Terug naar diensten
Evenementen fotograaf

Evenementen fotograaf

Ga jij een evenement organiseren en zoek je een professionele fotograaf die het voor je kan vastleggen? Dan is een evenementen fotograaf (ook wel event fotograaf genoemd) wat jij nodig hebt. Deze fotografen weten alles van het in beeld brengen van grote groepen mensen, zodat je de ideale plaatjes krijgt.

Een evenementen fotograaf vind je door te bellen naar 085 106 1600 of gebruik te maken van onze online MyGo Matchmaker, waar jij direct kunt zien welke prijzen deze professionals hanteren of een offerte kunt opvragen.

Direct een fotograaf nodig?

Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Soorten event fotografie

Nu vraag je je misschien af wat er wordt verstaan onder evenementen fotografie. Het is dan ook een breed begrip, dat neerkomt op het fotograferen van veel verschillende soorten evenementen. Hierbij kun je denken aan festivals, maar daar blijft het zeker niet bij! Hieronder zie je een lijstje met events waarvoor je een evenementen fotograaf kunt inschakelen:

 • Festivals
 • Persoonlijke feesten
 • Gala’s
 • Bedrijfsborrels
 • PR-evenementen
 • Familiefeesten
 • Jubilea
 • Productlanceringen

Ook voor bruiloften kun je een evenementen fotograaf inschakelen, maar dan spreek je van bruiloft fotografie, wat weer een categorie op zich is.

Kosten evenementen fotograaf

De meeste evenementen fotografen hanteren vaste pakketten, waarbij zij je event enkele uren lang komen fotograferen. Een gemiddeld bereik van die kosten zie je in onderstaande tabel.

Evenementen fotografie

Kosten

3 uur fotograferen

€ 350 - € 450

Dagdeel (4 – 6 uur) fotograferen

€ 400 - € 550

Hele dag (8 – 12 uur) fotograferen

€ 650 - € 1100

Per uur bovenop afgesproken tijd

€ 75 - € 150

Gebruiksrechten foto’s overkopen

€ 150 - € 300

Reiskosten event fotograaf

€ 0,25 - € 0,75

Standaard zal de evenementen fotograaf de foto’s ook bewerken, maar hiervoor betaal je over het algemeen niets extra; dit zit bij de pakketten inbegrepen.

Sommige event fotografen zijn ook bereid om voor slechts één of twee uur te komen fotograferen. Ga dan echter wel uit van een minimumbedrag van rond de 200 à 250 euro óf simpelweg het bedrag dat geldt voor het voordeligste pakket. Anders kan het voor hen niet uit om langs te komen.

Voordelen evenementen fotograaf

Misschien heb je een goede vriend of collega die fotograferen als hobby heeft, en twijfel je of je niet beter hem of haar kunt vragen om je evenement in beeld te brengen. Toch heeft een evenementen fotograaf zeker enkele voordelen ten opzichte van het vragen van een bekende, of ten opzichte van het niet fotograferen van je evenement. Enkele van die voordelen zijn:

 • Met een evenementen fotograaf hoef je je bekenden niet te belasten met extra taken. Geef je een feest, dan wil je waarschijnlijk dat je vrienden en overige gasten daar optimaal van kunnen genieten. Door het fotografen van je evenement over te laten aan een van je gasten, kun je hen onbedoeld onder druk zetten om de mooiste foto’s te maken, waardoor ze niet echt meer kunnen ontspannen. Met een evenementen fotograaf geef je die druk uit handen, zodat je gasten kunnen relaxen.
 • Een evenementen fotograaf weet als geen ander hoe je een event goed fotografeert. Anders dan een vriend of collega die als amateurfotograaf graag foto’s maakt is een evenementen fotograaf bovendien gespecialiseerd in het maken van prachtige foto’s van evenementen. Hij of zij weet alles van compositie, belichting en het benaderen van mensen om je event optimaal in beeld te brengen. Een amateur kan hier wel een poging toe doen, maar de foto’s zullen eigenlijk nooit zo mooi worden als die van een professional.
 • Een event fotograaf luistert goed naar jouw wensen en maakt de foto’s die jij wilt. Eigenlijk alle evenementen hebben wel speciale momenten die zeker moeten worden vastgelegd. Een evenementen fotograaf is van deze momenten op de hoogte en zal er ook alles aan doen om ze op ideale wijze in beeld te brengen. Zo kun je later terugkijken op alle grote momenten die ertoe deden.
 • Met mooie foto’s van je evenement blijven de herinneringen helderder. Een groot voordeel van foto’s is dat ze je terugbrengen naar een bepaald moment, zodat je de sfeer weer even kunt proeven. Daarbij maakt een evenementen fotograaf de mooiste foto’s, die je herinneringen des te levendiger maken.
 • Professionele event foto’s kun je gebruiken voor promotiedoeleinden. Als je vanuit zakelijk oogpunt op zoek bent naar een event fotograaf wil je je evenement waarschijnlijk ook op de kaart zetten met mooie foto’s. In dat geval kun je de gebruiksrechten op de foto’s vaak overkopen om ze voor promotionele doeleinden te kunnen gebruiken. Met zulke professionele foto’s zal jouw event het beste tot zijn recht komen.
Met de MyGo Matchmaker vind je direct de beste fotograaf in jouw omgeving.

