Terug naar diensten
Vrachtwagen rijbewijs halen

Vrachtwagen rijbewijs halen

Zit je eraan te denken je rijbewijs vrachtwagen te halen? Moet je voor je werk een vrachtauto besturen of wil je juist vrachtwagenchauffeur worden? Op deze pagina vind je alle informatie over hoe je je vrachtwagenrijbewijs haalt en de bijkomende kosten daarvan.

Ben je op zoek naar een vrachtwagenchauffeur opleiding bij jou in de buurt? MyGo helpt je graag. Met de MyGo Matchmaker vind je direct een gekwalificeerde rijinstructeur bij jou in de buurt.

Je kunt de MyGo Matchmaker zowel telefonisch als online gebruiken. Voor telefonisch, bel 085 106 1600. Voor online, klik op de Matchmakerknop.

Vrachtwagen rijbewijs zonder code 95

Code 95 is een verplichte aanduiding op je rijbewijs voor alle beroepschauffeurs uit de EU. Deze code is verplicht wanneer je een voertuig wilt besturen waarvoor je rijbewijs C1E, CE, D1E of DE nodig hebt. Wanneer je geen beroepschauffeur meer bent zal de geldigheid van code 95 op rijbewijs komen te vervallen. Je moet dan een nieuw rijbewijs aanvragen.

Vrachtwagen rijbewijs C

Wil je het vrachtwagenrijbewijs alleen gebruik voor privédoeleinden? Dan is Rijbewijs C voldoende. Met een vrachtauto rijbewijs C mag je een motorrijtuig besturen met een gewicht van meer dan 3.500 kilo. Je moet minimaal 21 jaar zijn om het Rijbewijs C te kunnen halen, behalve als je het C rijbewijs met code 95 aanvraagt. Daarnaast moet je ook in het bezit zijn van een rijbewijs B. Je mag met een rijbewijs C zonder code 95 dus alleen een vrachtauto voor je eigen plezier gebruiken en niet werk gerelateerd.

Vrachtwagen rijbewijs halen

Kosten vrachtwagen rijbewijs

Een vrachtauto rijles kost zo rond de 75 euro per uur. Je bent doorgaans voordeliger uit wanneer je kiest voor een compleet rijles pakket met bijvoorbeeld 20 lesuren, cursus RV1 R2C en V3C plus de examens en eventuele herexamens. Kijk voor meer informatie over de kosten voor een vrachtwagen rijbewijs op mygo.nl/kosten-vrachtwagen-rijbewijs.

Groot rijbewijs halen

Een groot rijbewijs is een andere benaming voor een vrachtauto rijbewijs categorie C of D. Een D rijbewijs is voor het besturen van bussen. Je moet voor een groot rijbewijs medisch gekeurd worden. Je Vrachtauto rijbewijs C is vijf jaar geldig. Wil je je vrachtautorijbewijs vernieuwen? Dan moet je opnieuw een gezondheidsverklaring indienen.

Theorie vrachtwagen

Het theorie-examen vrachtauto bestaat uit drie aparte onderdelen:

 • RV1 (Verkeer en Techniek)
 • V2C (Veiligheid, Milieu en Wetgeving)
 • V3C (Praktijkvragen)

Kijk voor meer informatie op mygo.nl/theorie-vrachtwagen.

Vrachtwagen rijbewijs halen

Praktijkexamen vrachtauto C

Het praktijkexamen vrachtauto is voor iedereen die een rijbewijs C of C1 willen behalen. Het praktijkexamen Vrachtauto C1 of C duurt 85 minuten. Je wordt onder andere getoets op de volgende aspecten:

 • Rijklaar controle. Controle en voorbereiding voertuig plus de papieren.
 • Verkeersgedrag (professioneel rijgedrag). Rijden binnen en buiten de bebouwde kom en op autoweg en snelweg. Je moet laten zien dat je in elke situatie het voertuig volledig onder controle hebt en netjes rijdt in het verkeer.
 • Bijzondere verrichtingen. Waaronder keren door te steken en een bocht achteruit kunnen rijden.
 • Voertuigbeheersing
 • Veiligheid en ergonomie
 • Navigatie opdracht

Wat heb je nodig voor het examen

Naar het vrachtautorijbewijs moet je de volgende dingen meenemen:

 • Geldig Nederlands rijbewijs B of geldig EU/EER rijbewijs B met identiteitsbewijs
 • Bevestiging van reservering van het examen
 • Een vrachtauto welke aan bepaalde voorwaarden moet voldoen
 • De kentekengegevens van de vrachtauto

Groot rijbewijs keuring

Wanneer je rijbewijs C wilt halen of verlengen heb je een medische keuring nodig. Zorg ervoor dat je op tijd een afspraak maakt voor een rijbewijskeuring, tenminste 5 maanden voordat je rijbewijs verloopt. Als je je Code 95 wilt laten bijschrijven heb je geen medische keuring nodig. Je moet echter wel betalen voor een nieuw rijbewijs maar de geldigheidsdatum van je huidige rijbewijs wordt niet verlengd. Het is daarom verstandig om meteen je rijbewijs tegelijk te verlengen wanneer je code 95 laat bijschrijven.

Vrachtwagen rijbewijs halen

Bespaartips van MyGo

Voor het behalen van je vrachtwagen rijbewijs zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de kosten te drukken:

 • Bereid je goed voor. Als je de theorie al goed onder de knie hebt en goed voorbereid bent zul je zelfverzekerder in de vrachtauto zitten en hoogstwaarschijnlijk minder lessen nodig hebben.
 • Vergelijk rijscholen. Vergelijk de prijzen van verschillende rijscholen. Zo kun je zelf de meest geschikte rijschool voor jou kiezen en binnen jouw specifieke budget.
 • Kies voor een rijlespakket. Rijscholen bieden vaak een compleet pakket aan, met theorie en examens en eventuele herexamens. Hiermee ben je vaak voordeliger uit. Let wel op de lengte van één rijles; is dit één uur, 50 minuten of anderhalf uur?

MyGo helpt je graag

Met de Matchmaker van Myhttps://mygo.nl/Go vind je zonder zoeken direct de best passende rijschool bij jou in de buurt. De Matchmaker is 24 uur per dag, 7 dagen per week, beschikbaar. Telefonisch contact kan ook! Je kunt ons tijdens openingstijden bellen op 085 106 1600.