Wat is lekdetectie?

Wat is lekdetectie?

4 dec. '23 • Door MyGo redactie

Een lekkage kan op verschillende plekken in huis ontstaan. Een waterlekkage kan ontstaan op zichtbare plekken, maar ook op niet zichtbare plekken zoals in de vloer of muur. Dit kan erg vervelend zijn omdat je dan vaak niet weet waar het lek vandaan komt. Je wilt natuurlijk niet zomaar je gelegde vloer of mooi geschilderde muur openbreken terwijl je niet weet waar het precies zit. In het geval van een lekkage waarvan niet duidelijk is waar de oorzaak zich bevindt, is lekdetectie vaak een goede oplossing. Bij een lekdetectie wordt door muren en vloeren heen gekeken door middel van speciale apparatuur. Zo kan de oorzaak van het lek achterhaald worden, zonder iets open te hoeven breken.

In het geval van onzichtbare lekkages is lekdetectie vaak de oplossing om het probleem nauwkeurig te lokaliseren, zonder enige schade aan je huis te veroorzaken. Met behulp van gespecialiseerde detectiemethoden en geavanceerde technologieën worden lekkages geïdentificeerd die niet met het blote oog waarneembaar zijn. Dit is essentieel omdat de meeste leidingen in huis zorgvuldig zijn weggewerkt, waardoor lekkages vaak onopgemerkt blijven.

In tegenstelling tot conventionele methoden waarbij andere specialisten vaak op goed geluk muren, vloeren of plafonds openbreken, benaderen lekdetectiebureaus het probleem met precisie. Door geavanceerde meetmethoden toe te passen, kunnen ze exact de locatie van het lek bepalen zonder structurele schade aan je woning te veroorzaken. Het vermijden van onnodige schade is van groot belang, en daarom raden we aan niet meteen te breken op de plek waar vochtvlekken of schimmel zichtbaar zijn.

Rapport

Na voltooiing van de detectiewerkzaamheden ontvang je een uitgebreid rapport. Dit rapport beschrijft gedetailleerd de uitgevoerde werkzaamheden en de conclusies van het onderzoek. Bovendien kunnen in het rapport maatregelen worden opgenomen om de schade te beperken. Met de gelokaliseerde oorzaak van de rapportage kan een vakman je verder helpen. Als je met het rapport een vakman inschakelt die het probleem voor je kan verhelpen zoals een loodgieter, kan deze gericht aan het werk en hoeft er niet onnodig hak- en breekwerk verricht te worden. Dit omdat in het lekdetectierapport is aangegeven waar de oorzaak van de lekkage zit.

Opstalverzekering

Als er in je huis vermoedelijk een lekkage is, is het aan te raden om de opstalverzekering te contacteren. Als het gaat om niet achterstallig onderhoud worden de kosten namelijk vaak vergoed door de opstalverzekering. Als het wel gaat om achterstallig onderhoud zoals oude kitranden waardoor het langs de douchebak de vloer is gaan lekken, worden deze kosten vaak niet vergoed. Wel is aan te raden om het altijd te proberen bij de opstalverzekering. Als de opstalverzekering de kosten voor de lekdetectie wel vergoed, is het belangrijk om te vragen of dat dat bij een aangesloten bedrijf van de verzekering geregeld moet worden of dat u zelf een bedrijf mag benaderen.

Daklekkage

Bij een lekkage in het dak kan je een lekdetectiebureau inschakelen, echter kan het verstandig zijn om eerst een dakdekker te laten kijken. Een lekkage in het dak is namelijk vaak wel te lokaliseren door een dakdekker en hierdoor kan je aanzienlijk besparen op de kosten. Als je namelijk eerst een lekdetectiebureau inschakelt zal er aanvullend ook nog een dakdekker moeten komen om het probleem op te lossen, dit doet een lekdetectiebureau zelf niet.

Heb je last van een lekkage en weet je niet wat de oorzaak hiervan is? Gebruik je gezonde verstand en wacht niet te lang met hulp inschakelen. Lekdetectiebureaus kunnen je helpen met het opsporen van het lek zonder iets open te hoeven breken. Op zoek naar een lekdetectiespecialist? Via de MyGo Matchmaker kom je snel en eenvoudig in contact met een vakspecialist in jouw regio voor jouw klus. Bel je liever of heb je andere vragen? De medewerkers van het servicecenter staan je graag te woord via 085 106 1600.

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!