Terug naar prijzen
Keramische tegels buiten leggen prijs

Keramische tegels buiten leggen prijs

Wat kost het leggen van keramische tegels?

Keramische tegels buiten laten leggen kost gemiddeld zo'n 45 tot 85 euro per m2. De prijs bestaat voornamelijk uit de kosten voor de keramische tegels en de arbeidskosten van de vakman.

Keramische buitentegels bestaan uit samengeperste kleilagen die op hoge temperaturen zijn gebakken. We kennen keramische tegels vooral van onze badkamer en keukenvloeren. Maar dit type tegel is vanwege zijn kleurvastheid en krasbestendigheid ook erg geschikt als buitentegel.

Wil jij ook graag een terras met keramische tegels en zoek je een stratenmaker of hovenier om de tegels te leggen? MyGo helpt je daarbij. Doormiddel van de MyGo Matchmaker koppelen we jou aan de vakman die het beste aansluit op jouw wensen. Voor meer informatie over verschillende vakmensen kun je op de website profielen en reviews bekijken.

Wanneer je liever direct inzicht krijgt in de mogelijke kosten kun je gratis en vrijblijvend één of meerdere offertes aanvragen. Bellen kan ook bij MyGo. Bel gratis 085 106 1600. Onze collega’s van de klantenservice helpen je graag om in contact te komen met een geschikte vakman.

Inhoudsopgave

Prijsopbouw voor het leggen van keramische buitentegels?

De kosten voor het laten leggen van keramische tegels bestaan voornamelijk uit drie componenten: de prijs voor de tegels, het uurloon van de vakman en de kosten voor de preparatie van de ondergrond.

Tabel 1 Gemiddelde prijs voor materialen en diensten bij leggen keramische tegels

Materiaal of dienst

Gemiddelde prijs

Keramische tegels

€ 30 - € 65 per m2

Stratenmaker/hovenier per uur

€ 30 - € 45

Stratenmaker/hovenier per m2 leggen

€ 10 - € 15

Stabilisatiezand

€ 60 - € 70 per 1 m3

Ondergrond op cementbasis (met een onderlaag van gebroken puin)

€ 120 - € 140 per 1 m3

Kostenbepalende factoren bij het leggen van keramische buitentegels

Preparatie van de ondergrond

Keramische tegels zijn naar verhouding vrij dun. Vanwege het kostbare productieproces zou de prijs te hoog oplopen wanneer de tegels dikker dan 20 mm zouden zijn. Het nadeel van zo’n dunne tegel is dat er meer eisen worden gesteld aan de preparatie van de ondergrond. Zonder stevige ondergrond kunnen de tegels gemakkelijk breken bij verzakkingen.

Als ondergrond voor bestrating heb je grofweg de keuze uit drie mogelijkheden: gewoon zand, stabilisatiezand en een ondergrond op cementbasis. Waarbij zand de meest voordelige en cement de meest kostbare opties zijn.

Gewoon zand

Een ondergrond van gewoon zand is geschikt voor klinkers en normale tegels maar is onvoldoende stevig voor keramische tuintegels. Een zandbed van gewoon zand heeft een maximale vastheid van 40%. Dat betekent dat de kans op verzakking vrij groot is wanneer je keramische tegels op een gewoon zandbed legt.

Gestabiliseerd zand

Gestabiliseerd zand is steviger dan gewoon zand omdat het gemengd is met cement. Dat zorgt voor een vastheid van 60%. Gestabiliseerd zand werkt het beste met een onderlaag van gebroken puin. Deze combinatie maakt de ondergrond geschikt voor keramische tuintegels.

Ondergrond op cementbasis

Een ondergrond op cementbasis heeft een vastheid van 90%. Daarmee is de kans op verzakking vrijwel nihil. Dat maakt een ondergrond op cementbasis in combinatie met een onderlaag van gebroken puin ideaal voor het leggen van keramische tegels.

