Terug naar prijzen
Aanbouw kosten

Aanbouw kosten

Wil je graag je huis uitbreiden met een aanbouw en ben je benieuwd naar de kosten? Op deze pagina vind je alle informatie omtrent de kosten van een aanbouw.

Ben je op zoek naar een vakman voor het laten plaatsen van een aanbouw? MyGo helpt je graag. Met de MyGo Matchmakker vind je direct een gekwalificeerde vakman bij jou in de buurt.

Wat kost een aanbouw?

De gemiddelde kosten voor een uitbouw of aanbouw liggen rond de 18.000 tot 26.000 euro. De kosten voor een nieuwe aanbouw of uitbouw hangen af van de oppervlakte van de uitbouw en hoeveel ramen je erin wilt hebben. Wil je bijvoorbeeld een volledige glazen uitbouw? Dan ben je duurder uit dan wanneer je slechts een aantal ramen in je aanbouw wilt. Ook materiaalsoorten en het type glas bepalen de uiteindelijke prijs. In onderstaande tabel zie je een overzicht van de prijzen voor een nieuwe aanbouw.

Soort aanbouw

Gemiddelde kosten

Standaard aanbouw (maatwerk)

€ 20.000 - € 25.000

Klassieke/moderne aanbouw (maatwerk)

€ 22.000 - € 27.000

Standaard aanbouw (prefab)

€ 17.000 - € 21.000

Klassieke/ moderne aanbouw (prefab)

€ 19.000 - €23.000

Serre aanbouw 15 m2 (prefab)

€ 11.000 - € 14.000

Serre aanbouw 20 m2 (prefab)

€ 16.000 - € 20.000

Serre aanbouw 30 m2 (prefab)

€ 24.000 - € 28.000

Aanbouw kosten

Prijsbepalende factoren aanbouw

De belangrijkste factoren van de kosten van een aanbouw worden vooral bepaald door:

 • Omvang van de uitbouw
 • Materiaalkeuze (hout, steen, glas of kunststof)
 • Soort kozijnen
 • Aantal kozijnen
 • Soort isolatie
 • Fundering
 • Afwerking

Prefab aanbouw

Zoals je kunt zien in bovenstaande tabel is een prefab aanbouw goedkoper dan een aanbouw die op maat gemaakt moet worden. Een prefab aanbouw wordt van tevoren in de fabriek gemaakt en vervolgens naar de locatie vervoerd. Hierdoor kan de aanbouw snel worden geplaatst en heb je weinig overlast van bouwwerkzaamheden. Kijk voor meer informatie over prefab aanbouw kosten op mygo.nl/prefab-aanbouw.

Serre aanbouw

De gemiddelde kosten voor een serre aanbouw liggen tussen de 6.500 en 16.500. Een serre laten uitbouwen kost gemiddeld tussen de 26.000 en 62.000 euro. Een serre bestaat doorgaans geheel uit glas. Met veel ramen en glazen schuifdeuren creëer je extra veel licht in je woning. Kijk voor uitgebreide informatie over de kosten van serre uitbouw en aanbouw op mygo.nl/serre-aanbouw.

Aanbouw kosten

Fundering aanbouw

De gemiddelde kosten voor het aanleggen van een fundering verschilt enorm van 1.000 tot wel 30.000 euro. Het leggen van een fundering is namelijk per situatie verschillend. Voor een houten aanbouw heb je bijvoorbeeld een minder stevige fundering nodig dan voor een cementen aanbouw. Een stevige fundering maken voor een aanbouw is altijd noodzakelijk. Wanneer je geen goede fundering hebt loop je het risico dat de aanbouw gaat verzakken en kan je huis flinke schade oplopen. Alhoewel de prijzen enorm uiteenlopen zie je in onderstaande tabel een aantal prijzen van fundering aanbouw.

Soort fundering aanbouw

Gemiddelde prijs

Standaard fundering aanbouw

€ 3.000 - € 5.000

Extra fundering aanbouw

€ 800 - € 1.000

 Bij een fundering heb je keuze uit verschillende opties. Je kunt kiezen voor een fundering van beton die geschikt is voor een zandbodem. Maar je kunt ook kiezen voor een fundering op heipalen. Deze fundering wordt doorgaans toegepast bij een bodem die bestaat uit veen en klei. Zo steunt het gewicht van de aanbouw op dieper gelegen bodemlagen.

Aanbouw kosten

Kosten glas in aanbouw

Een aanbouw bestaat vaak uit veel ramen. Een glazen aanbouw is zelfs geheel opgebouwd uit glas. Het glas is daarom veelal de grootste kostenpost van de totaalkosten van een nieuwe aanbouw. In onderstaande tabel zie je een overzicht van de gemiddelde prijzen van de soorten glas in een aanbouw.

