniers, over welke werkzaamheden ze verrichten en of ze aan jouw wensen voldoen. Wil je graag telefonisch contact met een hovenier bij jou in de buurt? Ook dat is mogelijk. Maak vrijblijvend gebruik van de MyGo Matchmaker online of bel gratis 085 106 1600.

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!