Top 10 beste vloeren voor vloerverwarming

Top 10 beste vloeren voor vloerverwarming

28 jan. '22 • Door MyGo redactie

Welke vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming? Een populaire manier om je huis te verwarmen is vloerverwarming. Vloerverwarming combineert met verschillende soorten vloerbekleding. Maar niet alle vloeren zijn geschikt. Welke vloeren wél geschikt zijn voor vloerverwarming, lees je in dit artikel.

Wat maakt een vloer ongeschikt voor vloerverwarming?

Er zijn twee factoren die een vloer geschikt of ongeschikt maken voor gebruik in combinatie met vloerverwarming:

 • Warmteweerstand van het materiaal. De warmteweerstand moet zo laag mogelijk zijn. Wanneer je vloerverwarming hebt, is het belangrijk dat de warmte ook echt de ruimte kan verwarmen. De vloer moet de warmte niet tegenhouden, maar juist doorlaten.
 • Het materiaal moet bestand zijn tegen warmtewisselingen. Bij sommige (oudere) vloerverwarmingssystemen kan de temperatuur snel veranderen. Vloeren van bepaalde houtsoorten kunnen hierdoor snel krimpen of uitzetten. Dit maakt ze ongeschikt. Tegenwoordig zijn er ook houten vloeren en verwarmingssystemen die wel samen in een vloer gelegd kunnen worden.

Ben je benieuwd naar de kosten voor het aanleggen van vloerverwarming in je woning? Hier vind je meer informatie over de kosten voor het aanleggen van vloerverwarming.

Welke vloer is geschikt voor vloerverwarming?

Zowel laminaatvloeren, PVC vloeren – en dus ook houtvloeren - zijn geschikt voor vloerverwarming. Je kunt dit herkennen aan de verpakking. Op de verpakking van een laminaatvloer moet het icoon staan afgebeeld, welke aangeeft dat de vloer geschikt is voor vloerverwarming.

We hebben de top 10 beste vloeren voor vloerverwarming voor jou op een rijtje gezet:

 1. Gietvloer
 2. Tegels
 3. Natuursteen
 4. Tapijt
 5. Parketvloer
 6. Keramisch parket
 7. Laminaat
 8. PCV-vloer
 9. Linoleum
 10. Vinyl vloer

1. Gietvloer en vloerverwarming

Gietvloeren hebben een lage warmteweerstand. Ze zijn daarom zeer geschikt om gebruikt te worden in combinatie met vloerverwarming. Daarnaast heeft de gietvloer nog een voordeel: de gietvloer met vloerverwarming is enorm makkelijk schoon te maken.

2.  Tegels en vloerverwarming

Tegels kunnen goed in combinatie met vloerverwarming worden gebruikt. Zowel een natuursteentegel als keramische tegels zijn hiervoor geschikt. Je houdt een strakke uitstraling maar realiseert tegelijkertijd de comfortabele warmte van tapijt of vloerbedekking.

3.  Natuursteen en vloerverwarming

Natuurstenen tegels zijn ideaal voor vloerverwarming. Ze verspreiden de warmte gelijkmatig over de gehele ruimte en blijven ondertussen zelf warm aanvoelen.

Top 10 beste vloeren voor vloerverwarming

4.  Tapijt en vloerverwarming

Tapijt met een geweven rug is over het algemeen geschikt voor vloerverwarming. Geweven tapijten worden gecreëerd met traditionele weeftechnieken, waarbij de poolgaren en stof aan de achterkant worden samengevoegd. Let goed op dat het tapijt antistatisch is. Antistatische tapijten kun je herkennen aan het symbool met de twee pijlen, die in de productinformatie van een tapijt moet staan. Staat dit symbool er niet bij, maar zie je wel een vloerverwarming symbool in de productinformatie van het tapijt staan? Dan is dit tapijt ook geschikt voor vloerverwarming.

Wil je vloerverwarming aanleggen met tapijt? Kom in contact met geschikte specialisten bij jou in de buurt die jou verder kunnen helpen.

5.  Parket vloer en vloerverwarming

Parket voelt van nature vrij koud aan. Daarom is het juist erg prettig om parket vloer te combineren met vloerverwarming. Parket met meerlaags hout zijn hier geschikt voor. Meerlaags hout is namelijk minder gevoelig voor warmtewisselingen.

6.  Keramisch parket en vloerverwarming

Keramisch parket is bijna niet te onderscheiden van houtparket. Het geeft een houten look en warme tegels. Keramisch parket zorgt ervoor dat de warmte optimaal verspreid wordt en dat er weinig verlies van warmte is. Op deze manier wordt energie bespaard.

7.  Laminaat en vloerverwarming

Vloerverwarming kan gecombineerd worden met laminaat. Je moet alleen goed in de gaten houden dat hout door de warmte kan uitzetten of krimpen. Informeer bij vloerverwarming aanleggen altijd bij een vloerverwarming specialist of het type laminaat dat jij op het oog hebt geschikt is.

Top 10 beste vloeren voor vloerverwarming

8.  PCV-vloer en vloerverwarming

De PCV-vloeren zijn dun en laten warmte goed door. Daarom zijn ze geschikt voor vloerverwarming. Doordat ze de afgegeven warmte goed geleiden, zorgen ze ervoor dat je vloerverwarming optimaal tot zijn recht komt. De energiekosten blijven ook laag.

9.  Linoleum en vloerverwarming

Linoleum is samengesteld uit natuurlijke en hernieuwbare grondstoffen, waaronder lijnolie, kurkmeel en hars. Linoleum geleidt de warmte net zo goed als vloertegels. Hoe dikker het linoleum, hoe minder warmte het doorlaat. Kies dus voor een linoleumvloer met een beperkte dikte.

10.  Vinyl vloer en vloerverwarming

Een vinyl vloer en vloerverwarming zijn een uitstekende combinatie. Vinyl is op zichzelf al een fijne, warme vloer voor aan de voeten. Het dunne vinyl materiaal is zeer geschikt voor constante temperatuurwisselingen

Kosten aanleggen vloerverwarming

Als je geïnteresseerd bent in het aanleggen van vloerverwarming, kun je de MyGo Matchmaker gebruiken om in contact te komen met geschikte specialisten bij jou in de buurt. Je kunt meerdere offertes aanvragen om de prijzen van verschillende specialisten te vergelijken. 

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!