Keramische tegels

Keramische tegels voor buiten worden op twee verschillende manieren gemaakt. Aan de ene kant heb je tegels die voor honderd procent keramisch zijn. Aan de andere kant zijn er tegels met een keramische toplaag van 1-2 centimeter en een onderlaag van beton. Vanwege de lage productiekosten van beton zijn de tegels met een onderlaag van beton nauwelijks duurder of soms zelf voordeliger dan volledig keramische tegels.

Tegels met een onderlaag van beton zijn dikker en zwaarder dan volledig keramische tegels. Dat heeft als voordeel dat je bij de tegels met beton minder aandacht hoeft te besteden aan de fundering van je terras, tuinpad, of oprit. De tegels scheuren minder snel en bij een eventuele verzakking is de bestrating makkelijker te herstellen.

Daardoor kun je tegels met een onderlaag van beton ook op een gewoon zandbed leggen. Volledige keramische tegels hebben meer stabilisatie nodig. Vanwege de noodzakelijke preparatie van de ondergrond betaal je dus meer voor een terras wanneer je kiest voor tegels die honderd procent keramisch zijn.

Alles over de prijs van keramische buitentegels leggen

Afbeelding 1: Keramische tegels in de tuin.

Keramische buitentegels leggen: 2 prijsvoorbeelden

Een gemiddeld terras van keramische tegels met een onderlaag van beton

Je laat een terras leggen van 14 m2 met keramische tegels die deels bestaan uit beton. Vanwege het type tegel besluit je het terras te laten leggen op een laag stabilisatiezand van 15 cm. zonder onderlaag van gebroken puin. Om kosten te besparen graaf je zelf de oppervlakte af en stort je het zand. Je laat het aantrillen van het zandbed, het leggen van de tegels en de afwerking over aan een stratenmaker. De prijs van de klus inclusief de tegels komt dan ongeveer uit op 750 tot 1.400 euro.

Een groot terras met paden van honderd procent keramische tegels

Je hebt een moderne woning met een grote tuin. Om de sfeer van binnen door te trekken naar buiten laat je in de tuin een terras aanleggen met paden van in totaal 30 m2. Je besluit om een fundering op cementbasis met een onderlaag van gebroken puin te laten leggen. Je laat zowel de fundering als het leggen van de tegels over aan een stratenmaker. Zelf doe je de afwerking, door een dag na het leggen alle voegen in te vegen met voegmiddel. De prijs voor je terras, inclusief de tegels komt dan ongeveer uit op 1.900 tot 3.350 euro.

Voordelen keramische tegels

De voordelen van keramische tegels ten opzichte van andere tegels zijn mede verantwoordelijk voor de toegenomen populariteit.

 • Keramische tegels zijn maatvast. Dat betekent dat er onderling vrijwel geen variatie zit in de afmetingen. Voornamelijk bij natuursteen komt dit nog al eens voor. Dat kan lastig zijn wanneer je een strak terras in een bepaald motief wilt leggen.
 • Keramische tegels zijn makkelijk om mee te werken. Vanwege de geringe dikte zijn de tegels lichter dan bijvoorbeeld betontegels. Ook zijn de tegels gemakkelijk op maat te maken met een slijptol. Dat maakt keramiek gemakkelijk om mee te werken.
 • Keramische tegels zijn onderhoudsarm. De tegels zijn onderhoudsarm door de lage porositeit van het materiaal. Daardoor zijn ze krasvrij en dringt vet en vuil niet door tot in het materiaal. De oppervlakte is bovendien gemakkelijk te reinigen. Met 1,5 – 2 cm afschot (aflopen per meter) loopt vuil en water er gemakkelijk vanaf. Dan hoef je alleen af en toe even te bezemen met water.
 • Keramiek is kleurvast en niet poreus. Bij een product als natuursteen zijn er vaak kleurverschillen tussen tegels van hetzelfde type. Keramische tegels hebben onderling vrijwel geen kleurvariatie en verkleuren niet of nauwelijks. Natuursteen wil ook nog wel eens afbrokkelen. Dat komt bij keramiek niet voor.

