Van stormschade tot lekkende daken: de donkere dagen en jouw dak

Van stormschade tot lekkende daken: de donkere dagen en jouw dak

19 dec. '23 • Door MyGo redactie

In de winter lopen huizen, met name daken, een verhoogd risico op problemen als gevolg van extreme weersomstandigheden. Vorst, regen en wind kunnen een tol eisen. In deze periode van het jaar is het belangrijk om extra waakzaam te zijn en aandacht te besteden aan de conditie van je dak, vooral bij een dak van 10 jaar of ouder.

Het nieuwe weerbeeld: groeiend aantal stormschade meldingen

De laatste jaren hebben we steeds vaker te maken met zware regenbuien, hittegolven en extreme kou. Deze extreme weersomstandigheden veroorzaken toenemende schade aan woningen. Het aantal schademeldingen is opgelopen van 6.000 meldingen in 2017 naar 14.000 meldingen in 2020. Daarom is het belangrijk om het onderhoud aan je dak goed bij te houden. Helaas is stormschade aan je dak niet altijd te voorkomen. Zo is de kracht en richting van een storm soms moeilijk nauwkeurig te voorspellen. Zelfs als voorbereidingen zijn getroffen, kan de storm onverwachte veranderingen ondergaan die tot schade leiden.

Heeft jouw dak schade opgelopen? Kom snel en eenvoudig in contact met een dakdekker in jouw buurt via onze handige zoekhulp.

Stormschade en je verzekering

Heeft je woning stormschade opgelopen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je verzekeringsmaatschappij. Stormschade wordt over het algemeen vergoed door je verzekering, maar dit is afhankelijk van de verzekering die je hebt afgesloten en de voorwaarden die daarin zijn opgenomen. Er zijn twee soorten verzekeringen die relevant zijn voor stormschade aan een woning:

Opstalverzekering: Deze verzekering dekt schade aan de structurele elementen van je woning, zoals het dak, de muren, ramen en deuren.

Inboedelverzekering: Deze verzekering dekt schade aan je inboedel, zoals zonwering, tuinmeubels en bijvoorbeeld spullen die aan je schuur vastzitten.

In veel gevallen moet je eigen risico betalen bij het indienen van een claim voor stormschade. Dit kan een vast bedrag zijn zoals €250 of een percentage van het schadebedrag. Om er zeker van te zijn dat je verzekering de stormschade vergoed en wat jouw eigen risico bedraagt, is het belangrijk om de poliswaarden van je verzekering te lezen en deze eventueel jaarlijks te updaten.

Schakel een dakdekker in via MyGo

Heeft jouw dak schade opgelopen door een recente storm? Via de MyGo Matchmaker kun je snel en eenvoudig in contact komen met een dakdekker bij jou in de buurt. Je krijgt altijd reactie op je aanvraag, nog binnen 24 uur. Liever telefonisch contact? Neem contact op via 085 106 1600.

Geen stormschade, maar wel een lekkend dak

Zelfs zonder de woeste krachten van een storm, kan een lekkend dak sluipende schade aanrichten. Daarom is het belangrijk om altijd zo snel mogelijk hulp in te schakelen bij een daklekkage. Het negeren van een lekkend dak kan leiden tot schade aan de structuur, schimmelvorming, elektrische problemen en isolatieproblemen. Zo is bijvoorbeeld een veelvoorkomende plek voor lekkage bij de dakkapel, waar water gemakkelijk kan binnendringen en schade kan veroorzaken.

Vermoed je een lekkage aan je dakkapel? Schakel zo snel mogelijk een professionele dakdekker in via de MyGo Matchmaker om de lekkage vakkundig op te sporen.

Schakel een lekdetectie specialist in

Is het niet duidelijk waar de lekkage vandaan komt? Dan kun je via MyGo een lekdetectie specialist inschakelen. Een lekdetectie specialist is gespecialiseerd in het opsporen van lekkages en gebruikt geavanceerde technologieën om lekkages op te sporen. Het inschakelen van een lekdetectie specialist kan kosteneffectief zijn omdat het helpt bij het vermijden van onnodige sloop en herstelwerkzaamheden.

Veelvoorkomende locaties daklekkage

Lekkages kunnen op verschillende plekken en soorten daken voorkomen. Enkele veelvoorkomende locaties en daktypen waar lekkages kunnen optreden, zijn:

Dakgoten: Beschadigde en verstopte dakgoten kunnen lekkages veroorzaken doordat regenwater niet goed wordt afgevoerd.

Bitumen daken: Scheurtjes of loslatende delen van de bitumenlaag kunnen lekkages veroorzaken. Vermoed je een lekkage aan je bitumen dak? Schakel dan snel een ervaren dakdekker in via de MyGo Matchmaker.

Pannen daken: Beschadigde of verschoven dakpannen kunnen leiden tot waterdoorlatendheid.

Dakramen: Beschadigingen aan de aansluitingen en slechte afdichting van dakramen kunnen leiden tot lekkages.

Aansluitingen en doorgangen: Locaties waar leidingen, schoorstenen of andere elementen door het dak gaan, kunnen potentiële zwakke plekken vormen voor lekkages.

Is er sprake van lekkage en heb je geen idee waar het vandaan komt? Via de MyGo Matchmaker kom je eenvoudig in contact met een lekdetectie specialist. Liever telefonisch contact? Onze medewerkers van het Servicecenter staan je graag te woord via het nummer 085 106 1600.

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!