Bedrijfsfinanciering

Bedrijfsfinanciering bij jou in de buurt

Vind eenvoudig de beste bedrijfsfinancier

Ben je op zoek naar een bedrijfsfinancier die perfect op je wensen aansluit? Met de MyGo Matchmaker vind je direct een gekwalificeerd bedrijfsfinancier bij jou in de buurt. Je kunt de Matchmaker online gebruiken door op de Matchmakerknop te klikken. Wil je liever telefonisch contact? Bel dan naar 085 432 00 32.

Geld met een rekenmachine en huizen

Veelgestelde vragen

Welke soorten bedrijfsfinanciering?

Er kan niet worden gesproken van één soort bedrijfsfinanciering, omdat er veel verschillende mogelijkheden zijn. Binnen bedrijfsfinanciering worden de volgende soorten onderscheiden:

·        Zakelijk krediet

·        Zakelijke lening

·        BMKB-C lening en KKC-regeling

·        Zakelijke lease

·        Zakelijke hypotheek

·        Crowdfunding en venture capital

·        Factoring

·        Herfinanciering

Het verschilt per situatie en per financieringsbehoefte welk soort bedrijfsfinanciering het meest geschikt is. Bij veel bedrijfsfinanciers kun je een quickscan laten uitvoeren om te zien welke vorm van bedrijfsfinanciering het beste bij jouw situatie past.

Wat is zakelijk krediet?

Dankzij een zakelijk krediet, ook wel een doorlopend krediet of bedrijfskrediet genoemd, beschik je over extra geld waarmee je zakelijke uitgaven kunt financieren. Voorbeelden van die zakelijke uitgaven zijn investeringen of de aankoop van onroerend goed.

Zakelijk krediet is een overkoepelende term binnen bedrijfsfinanciering en komt doorgaans in drie vormen voor: kortlopend, middellang en langlopend. Wil je ruimte maken voor meer werkkapitaal, dan kies je voor de kortlopende vorm en ga je een samenwerking met een factoringbedrijf aan.

Bij de middellange vorm is er gedurende meer dan een jaar extra geld nodig en wordt er gekozen voor een zakelijke lening of een zakelijke lease. Bij de langlopende variant gaat het meestal om geld voor de aanschaf van onroerend goed en wordt er een zakelijke hypotheek afgesloten.

Huizen met lease

Wat is een zakelijke lening?

Een zakelijke lening wordt ook wel een bedrijfslening genoemd en vraag je aan als je een langlopende investering in je bedrijf wilt financieren. Je krijgt het te lenen bedrag doorgaans in één keer uitbetaald en betaalt het in termijnen met rente terug. De looptijd van de lening is afhankelijk van je investeringsdoel en het rentepercentage staat gedurende die looptijd vast.

Een steeds populairdere vorm van zakelijke leningen is de converteerbare lening, die wordt gebruikt om in startups te investeren. De eerste jaren vindt er geen aflossing plaats, maar na verloop van tijd wordt de converteerbare lening in een reguliere zakelijke lening omgezet.

Wat zijn de BMKB-C en KKC-regeling?

In de huidige coronatijd wordt door veel bedrijven een beroep gedaan op een BMK-C lening en de KKC-regeling, beide zakelijke leningen met overheidsgarantie. De afkorting BMKB-C staat voor Borgstellingsregeling voor het Midden- en Kleinbedrijf Corona. De BMKB-C lening is bestemd voor bedrijven met maximaal 250 werknemers en houdt in dat de overheid garant staat voor 67,5% van het te lenen bedrag.

De afkorting KKC staat voor Klein Krediet Corona. De KKC-regeling is speciaal in het leven geroepen voor het opvangen van financiële tekorten als gevolg van de coronacrisis. Het bedrag dat je bij de KKC-regeling kunt lenen, is lager dan dat bij een BMKB-C lening. De rente en de afsluitkosten zijn echter ook lager.

Wat is zakelijke lease

Een zakelijke lease wordt vooral gebruikt voor het financieren van machines, apparaten en voertuigen. Je sluit een lening af voor de aanschaf van die bedrijfsmiddelen en betaalt daar rente over. Het gefinancierde bedrijfsmiddel fungeert daarbij als onderpand.

Er worden twee soorten zakelijke lease onderscheiden: financial lease en operational lease. Bij financial lease ben je zelf vanaf het begin van de leaseperiode eigenaar van het bedrijfsmiddel, waarmee eventuele economische risico’s onder je eigen verantwoordelijkheid vallen. Bij operational lease blijft de leasemaatschappij eigenaar van het bedrijfsmiddel en is die partij verantwoordelijk.

Geldzak en een groen gebouw

Wat is een zakelijke hypotheek?

