Terug naar diensten
Distributieriem vervangen

Distributieriem vervangen

De distributieriem is een van de belangrijkste onderdelen van je auto. Deze moet sowieso om de zoveel tijd worden vervangen, maar ook als je auto kuren begint te vertonen, kan dat noodzakelijk zijn.

Zoek jij een garage om je distributieriem te laten vervangen? Bel dan naar 085 106 1600 zodat wij je kunnen doorschakelen naar een garagebedrijf in jouw regio. Of vraag een of meerdere offertes op via de MyGo Matchmaker als je wat meer bedenktijd nodig hebt!

Direct een autogarage nodig?

Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Wat is de distributieriem?

De distributieriem maakt onderdeel uit van de motor. Het is de band die de krukas en de nokkenas met elkaar verbindt.

Wanneer je de auto opstart, gaat de krukas draaien. De distributieriem zit vast aan een tandwiel dat met de krukas meedraait. Via de distributieriem gaat zo ook de nokkenas draaien. Samen zorgen de nokkenas en de krukas ervoor dat de cilinders in de motor open en dicht gaan en dat de zuigers op en neer gaan.

Als de distributieriem beschadigd is, zal de nokkenas niet langer goed worden aangedraaid. Ook de krukas wordt hierdoor verhinderd. Je motor zal dan tot stilstand komen te staan.

Wanneer distributieriem vervangen?

Gemiddeld moet de distributieriem om de 100.000 kilometer vervangen worden. Als je veel korte ritjes maakt, zal deze afstand eerder rond de 60.000 kilometer liggen, omdat je motor door het constante starten en stoppen dan meer belast raakt. Rijd je juist steeds lange stukken, dan kan de distributieriem tot wel 150.000 kilometer meegaan – maar vertrouw hier liever niet op.

Autofabrikanten hanteren allemaal een eigen termijn waarbinnen de distributieriem moet worden vervangen. Hierbij gaat het om zowel een maximale kilometerstand als een maximumaantal jaren. Wanneer één van die twee termijnen wordt overschreden, mag je niet langer met de auto rijden.

Met de MyGo Matchmaker vind je direct een autogarage in jouw omgeving.

Klik op de Matchmaker of bel gratis 085 106 1600

Andere tekenen dat de distributieriem moet worden vervangen

Nu moet de distributieriem na een bepaalde termijn sowieso worden vervangen, maar dat betekent niet dat deze niet eerder stuk kan gaan. Let daarom op de volgende signalen:

 1. Het motorstoringslampje brandt. Het motorstoringslampje is wel een van de duidelijkste signalen dat er iets mis is met de motor. Dit hoeft niet de distributieriem te zijn, maar negeer dit lampje niet!
 2. Er komt een tikkend geluid uit de motor. Een tikkend geluid kan eigenlijk duiden op twee dingen: een te laag oliepeil (check dat!) of een versleten distributieriem. Dit probleem speelt dan voornamelijk bij het opstarten, als de motor nog koud is. Daardoor wordt de auto opstarten ook lastiger.
 3. Het vermogen van de auto neemt af. Bij problemen met de distributieriem kan de kracht van de motor niet langer goed worden overgedragen aan de versnellingsbak. Het vermogen bepaalt de maximale snelheid die je kunt rijden, alsmede de trekkracht van de auto. Hierdoor zou je dus minder makkelijk een aanhanger of caravan kunnen trekken.

Goed om te weten: hoewel dit wel signalen zijn dat de distributieriem mogelijk moet worden vervangen, kunnen ze ook op andere problemen duiden. Ga altijd naar de garage als je deze tekenen ervaart, zodat het probleem tijdig opgespoord kan worden.

Kosten distributieriem vervangen

Om te weten hoeveel een distributieriem vervangen kost, kun je in onderstaande tabel kijken.

Distributieriem vervangen

Kosten

Breed genomen

€ 250 - € 1000

Realistischere schatting

€ 450 - € 750

Zoals je ziet, lopen deze kosten sterk uiteen. Vaak kom je er ook pas in de garage achter wat je daadwerkelijke kosten zijn; die hangen namelijk af van je eigen situatie.

Wil je weten wat garages in jouw regio vragen voor het vervangen van een distributieriem? Maak dan gebruik van de MyGo Matchmaker of bel naar 085 106 1600 zodat wij je direct in contact kunnen brengen met een garage.

Met de MyGo Matchmaker vind je direct een autogarage in jouw omgeving.

Klik op de Matchmaker of bel gratis 085 106 1600

Zelf je distributieriem vervangen?

Veel problemen met de auto kun je zelf verhelpen als je handig bent. De distributieriem is echter zeer kwetsbaar en het is niet de bedoeling dat je hier zelf mee aan de slag gaat. Laat daarom altijd je distributieriem vervangen door een erkende garage, zodat je ook naderhand nog met je auto kunt blijven rijden.

Distributieriem vervangen? MyGo geeft tips

Moet jouw distributieriem vervangen worden of wil je weten of vervanging wel de juiste keuze is? Lees dan de volgende tips:

 • Laat altijd tijdig onderhoud aan je auto uitvoeren. Zoals je hebt kunnen lezen, moet je distributieriem altijd binnen een bepaalde termijn vervangen worden. Maar ook als je rare geluiden uit de motor hoort komen, is het belangrijk om daar op tijd bij te zijn. Mocht je wel echt problemen hebben met de distributieriem, dan kunnen die flink uit de hand lopen, tot het punt waarop de hele motor beschadigd is. Dan kan een volledige motor revisie noodzakelijk zijn. Wacht dus niet te lang en ontloop het onderhoud niet.
 • Weet dat een distributieriem vervangen duur kan zijn. Met prijzen die kunnen oplopen tot 1000 euro kan het vervangen van een distributieriem pijn doen in je portemonnee. Daarom is het verstandig om hier wat geld voor opzij te hebben gezet, voor wanneer het moment daar is. Zo kom je niet voor nare verrassingen te staan.
 • Kies bij voorkeur voor een garage met een keurmerk. Wanneer je je distributieriem laat vervangen door een garage met een keurmerk, kun je in principe op kwaliteitsservice rekenen. BOVAG- of ANWB-keurmerken zijn daarbij altijd een positief signaal. Zo weet je dat je auto tijdens deze dure ingreep in goede handen is.
 • Soms is een nieuwe auto de betere keuze. Wanneer je distributieriem eenmaal versleten is, zal je auto ook aan de oudere kant zijn. Dat betekent dat ook veel andere onderdelen op dat punt aan vervanging toe zijn. Dan kan het slim zijn om simpelweg een nieuwe auto te kopen, in plaats van om te beginnen aan het vervangen van al die onderdelen.
Snel een autogarage in jouw omgeving nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker, of bel gratis met 085 106 1600.

Distributieriem vervangen? MyGo helpt

Moet jouw distributieriem vervangen worden? Wie spoed heeft, kan eenvoudig naar 085 106 1600 bellen om direct gematcht te worden met een beschikbaar garagebedrijf. Anders kun je ook gebruikmaken van de online Matchmaker om een offerte op te vragen.

Waarom MyGo?
 • Direct een specialist geregeld
 • Snel een offerte binnen
 • Alleen betrouwbare bedrijven!
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
 • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
 • Direct hulp via ons service center
 • Nauwkeurige bedrijfsselectie
Hulp nodig? Max staat voor je klaar!

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!