Soort glas aanbouw

Gemiddelde prijs per vierkante meter

Dubbel glas

€ 70

Standaard HR glas

€ 75

HR+ glas

€ 80

HR++ glas

€ 85

HR+++

€ 125

Aanbouw vergunningsvrij

Het bouwen van een aanbouw, zoals een extra werkplek, serre of keuken aanbouw, kan vaak zonder vergunning worden gebouwd. Echter moet de aanbouw wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • Aanbouw mag komen in het achtererfgebied, dus recht achter de woning
 • Een aanbouw voor de voorgevel moet altijd door middel van een vergunning worden geplaatst
 • Aanbouw mag in een zijtuin, zolang het één meter achter de voorgevel wordt geplaatst en parallel aan de weg is
 • Aanbouw mag niet in een zijtuin wanneer deze grenst aan openbaar gebied, bij bijvoorbeeld een hoekwoning
 • Wanneer je achtererf direct aan openbaar gebied grenst, dan mag de aanbouw één meter van de landgrens af gebouwd worden
 • Doorgaans hoort een aanliggend natuurgebied of weiland niet tot openbaar gebied
 • Aanbouw moet op begane grond
 • Aanbouw mag geen verdieping hebben
 • Aanbouw mag doorgaans maximaal vier meter diep zijn
 • De maximale hoogte van de aanbouw is gelijk aan de begane grond laag, met een maximum hoogte van vijf meter.
 • Heb je een ingewikkeld perceel? Of twijfel je? Overleg dan altijd eerst met de gemeente of een aanbouw vergunningsvrij geplaatst kan worden. Zo voorkom je problemen achteraf

Aanbouw kosten

Glazen aanbouw

Bij een aanbouw kiezen mensen vaak voor zoveel mogelijk glas. Een glazen aanbouw brengt veel voordelen met zich mee. Ten eerste ziet het er strak en netjes uit. Daarnaast kun je genieten van een optimaal uitzicht van je tuin en de omgeving en ontstaat er meer lichtinval in je woning.

Kosten glazen aanbouw

Een glazen aanbouw van één meter diep kost gemiddeld zo’n 16.000 euro. De prijs hangt af van de totale omvang van de aanbouw en het type glas dat je kiest. Kies je bijvoorbeeld standaard hoogrendementsglas of HR+++ glas? In onderstaande tabel zie je de gemiddelde prijzen van een glazen aanbouw.

Soort glazen aanbouw

Gemiddelde prijs

Glazen aanbouw 1 meter diep

€ 16.000 - € 18.000

Glazen aanbouw 2 meter diep

€ 18.000 - € 19.000

Glazen aanbouw 3 meter diep

€ 18.500 - € 20.000

Houten aanbouw

Wil je graag een houten, authentieke aanbouw? Een houten aanbouw geeft je huis karakter en heeft bovendien bijna geen onderhoud nodig. Een houten aanbouw is doorgaans goedkoper dan een geheel glazen of stenen aanbouw. Je hebt namelijk een lichtere houtskelet aanbouw en fundering nodig. Uiteraard wordt de uiteindelijke prijs bepaalt door de afwerkingen en materiaalsoorten die je kiest.  De meest gekozen houten aanbouw heeft doorgaans een afmeting van vijf meter bij drie meter. In onderstaande tabel zie je de gemiddelde prijzen voor een houten aanbouw van vijf bij drie meter.

Soort houten aanbouw

Gemiddelde prijs

Standaard houten aanbouw (prefab)

€ 16.000 - € 22.000

Standaard houten aanbouw (maatwerk)

€ 19.000 - € 25.000

Klassieke/moderne houten aanbouw (prefab)

€ 18.000 - € 24.000

Klassieke/moderne houten aanbouw (maatwerk)

€ 21.000 - € 26.000

Zoals je ziet is een prefab houten aanbouw voordeliger dan een aanbouw die op maat moet worden gemaakt. Ook kun je kiezen voor een houten veranda aanbouw.

Aanbouw kosten

Lichtstraat aanbouw

Een lichtstraat in je aanbouw brengt erg veel natuurlijk daglicht in je woning. Een lichtstraat is een aluminium constructie op het dak met glas erin. Hierdoor krijg je veel daglicht wat door het dak naar binnenkomt. De voordelen van een lichtstraat zijn:

 • Mooie, bijzondere uitstraling
 • Veel extra natuurlijke lichtinval in je woning
 • Meer licht zorgt voor een ruimtelijk gevoel

Kosten lichtstraat aanbouw

De gemiddelde kosten van een lichtstraat ligt rond de 3.500 euro. De prijs hangt af van verschillende factoren, zoals de keuze van het materiaal en het soort glas en de afmetingen. Daarnaast zijn eventuele extra opties ook van invloed op de prijs. In onderstaande tabel zie je de gemiddelde kosten van verschillende soorten lichtstraten.

