Direct hulp
Terug naar diensten
Dakkapel plaatsen

Dakkapel plaatsen

Wil je graag een dakkapel laten plaatsen voor meer ruimte en licht in je slaapkamer of zolder? Een dakkapel creëert meer ruimte en voegt waarde aan je woning toe. Een dakkapel plaatsen kan al binnen één dag gebeuren. Je kunt kiezen voor een prefab dakkapel of een dakkapel in je dak laten timmeren. Op deze pagina vind je alle informatie over dakkapel plaatsen.

Maak online gebruik van onze 24/7 Matchmaker om meteen een geschikte vakman in jouw regio te vinden. Liever bellen? Bel ons dan tijdens openingstijden 085 106 1600.

Inhoudsopgave

Stappenplan dakkapel plaatsen

Veelal kiezen mensen voor een prefab dakkapel omdat een prefab dakkapel plaatsen sneller gebeurt dan een dakkapel die ter plekke moet worden gemaakt. Een dag van plaatsing van een dakkapel ziet er als volgt uit:

Gat in dak zagen

De dakkapelspecialisten zagen eerst een klein gat je dak om alle dakpannen veilig te kunnen verwijderen. Nadat alle dakpannen verwijderd zijn maken ze het gat op maat zodat de dakkapel netjes geplaatst kan worden.

Montage dakkapel

Vervolgens gaan ze de dakkapel plaatsen. Heb je een prefab dakkapel gekozen? Dan wordt deze in één keer op het dak geplaatst met behulp van een kraan. Een traditionele dakkapel wordt ter plaatse in elkaar gezet en wordt balk voor balk geplaatst. Dit duurt doorgaans langer en is tevens duurder.

Dak en zijkanten plaatsen

Daarna plaatsen de monteurs de wangen, ofwel zijkanten, plus het dak en eventuele zonnepanelen op het dakje van je dakkapel. Wanneer je een prefab dakkapel hebt dan bevatten deze al wangen en een dakje, deze hoeven in dit geval dus niet meer geplaatst te worden. Doorgaans is het nog steeds ochtend wanneer deze stap uitgevoerd wordt.

Kozijnen in dakkapel plaatsen

Vervolgens worden de kozijnen geplaatst. Een prefab dakkapel bevat al kozijnen. Tevens wordt nu de beglazing geplaatst plus eventuele rolluiken.

Afwerking dakkapel

De dakkapel wordt nu van buiten en binnen netjes afgewerkt. Aan de buitenzijde worden de randen, dakbedekking en aansluiting netjes waterdicht gemaakt en mooi afgewerkt. Ook wordt het geïsoleerd en wordt gezorgd voor een goede tochtkering. Vervolgens zullen de binnenzijde netjes afwerking door isolatie en gipsplaten te plaatsen en te verven of te behangen. Je kunt er ook voor kiezen om dit zelf te doen om geld te besparen.

Prefab dakkapel

Een prefab dakkapel is erg populair omdat deze snel en gemakkelijk te plaatsen is een hoge kwaliteit heeft. Wat is een prefab dakkapel? De naam zegt het al: de dakkapel is voor de plaatsing al helemaal in elkaar gezet. Hierdoor kan de prefab dakkapel in één keer worden geplaatst. De prefab modellen hebben standaardafmeting waardoor deze erg voordelig zijn. Tevens zijn ze verkrijgbaar in verschillende kleuren, maten en soorten. Wanneer je echter bijzondere afmeting of andere specifieke wensen hebt is een prefab dakkapel doorgaans niet aan te raden.

