Terug naar blog
Gasbesparing: zomer- en winterstand voor klimaatbeheersing

Gasbesparing: zomer- en winterstand voor klimaatbeheersing

23 jun. '22 Door MyGo redactie

In zijn strijd tegen de energiecrisis heeft Minister Rob Jetten van Energie en Klimaat de Nederlandse kolencentrales opdracht gegeven om weer op volle kracht te gaan draaien. Naast alternatieve vormen om gas te verkrijgen, zoekt hij ook naar mogelijkheden om gas te besparen. In april werd er al aan de thermostaat van overheidsgebouwen gedraaid: de verwarming moet voortaan op 19 graden staan, waar deze eerder nog twee graden hoger stond. Jetten adviseerde bedrijven om zijn voorbeeld te volgen. In de winter levert de maatregel namelijk een aanzienlijke gasbesparing op. Maar hoe zit dat op dagen als vandaag, wanneer de temperatuur tropische waarden haalt, en de airco-systemen in kantorengebouwen overuren draaien?  

Energiebesparingscampagne

Vanwege de torenhoge energieprijzen en de afnemende gastoevoer kondigde het kabinet deze week een nieuwe energiebesparingscampagne aan: onderdeel daarvan is dat van bedrijven wordt gevraagd om minder snel de airconditioning aan te zetten. Een concreet advies om de thermostaat in de zomer weer een paar graden hoger te zetten bestaat echter nog niet, ook niet voor overheidsgebouwen, terwijl het een één-plus-één-is-twee lijkt dat het 19 graden-advies in de zomer juist tot energieverspilling leidt.

Aanpassing temperatuurinstelling

Veel bedrijfsgebouwen hebben eenvoudig ingestelde warmteregelsystemen, die direct overschakelen van verwarmen op koelen, met één temperatuurinstelling, die is gekoppeld aan zowel de verwarming als de airconditioning. Wanneer de buitentemperatuur lager is dan de thermostaatwaarde, slaat de verwarming automatisch aan, en als de temperatuur erboven is, gaat deze over op koeling. Gebouwen, waarbij de thermostaat is teruggedraaid naar 19 graden, zullen in de zomermaanden dus juist méér elektriciteit gaan gebruiken. Omdat meer dan de helft van deze elektriciteit in gascentrales wordt opgewekt, betekent dat dus méér gasverbruik. Bedrijven, die hun eigen energie opwekken door middel van zonnepanelen, vallen hier buiten.

Klassieke methoden hittebestrijding

Op de overheidswebsite ‘Zet ook de Knop om’ worden alternatieve methoden voorgesteld om de warmte op kantoor tijdens hittedagen te bestrijden, zoals klassieke zonneschermen en ventilatoren. Een ander advies voor het koelen van kantoorruimtes is om zoveel mogelijk gebruik te maken van de buitenlucht, bijvoorbeeld door ramen tegen elkaar open te zetten, of door de klimaatregeling zo in te stellen dat er ‘s nachts van de koelere buitenlucht gebruik wordt gemaakt om het gebouw te koelen. Het zijn maatregelen die geen of minder energie verbruiken.

Siësta

Ook werknemers kunnen aanpassingen doen om energieverspilling op kantoor tegen te gaan. Door zich in de winter warmer te kleden en in de zomer luchtiger, is een minder sterk temperatuurverschil met buiten beter te handelen. Een ander alternatief is om de werktijden te verschuiven naar momenten waarop de warmte minder extreem is. Zo zouden bedrijven een siësta kunnen houden, of besluiten om personeel op hete dagen thuis te laten werken. Verder benadrukt de website het belang van het uitschakelen van licht in ruimtes waar niemand is, en het uitzetten van de verwarming wanneer het pand wordt verlaten.  

Inregelen klimaatbeheersing

Om een bijdrage te kunnen leveren aan de landelijke energiebesparing lijkt het voor beheerders van bedrijfspanden dus zinvol om de eigen klimaatregeling eens zorgvuldig onder de loep te nemen, en deze in de warme maanden van het jaar over te zetten op de ‘zomerstand’. Een airco-installateur dient daarbij graag van maatwerk-advies en helpt bij een efficiënte inregeling: een investering die zich snel weer terugverdient.