Materiaalsoort lichtstraat (2 ramen)

Gemiddelde prijs

Stalen lichtstraat

€ 4.500 - € 5.000

Houten lichtstraat

€ 2.800 - € 3.500

Aluminium lichtstraat

€ 4.000 - € 5.000

Kunststof lichtstraat

€ 2.400 - €3.000

Let er wel op dat bovenstaande gemiddelde prijzen zijn voor een plat dak, inclusief montage, btw en HR +++ glas.

Aanbouw kosten

Aanbouw schuur

Wil je graag meer opslagruimte in je tuin voor je gereedschap en tuinspullen? Een schuur aanbouwen is hiervoor de ideale oplossing. Naast extra ruimte kun je een schuur ook gebruiken als extra thuiskantoor.

Kosten aanbouw schuur

De gemiddelde kosten van een schuuraanbouw ligt rond 16.000 euro. De prijs is afhankelijk van de materiaalsoort en de oppervlakte van de schuur of garage aanbouw. Hieronder een overzicht van de kosten van een stenen schuur of garage aanbouw.

Soort aanbouw

Gemiddelde kosten

Stenen schuur aanbouw (15m2)

€ 19.000

Houten schuur aanbouw (10m2)

€ 11.000

Stenen garage aanbouw (15m2)

€ 16.000

Stenen garage aanbouw (40m2)

€ 33.000

Aanbouw kosten

Aanbouw veranda

Een veranda is een sfeervolle toevoeging aan je woning. Een veranda is een open overkapping. Met een veranda creëer je als het ware een overgang tussen je huis en je tuin waar je beschut kunt zitten. Het verschil tussen een veranda en serre is dat een veranda open is en een serre gesloten is. Een veranda is als het ware een mooi overdekt tuinterras.

Kosten veranda aanbouw

De kosten voor een veranda zijn afhankelijk van de keuzes die je maakt. Een prefab veranda is vaak het goedkoopst. In onderstaande tabel zie je de gemiddelde kosten van veranda aanbouw, inclusief btw, arbeidskosten en materiaalkosten.

Soort veranda 3 x 5 meter

Gemiddelde prijs

Prefab veranda aanbouw

€ 3.000 - € 6.000

Maatwerk veranda aanbouw

€ 6.000 - € 12.000

Extra opties aanbouw

Voor alle bovenstaande verschillende soorten aanbouw heb je vaak ook nog de keuze uit veel extra opties. Deze extra opties voegen vaak extra kosten toe aan de totaalprijs. In onderstaande schema zie je de gemiddelde kosten van een aantal extra opties.

Soort extra optie aanbouw

Gemiddelde kosten

Afwerking (schilderwerk, timmerwerk)

€ 300 - € 900

Stucwerk

€ 700 - € 1.000

Elektra aanleggen

€ 400 - € 600

Geveldoorbraak

€ 2.000 - € 3.000

Centrale verwarming aanbouw (vloerverwarming)

€ 900 - € 1.300

Aanbouw kosten

Voordelen aanbouw

Een aanbouw laten plaatsen brengt veel voordelen met zich mee:

 • Meer licht in je woning
 • Extra ruimte in je woning
 • Waardevermeerdering van je woning
 • Binnen en buiten worden samengebracht
 • Aanbouw kan vaak vergunningsvrij worden geplaatst

Bespaartips van MyGo

Je kunt op verschillende manier geld besparen bij aanbouw:

 • Vergunningsvrij. Een aanbouw aan de achterkant van je woning kan vaak vergunningsvrij worden gedaan. Dit scheelt veel tijd en geld. Voor een aanbouw aan de voorkant van je woning heb je altijd een vergunning nodig.
 • Geef goed je wensen door. Als je een gedetailleerde beschrijving geeft van je wensen met materiaalkeuze, afwerking, verwarming etc. dan kunnen bedrijven je een specifiekere offerte geven en kom je minder voor onverwachte verassingen te staan op de offerte.
 • Kies een vakman uit de buurt. Kies voor een lokale vakman. Zo kun je geld besparen op de voorrijkosten
 • Kies voor een houten aanbouw. Een stenen aanbouw is niet altijd noodzakelijk. Kies daarom voor houten aanbouw. Hiermee kun je flink besparen op de totaalprijs.
 • Vergelijk offertes. Vraag bij verschillende vakmannen een offerte op. Zo kun je de meest geschikte vakman vinden binnen jouw specifieke budget.

Waarmee rekening houden?

Let erop dat je voor een stenen aan bouw een stevige fundering nodig hebt. Kies je voor een houten aanbouw? Dan heb je vaak een lichtere fundering nodig. Ook moet je rekening houden met eventuele extra stookkosten. Met een aanbouw heb je immers meer ruimte wat verwarmd moet worden.

MyGo helpt je graag

Met de Matchmaker van MyGo vind je zonder zoeken direct de best passende vakman bij jou in de buurt. De Matchmaker is 24 uur per dag, 7 dagen per week, beschikbaar. Telefonisch contact kan ook! Je kunt ons tijdens openingstijden bellen op 085 106 1600.