Terug naar prijzen
Kosten gastouder | 2022

Kosten gastouder | 2022

Heb je besloten om je kind(eren) een aantal uren of dagen per week door een gastouder te laten opvangen en wil je weten wat dat kost? Op deze pagina krijg je antwoord op de volgende veel gestelde vragen:

Ben je op zoek naar een gastouderbureau dat je aan de perfecte gastouder voor jouw situatie kan koppelen? MyGo helpt je graag. Met de MyGo Matchmaker vind je direct een geschikt gastouderbureau bij jou in de buurt.

Je kunt de MyGo Matchmaker zowel telefonisch als online gebruiken. Voor telefonisch, bel 085 106 1600. Voor online, klik op de Matchmakerknop.

Gastouder kosten

Het tarief van een gastouder ligt gemiddeld tussen de 5 en 8 euro per kind per uur als je kiest voor opvang bij hem/haar thuis. Dit betaal je niet rechtstreeks aan de gastouder zelf: de betaling verloopt via het gastouderbureau. Kies je voor opvang tijdens avonduren, in het weekend of op feestdagen, dan betaal je doorgaans tussen de 0,50 en 1,50 per kind per uur extra. Voor nachtopvang betaal je gemiddeld 15 euro per kind per nacht.

Naast de kosten voor het werk van de gastouder betaal je maandelijks bemiddelingskosten aan het gastouderbureau. De bureaukosten mogen maximaal 60 euro per kind per maand bedragen, met een maximum van 100 euro in totaal als je twee kinderen hebt en 130 euro in totaal als je drie of meer kinderen hebt. Je mag deze kosten meetellen in het uurtarief dat je opgeeft bij het aanvragen van kinderopvangtoeslag.

Kosten gastouder | 2022

Kosten gastouder aan huis

Voor gastouderopvang bij de gastouder thuis betaal je dus een vast bedrag per kind per uur, maar wat is het uurtarief van een gastouder aan huis? Voor gastouderopvang bij je thuis betaal je gemiddeld tussen de 12,50 en 20 euro per uur, afhankelijk van het aantal kinderen dat wordt opgevangen en de ervaring en leeftijd van de gastouder.

Net als bij opvang bij de gastouder thuis betaal je bij gastouderopvang aan huis extra voor opvang ’s nachts, tijdens avonduren, in het weekend op of feestdagen. Ook verloopt de betaling via een gastouderbureau en betaal je dat bureau maandelijks bemiddelingskosten. Het is bij deze vorm van gastouderopvang tevens mogelijk om kinderopvangtoeslag aan te vragen.

Kinderopvangtoeslag gastouder

Bij beide vormen van gastouderopvang vindt er maandelijks facturatie plaats. De facturen kun je gebruiken als bewijsstuk voor de Belastingdienst, zodat je kinderopvangtoeslag kunt aanvragen.

Je krijgt maximaal €6,49 per uur vergoed voor gastouderopvang. De eigen bijdrage die je moet betalen, is het bedrag dat overblijft na aftrek van de kinderopvangtoeslag. Rekent je gastouder bijvoorbeeld 7 euro per uur en neem je elke maand 200 uur opvang af, dan hoef je daar dankzij de kinderopvangtoeslag maar 102 euro voor te betalen in plaats van 1400 euro.

Aan kinderopvangtoeslag zijn wel een aantal regels verbonden. Op hoeveel toeslag je recht hebt wordt bepaald door het aantal kinderen dat je hebt, het benodigde aantal uur opvang en je belastbaar inkomen. Hieronder hebben we een lijst gemaakt van de overige voorwaarden waaraan moet worden voldaan:

  • Je moet de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning hebben
  • Je moet werken, studeren, een verplichte inburgeringscursus volgen of een traject volgen dat de kans op werk vergroot
  • Je moet een schriftelijke overeenkomst met de gastouder of het gastouderbureau hebben waar de naam, geboortedatum en het adres van het kind in staan. Ook het soort opvang, de uurprijs, het aantal opvanguren per jaar en de begin- en einddatum moeten in die overeenkomst beschreven staan
  • Je krijgt alleen kinderopvangtoeslag als de gastouder en het gastouderbureau ingeschreven staan in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen
  • De gastouder moet geregistreerd zijn voor elk adres waar hij of zij opvang verleent
  • Je kunt kinderopvangtoeslag krijgen voor maximaal 230 uur per kind per maand als je kind jonger is dan 4 jaar. Daarna is er sprake van voor- of naschoolse opvang en kun je maximaal 122 uur per kind per maand opgeven voor toeslag
  • Als de gastouder ziek is en er geen kinderopvang plaatsvindt vervalt het recht op kinderopvangtoeslag, tenzij er een vervangende gastouder is geregeld
  • Verlies je je baan, dan heb je daarna nog drie maanden recht op kinderopvangtoeslag en kun je vervolgens een beroep doen op subsidie van de gemeente

Kosten gastouder | 2022

Welke factoren bepalen de kosten voor gastouderopvang?

Wat gastouderopvang je maandelijks gaat kosten, wordt door veel verschillende factoren bepaald. Zo spelen de regio waarin je gastouderopvang zoekt en de vraag die er in die regio is een rol. Ook is de grootte van de gastouderbureaus in de regio waar je op zoek bent van belang voor de prijs.

Andere factoren die bepalen hoeveel je voor gastouderopvang betaalt, zijn het aantal kinderen dat je hebt, het aantal uur opvang dat je afneemt en de hoeveelheid kinderopvangtoeslag waar je recht op hebt. Daarnaast betaal je meer voor gastouderopvang aan huis dan voor opvang bij de gastouder thuis en rekenen ervaren gastouders doorgaans een hoger uurtarief. Bovendien moet je extra betalen als je opvang ’s avonds, ’s nachts, in het weekend of op feestdagen wilt.

Wil je de tarieven van verschillende gastouderbureaus bij jou in de buurt vergelijken? In de MyGo Matchmaker kun je prijsopgaven of offertes aanvragen bij meerdere gastouderbureaus om zo de optie te vinden die het beste binnen je budget past.

Kosten gastouder | 2022

Wat zijn de voordelen van gastouderopvang?

Ten opzichte van andere vormen van kinderopvang kent gastouderopvang verschillende voordelen. Zo liggen de tarieven van gastouders doorgaans lager, betaal je alleen voor de uren opvang die je daadwerkelijk afneemt en leren kinderen zich snel aan hun verzorger te hechten. Een overzicht van alle voordelen van gastouderopvang vind je hier.

Waarmee moet je rekening houden bij het kiezen van een gastouder?

Voor je met een gastouder(bureau) in zee gaat, is het altijd handig om een aantal dingen te controleren. Zo kun je vragen of je het GGD-controlerapport van de gastouder in mag zien. Ook kun je peilen of diens pedagogische beleid overeenkomt met jouw ideeën over opvoeden en checken of de tarieven en betalingsvoorwaarden helder zijn. Op onze pagina gastouderopvang vind je een volledige checklist.

MyGo helpt je graag

Met de MyGo Matchmaker vind je direct een geschikt gastouderbureau bij jou in de buurt dat je koppelt aan een gastouder die perfect bij je situatie past. De Matchmaker is 24 uur per dag, 7 dagen per week online beschikbaar. Telefonisch contact kan ook! Je kunt ons tijdens openingstijden bereiken op het nummer 085 106 1600, waarna wij je doorverbinden met een gastouderbureau.