Duurzame dinsdag: Monumentaal pand verduurzamen

Duurzame dinsdag: Monumentaal pand verduurzamen

31 okt. '23 • Door MyGo redactie

Op dinsdag kun je op MyGo een duurzame dinsdag blog lezen, waar we nieuwe inzichten en praktische tips delen om ons leven en onze omgeving duurzamer te maken. Bij MyGo geloven we dat duurzaamheid niet alleen goed is voor de planeet, maar ook voor onszelf en de generaties na ons. Daarom vertellen we elke keer over een nieuw onderwerp om te verduurzamen, zodat we samen kunnen werken aan een gezonde, groene en duurzame toekomst. Lees vandaag alles over het verduurzamen van een monumentale woning en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan een duurzame toekomst voor ons allemaal.

Het verduurzamen van een monumentale woning is een complexe opgave. De unieke bouwstijl en constructie van deze huizen maken isolatie vaak moeilijk, en ze worden meestal verwarmd met inefficiënte systemen. Dit leidt tot een dilemma voor eigenaren: behoud ik het oorspronkelijke karakter van mijn monument en accepteer ik een hoge energierekening, of ga ik voor renovatie en verhoog ik het wooncomfort? In dit blog bespreken we hoe je een monument kunt isoleren en verduurzamen zonder afbreuk te doen aan het uiterlijk van de woning.

Bespaar honderden euro's per jaar door je monument te isoleren!

Wie wil er nu niet honderden euro's per jaar besparen? Het isoleren van een monument zorgt ervoor dat de warmte langer behouden blijft, waardoor je minder gas nodig hebt om je huis warm te houden. Dit is vooral aantrekkelijk gezien de stijgende gasprijzen. Het verduurzamen van monumenten wordt daardoor nog aantrekkelijker, met een terugverdientijd van 6 tot 8 jaar.

Het isoleren van een monument is uitdagender dan het lijkt. Helaas is het niet zo eenvoudig als bij reguliere woningen. Het isoleren van een monument vereist grondig onderzoek en meestal een vergunning, zowel voor interne als externe aanpassingen. Deze vergunning is vooral vereist als de wijzigingen onomkeerbaar zijn en zichtbaar vanaf de openbare weg. In het geval van isolatie wordt vaak isolatiemateriaal in vloeren, muren en daken geplaatst, wat meestal onomkeerbaar is.

Het isoleren van vloeren in een monument vergt specifieke regels en richtlijnen om historische structuren te behouden. Vaak is de enige optie om de onderkant van de vloer te isoleren, als dit mogelijk is. Je kunt hier toegang toe krijgen via de kelder of kruipruimte. Het is essentieel om isolatiemateriaal te gebruiken dat het hout niet beschadigt en houtrot voorkomt. Dampdichte isolatiematerialen zijn geen goede keuze, omdat hout moet kunnen ademen. Bodemisolatie en isolatiedekens zijn vaak de beste opties.

Monumentenglas voor wandisolatie. Monumenten hebben vaak enkel glas, wat aanzienlijk minder energiezuinig is dan dubbelglas. Het is meestal niet toegestaan om de ramen zomaar te vervangen, maar er is monumentenglas beschikbaar dat eruitziet als traditioneel glas en een betere isolatiewaarde heeft.

Gevelisolatie is moeilijk bij monumenten. Het behouden van de originele staat van gevels is essentieel, dus gevelisolatie aan de buitenkant is vrijwel onmogelijk. Aan de binnenkant zijn er soms mogelijkheden, maar historische details gaan vaak verloren. Spouwmuurisolatie is een optie als je monument een spouwmuur heeft, maar deze moet diep genoeg zijn en voldoende schoon.

Dakisolatie bij monumenten. Het isoleren van het dak van een monument is vaak de meest uitdagende taak. Monumentale daken hebben complexe constructies en vormen. Je kunt ervoor kiezen om van binnenuit te isoleren, maar dit vereist een zorgvuldige aanpak om condensatie te voorkomen. Een andere optie is isolatie aan de buitenkant, maar dit is duurder en kan leiden tot zichtbare veranderingen aan de woning. Zorg altijd voor professioneel advies en onderzoek de dikte van de isolatie goed als je deze methode overweegt.

Kortom, het isoleren en verduurzamen van een monument vereist zorgvuldige planning en expertise. We hopen dat deze informatie je helpt om de juiste stappen te zetten bij het behouden van de unieke schoonheid van je monumentale woning terwijl je energie bespaart.

Heb je besloten om isolatie aan te brengen in je huis om geld te besparen? Via de MyGo Matchmaker kom je heel gemakkelijk in contact met een beschikbare vakman die dit voor je kan installeren. Mocht je met ons servicecenter willen bellen, dat kan via 085 106 1600.

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!