Terug naar diensten
Katalysator vervangen

Katalysator vervangen

In de scheikunde is een katalysator een stof die een bepaalde chemische reactie versnelt of vertraagt. Dat is ook wat de katalysator in je auto doet: die zet bepaalde giftige stoffen om naar minder schadelijke stoffen, om zo je auto minder vervuilend te maken. De katalysator kan alleen wel stukgaan, en moet dan vervangen worden.

Moet jouw katalysator vervangen worden? Bel dan naar 085 106 1600 om direct gekoppeld te worden aan een garage bij jou in de buurt of gebruik de online MyGo Matchmaker om zelf te kijken wat dat gaat kosten.

Direct een autogarage nodig?

Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Wat is de katalysator?

Katalysators zijn auto-onderdelen die zich meestal in de uitlaat of achter het motorblok bevinden en die als doel hebben om giftige uitlaatstoffen (koolmonoxide, stikstofoxide, koolwaterstof, waterstofsulfide, zwaveldioxide) te filteren en om te zetten naar minder schadelijke stoffen (water, koolstofdioxide, stikstof). Hiervoor maken ze gebruik van verscheidene edelmetalen, zoals platina of palladium. Die edelmetalen zijn aangebracht in een honingraatstructuur waarlangs de schadelijke gassen zich begeven voordat ze de auto verlaten.

Is een werkende katalysator verplicht?

Personenauto’s die in 1996 of later in gebruik zijn genomen en die draaien op een verbrandingsmotor met elektrische ontsteking moeten verplicht beschikken over een katalysator. Bovendien moesten katalysators vanaf 1992 verplicht worden ingebouwd in alle nieuwe auto’s.

Om te voldoen aan de milieueisen die gelden voor auto’s is het verplicht om een werkende katalysator in je auto te hebben. Anders stoten auto’s te veel schadelijke uitlaatgassen uit.

Werkt je katalysator niet goed, dan zal dit bij de APK-keuring worden vastgesteld. Dan moet hij sowieso worden vervangen om de APK-keuring te doorstaan.

Met de MyGo Matchmaker vind je direct een autogarage in jouw omgeving.

Klik op de Matchmaker of bel gratis 085 106 1600

Wanneer katalysator vervangen?

De katalysator hoeft niet na een bepaalde tijd vervangen te worden en zou net zolang mee moeten gaan als je auto. Wel kan hij op een gegeven moment beschadigd raken; dan moet hij wél worden vervangen.

Problemen met de motor

Zo kan je katalysator verstopt raken als er sprake is van slechte verbranding. In dat geval neemt het vermogen van je auto tijdens het rijden af (hoewel een afgenomen vermogen ook op andere problemen kan duiden, zoals met de distributieriem). Het motorstoringslampje zal dan gaan branden en je motor trekt niet meer goed op/je auto heeft problemen met opstarten.

De geur van rotte eieren

Een duidelijk teken dat je katalysator vervangen moet worden, is als deze stinkt naar rotte eieren. Dat is namelijk de geur van waterstofsulfide, een zeer schadelijk gas dat door de katalysator normaal gesproken wordt omgezet naar zwaveldioxide. Deze geur komt dus alleen vrij als de katalysator niet meer goed werkt.

Ruik je eerder een brandgeur? Dan is het niet je katalysator die vervangen moet worden, maar je koppeling.

APK-keuring

Ondanks dat een kapotte katalysator wel enkele signalen kan afgeven dat deze aan vervanging toe is, wordt dit meestal pas ontdekt tijdens de APK-keuring. Laat je auto dus zeker keuren om enige mogelijke problemen op te sporen, én om nog legaal met je auto de weg op te mogen.

Katalysator repareren?

Sommige websites stellen dat de katalysator niet gerepareerd kan worden, anderen scharen dit juist onder hun diensten. In werkelijkheid is het zo dat sommige katalysators gerepareerd kunnen worden, maar niet alle. Zo is een verstopping in veel gevallen wel degelijk op te lossen, maar is een katalysator repareren die vanbinnen loslaat niet mogelijk. Daarnaast voeren niet alle garages reparatiediensten aan de katalysator uit.