Een zakelijke hypotheek, ook wel een bedrijfshypotheek genoemd, sluit je af als je onroerend goed wilt kopen of je bedrijfspand wilt verbouwen. Het is een langlopende zakelijke lening, waar je gedurende meerdere jaren een vast rentepercentage over betaalt. Kies je ervoor om je bedrijfspand te verduurzamen, dan kun je groenfinanciering aanvragen om korting op die rente te krijgen.

Wat zijn crowdfunding en venture capital?

Wil je startkapitaal lenen voor een nieuw bedrijf of een innovatief product, maar krijg je dat niet rond bij  ‘reguliere financiers’ zoals banken? Dan kun je kiezen voor crowdfunding of venture capital. Bij beide financieringsvormen doe je een beroep op particuliere investeerders voor de financiering van je bedrijf. Crowdfunding verloopt doorgaans via crowdfunding platforms; voor financiering in het kader van venture capital kun je bij een venture capital fonds terecht.

Crowdfunding projecten hebben het doel om meerdere particuliere investeerders voor een bedrijf te vinden. Venture capital, wat ook wel durfkapitaal, risicokapitaal of risicodragend vermogen genoemd, heeft het doel om één particuliere investeerder te vinden die de gehele financiering voor zijn rekening wil nemen.

Wat is factoring?

Factoring is een vorm van debiteurenfinanciering en houdt in dat je je openstaande facturen aan een factoringbedrijf overdraagt. Dat bedrijf betaalt je meteen uit, zodat je niet meer vastzit aan betalingstermijnen. In ruil daarvoor houdt het factoringbedrijf een percentage van het factuurbedrag voor zichzelf. Meer informatie over factoring vind je hier; voor meer informatie over debiteurenbeheer in het algemeen kun je hier terecht.

Wat is herfinanciering?

Herfinanciering kun je toepassen als je een schuld hebt bij verschillende partijen. Je schakelt dan een financier in die alle openstaande schulden voor je afbetaalt, waardoor je alleen nog een lening bij die financier open hebt staan. Die lening betaal je in termijnen terug met een vast rentepercentage. Herfinanciering wordt tevens vaak ingezet als er een hypotheek moet worden overgesloten.

Investment op papier

Wat kost bedrijfsfinanciering?

De kosten voor bedrijfsfinanciering verschillen per soort financiering en zijn afhankelijk van onder meer het bedrag dat je gefinancierd wilt krijgen, het risicoprofiel van je bedrijf en de looptijd van de financiering. Hieronder hebben we de kosten die bij elk soort bedrijfsfinanciering komen kijken voor je op een rij gezet.

Kosten zakelijk krediet en zakelijke lening

Bij een zakelijk krediet en een zakelijke lening betaal je altijd rente en aflossing. De hoogte daarvan wordt bepaald door het bedrag dat je hebt geleend, het overeengekomen aflosschema en de looptijd van de rentevaste periode. Ook wordt een inschatting van je risicoprofiel gemaakt en wordt er bekeken hoe je bedrijf op financieel gebied presteert. In beide gevallen kunnen er nog servicekosten, opnamekosten, behandelingskosten of een afsluitprovisie bijkomen.

Kosten BMKB-C lening en KKC-regeling

Bij een BMKB-C lening staat de overheid garant voor 75% van de financiering, bij een KKC-regeling voor 95%. In beide gevallen is het rentepercentage laag en hoef je de eerste twaalf maanden niets af te lossen. Wel betaal je vaak afsluitkosten en moet je kunnen bewijzen dat je bedrijf voldoende terugbetaalcapaciteit heeft.

Kosten zakelijke lease

Voor zakelijke lease betaal je maandelijks een vast bedrag. De hoogte van dat bedrag is afhankelijk van de looptijd van het contract, het eigen risico bij schade en het type bedrijfsmiddel. Bij operational lease zitten er meer kostenposten bij het contract inbegrepen dan bij financial lease.

Kosten zakelijke hypotheek

Voor een zakelijke hypotheek betaal je iedere maand aflossing en rente. De rente bestaat daarbij uit een basisrente en een risico-opslag (extra rente, die onder meer afhangt van het aantal jaar dat je bedrijf bestaat). Daarnaast is een eigen inleg in veel gevallen verplicht. Een zakelijke hypotheek kent veel bijkomende kostenposten waar je voor moet waken, waaronder overdrachtsbelasting, notariskosten en afsluitprovisie.

Gele letters van crowdfunding

Kosten crowdfunding en venture capital

Bij crowdfunding betaal je het crowdfundingsplatform een bedrag voor het opstarten en plaatsen van een campagne (opstart- en plaatsingsfee). Ook bij het behalen van het doelbedrag betaal je het platform een deel (succesfee). Overige kosten zijn het geld dat je van investeerders krijgt: dat betaal je over een langere periode terug met rente.