Dakkapel vergunning

Voor het plaatsen van een dakkapel moet je in sommige gevallen wel een vergunning aanvragen bij je gemeente. Dit wordt een omgevingsvergunning genoemd en wordt geregeld door Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (WABO). Je hebt echter geen vergunning nodig als je aan een aantal regels voldoet.  Om een dakkapel vergunningsvrij te laten plaatsen moet je aan de volgende eisen voldoen:

 • Dakkapel komt aan achterkant of voorkant van je woning
 • Dakkapel heeft een plat dak
 • Maximale hoogte mag 1.75 meter zijn.
 • Dakkapel moet tenminste 0.5 meter van de onderkant, bovenkant en zijkant van het dak gebeuren
 • Je woning moet welstandsvrij zijn

Dakkapel tekening

Je kunt een tekening voor je dakkapel zelf eenvoudig doen maar dit kun je ook laten doen door een bouwkundige tekenbureau of architect. Ook wanneer je een vergunning aan moet vragen heb je een dakkapel tekening nodig. Maar ook als je speciale wensen hebt voor je dakkapel of een eigen ontwerp in gedachte hebt dan kun je dit, indien mogelijk, laten tekenen door een architect. Ga eerst na wat je budget is en wat de afmetingen zijn, de hoeveelheid ramen die je wilt en welke extra opties je wilt toepassen, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen op je dakkapel.

Kunststof dakkapel

Een kunststof dakkapel is onderhoudsvrij, is duurzamer en goedkoper dan een standaard houten dakkapel. Een kunststof dakkapel is vandaag de dag niet meer te onderscheiden van een houten dakkapel. De voordelen van een kunststof dakkapel zijn als volgt:

 • Kleurecht
 • Leverbaar in heel veel verschillende kleuren
 • Gemakkelijk te reinigen
 • Onderhoudsarm
 • Goede isolatie
 • Uitstraling van hout mogelijk

Trespa dakkapel

Trespa, ook wel High Pressure Laminate (HPL) genoemd, is een kunststof plaatmateriaal met natuurlijke ingrediënten. Trespa wordt voornamelijk voor buitenbekleding gebruikt. De Trespa platen bestaan uit een laag geperste houtvezels met aan allebei de kanten een toplaag die keihard en ondoordringbaar is. Trespa platen hebben veel voordelen:

 • Trespa is in verschillende structuren leverbaar
 • Heel sterk en duurzaam
 • Ongevoelig voor UV-straling, vocht, temperatuurverschillen en andere weersinvloeden
 • Veel verschillende ontwerpen en kleuren beschikbaar zoals metallic of houtlook
 • Vuilafstotend

Dakkapel zink

Zit je eraan te denken een zinken dakkapel aan te schaffen? Je kunt dan kiezen voor een volledig of gedeeltelijk zinken dakkapel. Zink is winddicht en waterdicht en wordt daarom bijvoorbeeld ook gebruikt om schoorstenen af te dichten bij het dak. Tevens worden de wangen van dakkapellen ook vaak met zink bekleed. Omdat zink zo makkelijk te bewerken is en door nieuwe technieken, kun je nu ook je gehele dakkapel van zink laten maken. Een zinken dakkapel is één van de duurzaamste varianten en heeft een moderne en strakke uitstraling. Ook is zink weersbestendig en onderhoudsarm. Daarnaast is een zinken dakkapel milieuvriendelijk en brandwerend.

Dakkapel binnenkant

Nadat je dakkapel geplaatst is en de buitenkant is afgewerkt door een vakman is de binnenkant aan de beurt. Uiteraard wil je dat de afwerking mooi aansluit op de rest van de kamer. Je hebt veel mogelijkheden voor de afwerking van de binnenkant van je dakkapel. Je kunt isolatie laten plaatsen en het vervolgens laten dichten met gipsplaten of aftimmeren met hout. Om de binnenkant mooi af te werken kun je het schilderen of bijvoorbeeld behangen. Ook is het mogelijk om opbergruimte in je dakkapel te creëren, bijvoorbeeld in de schuine ruimte onder het kozijn.

Dakkapel raamdecoratie

Ook raamdecoratie is een overweging waard. Als de dakkapel in een slaapkamer zit wil je bijvoorbeeld wel goede, verduisterende gordijnen. Je kunt daarnaast ook kiezen voor rolluiken, rolgordijnen, een hor of gewone gordijnen.