Tips van MyGo

 1. Combineer binnen en buiten. Door te kiezen voor keramische tegels kun je het tegelwerk van binnen doortrekken naar buiten. De trend om je tuin als uitbreiding van je keuken te gebruiken kun je kracht bijzetten door bepaalde aspecten van binnen in je bestrating te laten terugkomen. Zo kun je het contrast tussen binnen en buiten een beetje opheffen.
 2. Help zelf mee met de werkzaamheden. Om te besparen op de arbeidskosten van een hovenier of stratenmaker kun je meehelpen of zelfs bepaalde werkzaamheden zelf uitvoeren. Denk aan het afgraven van de ondergrond, het scheppen, kruien en aantrillen van gebroken puin en het klaarleggen van de tegels.
 3. Meerdere offertes aanvragen. Verschillende vakmensen hanteren verschillende tarieven. Door meerdere offertes aan te vragen kun je ze met elkaar vergelijken en krijg je een goed overzicht van de mogelijke kosten.
 4. Gebruik betontegels als basis voor keramische tegels. Er bestaat een klikconstructie waarmee je 20 mm keramische tegels op betontegels kunt klikken. Daarmee kun je besparen op de kosten voor de preparatie van de ondergrond. Deze voordelige betontegels kun je namelijk gewoon op een zandbed leggen.

Alles over de prijs van keramische buitentegels leggen

Afbeelding 2: Een buitenterras aangelegd met keramische tegels.

Rekening houden met

Lichamelijke klachten

Door mee te helpen met het voorbereiden van de ondergrond of het leggen van de tegels kun je besparen op de arbeidskosten van een stratenmaker. Maar verkijk je hier niet op. Tegels leggen is lichamelijk zwaar werk. Niet alleen het afgraven van de ondergrond, het scheppen van zand en het verplaatsen van tegels is zwaar. Door de onnatuurlijke houding kan ook het plaatsen van de tegels spierpijn en rugpijn tot gevolg hebben.

Voorkom dat de oppervlakte van de bestrating achteraf tegenvalt

Om een tuinpad, oprit of terras fatsoenlijk te kunnen gebruiken is het van belang om bij het ontwerp rekening te houden met de minimale maten voor een gemiddeld gebruik. Dat voorkomt ongemak.

 • Tuinpad: Met een minimale breedte van 90 centimeter hoef je geen evenwichtskunstenaar te zijn om op het pad te blijven.
 • Terras: Wanneer je graag een tuinset op je terras kwijt wilt kun je met een minimale oppervlakte van 13 m2 riant zitten.
 • Oprit: Om je auto gemakkelijk te kunnen parkeren is een breedte van 3 meter en een lengte van 5 en halve meter ideaal.

Laat je goed informeren wanneer je zelf gaat leggen

Mocht je toch zelf de tegels gaan leggen, laat je dan goed informeren voordat je begint. Tegels leggen lijkt misschien niet zo ingewikkeld, maar er zijn best een aantal dingen om rekening mee te houden. Denk aan een geschikte ondergrond voor de specifieke tegel die je hebt gekozen. Of aan het laten aflopen van de bestrating. Zodat je geen last krijgt van verzakkingen of verkleurde tegels omdat het water niet weg kan lopen. Of dat het verstandig is de tegels niet te voegen bij een temperatuur van boven de 20 graden. En om de voegen vervolgens eerst 24 uur te laten uitharden voordat je het terras betreedt.

Vind een vakman via MyGo

Als je er zelf weinig in ziet om je terras, pad of oprit te betegelen kun je natuurlijk ook gewoon een stratenmaker of hovenier inschakelen om dit te laten doen. MyGo kan je helpen de meest geschikte vakman voor deze klus te vinden. Via de MyGo Matchmaker matchen we je met een geschikte specialist uit de regio.

Om meer te weten te komen over verschillende vakmannen kun je op onze website profielen en beoordelingen bekijken. Liever direct inzicht in de mogelijke kosten? Je kunt gratis en vrijblijvend één of meerdere offertes aanvragen. Bel je liever eerst even? Bel dan gratis 085 106 1600. Onze collega’s van de klantenservice staan je graag te woord.