Klik op de Matchmaker of bel gratis 085 106 1600

Tips evenementen fotograaf inhuren

Voor wie een evenementen fotograaf wil inhuren, hebben we enkele tips verzameld. Deze luiden:

 • Bekijk het portfolio van de evenementen fotograaf voor een indruk van diens stijl. Aan het portfolio van een event fotograaf zul je al snel kunnen zien wat voor evenementen hij of zij meestal fotografeert en of de stijl van die foto’s past bij wat jij voor ogen hebt. Sommige fotograferen houden meer van geposeerde foto’s, anderen juist van spontane kiekjes. Geef jij de voorkeur aan een van beide, kies dan ook een fotograaf wiens portfolio aan die voorkeur voldoet.
 • Kies een evenementen fotograaf die aansluit op de doelgroep van het evenement. Om de fotograaf niet te veel te laten opvallen en je gasten te verstoren huur je het liefst iemand in die deel uitmaakt van je doelgroep. Voor een PR-evenement kies je dus liever een fotograaf met een zakelijke uitstraling, voor een festival een jonge event fotograaf die zelf ook wel van losgaan houdt. Vergeet ook niet een eventuele dresscode door te geven, zodat de fotograaf niet uit de toon valt.
 • Zorg ervoor dat de evenementen fotograaf een draaiboek heeft van je event. Om de belangrijkste momenten te kunnen vastleggen heeft je event fotograaf een draaiboek nodig. Meestal zal hij of zij hierom vragen; zo niet, dan kun je samen een draaiboek opstellen. Weet wel dat dit draaiboek essentieel is, dus zorg ervoor dat dit aan de orde komt wanneer je afspraken maakt met je fotograaf.
 • Ga na of je geen tweede event fotograaf nodig hebt. Op sommige grote evenementen kan het zijn dat je meerdere fotografen hebt om alles wat er gebeurt vast te leggen. In dat geval werken veel event fotografen samen met een vaste partner, voor wie je extra betaalt.
 • Check of de prijzen inclusief of exclusief btw zijn. Veel evenementen fotografen noemen hun prijzen exclusief btw, omdat zij voornamelijk voor zakelijke opdrachtgevers werken die recht hebben op belastingaftrek. Als je als particulier een event fotograaf wilt inhuren, kunnen de prijzen 21% hoger uitvallen.
 • Controleer hoe het zit met de rechten op de foto’s. Vaak mag je de foto’s van een evenementen fotograaf niet zomaar op social media of andere platformen publiceren, tenzij je daarvoor uitdrukkelijke toestemming hebt. Sommige fotografen vragen hier een toeslag voor, terwijl anderen juist blij zijn met de gratis publiciteit (dit gaat niet op als je de foto’s wilt gebruiken als promotiemateriaal). Post in ieder geval geen foto’s waarvan je de rechten niet hebt, want daarmee kun je in de problemen komen.
 • Kies bij voorkeur voor een regionale event fotograaf. Zou je een evenementen fotograaf huren die aan de andere kant van het land gevestigd is, dan betaal je reiskosten – en die kunnen flink oplopen bij verre afstanden. Om op dit vlak te besparen, is het daarom altijd verstandig om te kiezen voor een regionale event fotograaf.
 • Vergelijk de prijzen van verschillende evenementen fotografen met elkaar. Zo voordelig mogelijk een evenementen fotograaf inschakelen kan alleen als je weet welke prijzen de verschillende opties hanteren. Als dat je prioriteit heeft, kun je gebruikmaken van de online MyGo Matchmaker om meerdere offertes op te vragen en op basis daarvan de voordeligste event fotograaf te kiezen.
Snel een fotograaf in jouw omgeving nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker, of bel gratis met 085 106 1600.

Evenementen fotograaf inschakelen? MyGo helpt

Wil jij nu de hulp van MyGo inschakelen om een event fotograaf te vinden voor jouw evenement? Bel dan naar 085 106 1600 om doorverbonden te worden of check onze Matchmaker, waarmee jij 24/7 offertes kunt opvragen bij fotografen in een regio naar keuze.