Dakkapel offerte

Je kunt online via de MyGo Matchmaker gemakkelijk en snel één of meerdere offertes opvragen en vergelijken. Zo kun je direct zien hoeveel je nieuwe dakkapel gaat kosten en kom je niet voor onaangename verassingen te staan.

Rolluik dakkapel

Een rolluik voor je dakkapel brengt veel voordelen met zich mee. Het is ten eerste de perfect manier om totale verduistering te creëren in je kamer, maar het helpt ook bij het isoleren van je woning omdat het zowel warmte als kou buiten houdt. Het rolluik wordt achter het boeideel van de dakkapel geplaatst en kan met een elektrische schakelaar worden bediend. Door een rolluik blijft het lekker koel in de zomer en hou je de warmte binnen in de winter. Ook is het uitermate geschikt voor een slaapkamer omdat het zorgt voor totale duisternis waardoor je lekker kunt uitslapen. Ten slotte dempt het ook nog is geluiden van de omgeving.

Voordelen dakkapel

Een dakkapel laten plaatsen heeft veel voordelen. Uiteraard creëer je meer ruimte en licht in je woning. Wat natuurlijk waarde toevoegt aan je woning. Maar het belangrijkst is dat je een leefbare en werkbare ruimte maakt. Wat eerst misschien een kleine zolderkamer of krappe slaapkamer was is nu een frisse, mooie nieuwe ruimte met veel licht en beweegruimte wat zorgt voor een verbetering van je woongenot. Als je voor een prefab dakkapel kiest kan dit tevens vaak binnen één dag geplaatst worden. Dit betekent weinig overlast en rommel voor jezelf en de buren.

Kosten dakkapel plaatsen

De kosten van een dakkapel hangt af van vier verschillende factoren:

 • De materiaalsoort
 • De arbeidskosten
 • De kozijnen (hoeveel ramen etc.)
 • Afvoeren van puin en materialen

Daarnaast wordt de prijs vooral bepaald door de breedte en hoogte van het type dakkapel dat je wilt. Een houten dakkapel is bijvoorbeeld goedkoper dan een kunststof dakkapel. Kijk voor uitgebreide informatie over dakkapel prijzen op https://mygo.nl/dakkapel-prijzen.

Waarmee rekening houden?

Als je een nieuw dakkapel laat plaatsen moet je rekening houden met de volgende zaken.

Beschikt je dakkapelspecialist over een BouwGarant of KOMO-keurmerk?
Wanneer een specialist deze keurmerken heeft dan ben je gegarandeerd van betrouwbaarheid en hoge kwaliteit werk.

Vergunning of vergunningsvrij?
Kijk of je vergunningsvrij kunt bouwen of dat je een vergunning nodig hebt.

Zonnepanelen op dakkapel?
Als je zonnepanelen op je nieuwe dakkapel wilt laten plaatsen, houd er dan rekening mee dat je een verzwaarde dakplaat laat plaatsen die het gewicht van de zonnepanelen veilig kan dragen.

Bespaartips van MyGo

Om kosten te besparen bij een dakkapel plaatsen kun je letten op de volgende zaken:

 • Vergelijk meerdere offertes van verschillende vakmannen
 • Kies een prefab dakkapel met standaard afmetingen
 • Een dakkapel vergunningsvrij laten plaatsen is vaak voordeliger
 • Kies een dakkapelspecialist uit de buurt om voorrijkosten te besparen
 • Een houten dakkapel is doorgaans het meest voordelig

MyGo helpt je graag

Je kunt online gebruikmaken van de MyGo Matchmaker om meteen een geschikte dakkapelspecialist te vinden in jouw regio. Als je liever belt, een vraag hebt of doorverbonden wilt worden met een vakman kun je ons bereiken tijdens openingstijden op 085 106 1600, geheel vrijblijvend en gratis.