Winterklaar maken van je tuin

Winterklaar maken van je tuin

5 okt. '23 • Door MyGo redactie

De winter staat voor de deur, en dat betekent dat het tijd is om je tuin voor te bereiden op de koude maanden die voor ons liggen. Het winterklaar maken van je tuin is essentieel om ervoor te zorgen dat je tuin gezond blijft en klaar is om in het voorjaar weer tot leven te komen. In deze blog delen we enkele waardevolle tips om je tuin winterklaar te maken.

1. Opruimen en schoonmaken

Het eerste wat je moet doen om je tuin winterklaar te maken, is opruimen en schoonmaken. Verwijder alle gevallen bladeren, dode plantenresten en onkruid. Dit voorkomt dat ziekten en plagen zich in je tuin kunnen verspreiden tijdens de wintermaanden. Daarnaast zorgt een opgeruimde tuin ervoor dat je in het voorjaar meteen aan de slag kunt met nieuwe aanplant en tuinwerkzaamheden.

2. Bescherm je planten

Sommige planten kunnen gevoelig zijn voor vorst, vooral als de temperaturen 's nachts flink dalen. Bescherm je kwetsbare planten door ze te bedekken met tuinvlies of jute doeken. Je kunt ook mulch rond de basis van de planten aanbrengen om de wortels te isoleren en te beschermen tegen bevriezing. Zorg er ook voor dat potten en containers vorstvrij worden opgeslagen of ingepakt.

3. Snoeien en trimmen

Snoeien is een belangrijk onderdeel van het winterklaar maken van je tuin. Verwijder dode takken en snoei je struiken en bomen waar nodig. Dit zorgt niet alleen voor een nette uitstraling, maar bevordert ook de gezonde groei in het voorjaar.

4. Voed je tuin

Hoewel planten in de winter in rust zijn, hebben ze nog steeds voedingsstoffen nodig. Geef je tuin een goede dosis meststoffen voordat de koude temperaturen aanbreken. Dit zal ervoor zorgen dat je planten de benodigde voedingsstoffen hebben om te overleven en zich in het voorjaar goed te ontwikkelen.

5. Bescherm je gazon

Het gazon heeft ook wat aandacht nodig voordat de winter begint. Maai je gazon kort voordat de vorstperiode begint om te voorkomen dat het te lang wordt. Lang gras kan platgedrukt worden door sneeuw en vocht, wat schimmelgroei kan bevorderen. Bovendien kan korter gras beter ademen.

6. Controleer je tuinuitrusting

Zorg ervoor dat je tuingereedschap en -apparatuur goed zijn opgeslagen en klaar zijn voor gebruik in het voorjaar. Reinig gereedschappen grondig en berg ze op een droge plaats op om roestvorming te voorkomen.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je je tuin winterklaar maken en ervoor zorgen dat deze gezond en levendig blijft tijdens de koude maanden. Als de lente aanbreekt, ben je klaar om van een prachtige tuin te genieten zonder de stress van achterstallig onderhoud. Dus, trek je tuinhandschoenen aan en ga aan de slag om je tuin winterbestendig te maken!

Tuin onderhoud laten plegen 

Toch liever door een gespecialiseerde tuinmak je tuin winterklaar laten maken? Via de MyGo Matchmaker kom je eenvoudig in contact met een hovenier die al jouw klussen kan uitvoeren in de tuin. Liever telefonisch contact? Dan kun je de medewerkers van het servicecenter bereiken op het nummer 085 106 1600.

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!