Terug naar diensten

Bevroren waterleiding

Bevroren leidingen, wat nu?!

Een bevroren waterleiding is misschien wel één van de meest voorkomende problemen in de winterperiode. Gaat het alleen om een buitenkraan, dan heb je er niet dagelijks last van. Vervelender wordt het echter als de kraan in de douche of de keuken opeens niet meer werkt. Wil je bevroren waterleidingen voorkomen of zijn de leidingen al bevroren? Lees dan de onderstaande tips.

Bevroren leidingen voorkomen

Een bevroren waterleiding kan ontstaan als er twee factoren aanwezig zijn. Er moet stilstaand water in de leiding staan en de leiding moet in een koude omgeving liggen. Omdat het ’s nachts vaak kouder is dan overdag, en omdat de waterleidingen ’s nachts minder worden gebruikt, is dit de meest gevoelige periode. Om de bevriezing tegen te gaan, kun je een aantal maatregelen nemen. Zo kun je ervoor kiezen om waterleidingen te isoleren. Dit is vooral aan te raden bij waterleidingen die niet door een verwarmde ruimte lopen.

Heeft jouw huis nog oude gaskachels? Dan kan het ook lonen om waterleidingen te isoleren in de keuken. Let er wel op dat je geen broedplaats voor legionella creëert. In verband met de veiligheid, kan je het isoleren daarom beter door een loodgieter laten doen.

Gebruik je een aantal kranen in de winterperiode niet? Laat deze dan leeg lopen. Dit doe je door de afsluitkranen dicht te draaien en vervolgens de kraan open te draaien. Ga je een aantal weken op vakantie in de winter? Dan is het verstandig om dit bij alle kranen toe te passen. Draai eerst de hoofdkraan dicht, begin met de kranen op de bovenste verdieping en werk zo naar beneden.

Leidingen bevroren

Je hebt het snel door als een leiding bevroren is, er komt dan namelijk geen water meer uit de kraan. Draai de hoofdkraan gelijk dicht als je dit merkt. Zo kan een mogelijke lekkage niet onnodig veel schade veroorzaken. Een leiding ontdooi je door de leiding langzaam te verwarmen met een föhn, een kachel of warme doeken. Gebruik geen aansteker of een andere soort brander. Je brengt alleen maar extra schade toe aan de leidingen op die manier.

Zet na het ontdooien de hoofdkraan weer open. Heb je alle kranen dicht en blijft de watermeter lopen? Dan is er hoogstwaarschijnlijk ergens een leiding geknapt. Neem dan zo snel mogelijk contact op met ons, via de MyGo Matchmaker of door te bellen naar 085 106 1600. Dan repareren onze vakmensen de lekkage snel en vakkundig!