Bij venture capital wordt er door grote bedrijven in jouw bedrijf geïnvesteerd en ga je doorgaans een lening aan die je met rente terug moet betalen. Het kan ook zijn dat een investeerder in ruil voor een investering een aandeel in je bedrijf vraagt. De financiering van venture capital loopt doorgaans via een venture capital fonds, dat daarvoor een percentage van de verkregen investering vraagt.

Kosten factoring

Bij factoring sta je een deel van je verdiensten af in ruil voor een snelle uitbetaling van de bijbehorende factuur. Er zijn twee opties: je kunt het factoringbedrijf per factuur een percentage betalen, maar je kunt ook kiezen voor een vast maandbedrag. Je betaalt bij factoring alleen dat vaste factuur- of maandbedrag, zonder aanvullende kosten.

Kosten herfinanciering

Voor herfinanciering heb je verschillende kostenposten: je betaalt onder meer dossierkosten, schattingskosten en kosten voor het overzetten van de ene lening naar de ander. Bovendien betaal je rente over de nieuwe lening. Belangrijk om bij herfinanciering te controleren, zijn de voorwaarden van je bestaande leningen. Het kan namelijk zo zijn dat je een boete moet betalen als je één of meer van die leningen ineens vervroegd aflost.

Hoe vergelijk je eenvoudig prijzen van verschillende bedrijfsfinanciers?

Je bent bij MyGo aan het juiste adres als je prijzen van verschillende bedrijfsfinanciers wilt vergelijken. In de MyGo Matchmaker is het mogelijk om verschillende contactopties aan te klikken, waaronder de optie voor het aanvragen van offertes of prijsopgaven bij meerdere bedrijfsfinanciers.

Wil je liever direct iemand spreken die je meer over de kosten bij bedrijfsfinanciers kan vertellen? Je kunt in de Matchmaker invullen dat je telefonisch wilt worden doorverbonden met een financier en vervolgens ons nummer 085 432 00 32 bellen. Ook kun je een terugbelverzoek plaatsen, zodat je door een bedrijfsfinancier wordt teruggebeld wanneer het je uitkomt.

Financiering voor bedrijven

Waarom kiezen voor bedrijfsfinanciering?

Er wordt vaak uitgebreid gesproken over de nadelen en risico’s van bedrijfsfinanciering. Het lenen van geld voor zakelijke doeleinden kent echter ook meerdere voordelen. Zo zijn er veel verschillende opties, waardoor er altijd een financieringssoort is die bij jouw situatie past. Ook is er meteen geld beschikbaar, wat vooral van pas komt als je op korte termijn betalingsachterstanden wilt wegwerken.

Een ander groot voordeel van bedrijfsfinanciering is dat er meer ruimte is voor investeringen in je bedrijf. Het extra geld dat door de financiering beschikbaar komt, zorgt ervoor dat je in staat bent om sneller financiële doelstellingen te behalen en zekerheid voor je bedrijf te creëren.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een bedrijfsfinancier?

Als je besluit om bedrijfsfinanciering aan te vragen, is het handig om een aantal dingen helder te hebben voor je aan het traject begint. Stel jezelf de volgende vragen voor je aan met een bedrijfsfinancier in zee gaat en geld voor je bedrijf leent:

 • Is financiering de juiste keuze, of kun je beter sparen om het doel te behalen?
 • Heb je je financiën goed voor jezelf op een rij gezet en kun je het je veroorloven om geld te lenen?
 • Zijn de voorwaarden van de financiering glashelder, bijvoorbeeld wat er met een lening gebeurt als je komt te overlijden?
 • Wat zijn de ervaringen van anderen met de kredietverstrekker?
 • Sluit de financiering aan op de situatie waarin je met je bedrijf zit?
 • Is duidelijk hoeveel rente en aflossing je moet betalen en wat de looptijd van de financiering is?
 • Zijn het rentepercentage en het aflossingsbedrag van de bedrijfsfinancier gunstig ten opzichte van dat bij concurrenten?
 • Komen er overige kosten bij de financiering op en zo ja, is duidelijk waaruit die kosten zijn opgebouwd?
 • Is er een onderpand nodig voor de financiering?
 • Moet je een boete betalen als je een lening vervroegd aflost of als je herfinanciering aanvraagt?
 • Is duidelijk wat de limieten zijn met betrekking tot lenen en rood staan?
 • Wil je een aanvullende verzekering bij de lening aansluiten?

Hoe vind je direct de meest geschikte bedrijfsfinancier?

MyGo kan je helpen bij de zoektocht naar de best passende bedrijfsfinancier voor jouw situatie. Wij koppelen je via de MyGo Matchmaker aan een gekwalificeerd financier bij jou in de buurt die aan al je wensen voldoet. Je kunt op de Matchmakerknop klikken om de Matchmaker online te gebruiken. Telefonisch contact kan ook! Je kunt ons bereiken op het nummer 085 432 00 32.