Of garages in jouw regio bereid zijn om je katalysator te repareren, kunnen we helaas niet zeggen. Wel is de kans hierop klein, dus schrik niet wanneer het blijkt dat het vervangen van je katalysator de enige optie is.

Katalysator vervangen kosten

Moet jouw katalysator vervangen worden en wil je weten wat je dat gaat kosten? In de tabel hieronder geven we je een schatting van de prijs.

Katalysator vervangen

Kosten

Breed genomen

€ 250 - € 1000

Realistischere schatting

€ 250 - € 500

Zoals je ziet, lopen de kosten voor het vervangen van katalysatoren sterk uiteen. Gelukkig hebben we goed nieuws: die 1000 euro is wel écht een uitschieter en zo duur zal het alleen worden als je een grote, anders zeer vervuilende auto hebt. Voor een normale personenauto is een prijs tussen de 250 en 500 euro daarvoor veel realistischer.

Wil je specifiek weten hoeveel het kost om jouw katalysator te laten vervangen? Bel daarvoor naar 085 106 1600 of kijk online in onze Matchmaker om een offerte op te vragen met daarin de specificaties van jouw auto.

Met de MyGo Matchmaker vind je direct een autogarage in jouw omgeving.

Klik op de Matchmaker of bel gratis 085 106 1600

Katalysator laten vervangen? MyGo geeft tips

Hangt de geur van rotte eieren in jouw auto of blijft het motorstoringslampje maar branden? Met de volgende tips kun jij potentieel besparen op het laten vervangen van je katalysator en kun jij deze dienst met een goed gevoel laten uitvoeren.

  • Rijd niet te lang door met een kapotte katalysator. Als je katalysator kapot is, filtert die schadelijke gassen niet meer. Dat is erg slecht voor het milieu, dus is het zaak om hem zo snel mogelijk te vervangen. Bovendien wil je niet te lang in de stank zitten en kan de motor uiteindelijk in de noodloop gaan om de schade te beperken. Dat wil zeggen dat deze niet harder gaat dan 50 km/h.
  • Kijk naar je auto om een inschatting te maken van de kosten. Hoe zwaarder je auto en hoe vervuilender de motor, hoe meer het je zal kosten om de katalysator te vervangen. Op internet kun je een schatting krijgen van de kosten voor jouw exacte auto door te zoeken op “kosten katalysator vervangen [model auto]”. Zo krijg je een idee van wat je te wachten staat wanneer je bij een garage aanklopt.
  • Laat je katalysator vervangen door een garage met een keurmerk. Wanneer je je katalysator laat vervangen door een garage met een keurmerk, kun je in principe op kwaliteitsservice rekenen. BOVAG- of ANWB-keurmerken zijn daarbij altijd een positief signaal. Zo weet je dat je auto tijdens deze potentieel dure ingreep in goede handen is.
  • Kijk of je katalysator repareren niet toch een optie is. Er zijn maar weinig garages die bereid zijn om je katalysator te repareren, maar dat betekent niet dat het absoluut nergens kan. Dit is iets wat je kunt navragen wanneer je contact opneemt met de garage waar jij anders je katalysator zou laten vervangen. Mocht je katalysator repareren namelijk wél een optie zijn, dan zou je hier flink op kunnen besparen.
  • Vergelijk offertes van verschillende garages met elkaar. Zo goedkoop mogelijk je katalysator vervangen kan alleen als je een duidelijk beeld hebt van de prijs die garages voor deze dienst vragen. Moet je katalysator nog niet met absolute spoed worden vervangen, dan kun je de tijd nemen om offertes op te vragen. Dat is een van de opties die MyGo aanbiedt in de Matchmaker.
Snel een autogarage in jouw omgeving nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker, of bel gratis met 085 106 1600.

Katalysator vervangen? MyGo helpt!

Heb jij op basis van dit artikel geconcludeerd dat je katalysator echt vervangen moet worden? Bel voor spoed dan direct naar 085 106 1600 om gematcht te worden met een garage in jouw regio. Zie je liever een uitgebreide offerte? Dat kan ook, via de online MyGo Matchmaker.