Kosten keuken plaatsen

Kosten keuken plaatsen

Wat kost het om een keuken te laten plaatsen?

De prijs voor het laten plaatsen van een keuken loopt uiteen van gemiddeld 500 euro voor een budgetkeuken tot wel 2.500 euro voor een grote, luxe keuken met kookeiland.

Wat je betaalt voor de installatie van je nieuwe keuken is van verschillende factoren afhankelijk.

 • de grootte
 • de opstelling
 • het merk

In dit artikel lees je wat allemaal invloed heeft op de prijs voor het plaatsen van een keuken.

Heb je net een nieuwe keuken gekocht en wil je deze laten plaatsen door een erkende vakman? MyGo helpt je daarbij. Via de MyGo Matchmaker brengen we jou in contact met de keukenspecialist die het beste aansluit op jouw klus.

We bieden je de mogelijkheid om profielen en reviews van verschillende vakmensen door te nemen. Om inzicht te krijgen in de mogelijke kosten voor de klus kun je gratis en vrijblijvend één of meerdere offertes aanvragen. Heb je liever telefonisch contact? Dat kan ook bij MyGo. Bel gratis 085 106 1600. Onze klantenservice brengt je graag in contact met een geschikte vakman uit jouw regio.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Prijzen plaatsen keuken

In je eentje een keuken plaatsen is erg lastig. Daarom komen ze vaak met twee man. 

 • Een deskundige vakman kost gemiddeld 30 - 40 euro per uur
 • Voor twee vakmensen betaal je gemiddeld 500 tot 650 euro per dag

Hoeveel tijd de klus in beslag neemt hangt af van verschillende dingen. Hier lees je meer over in de sectie ‘prijsbepalende factoren’. Maar simpel gezegd betaal je meer voor de installatie van een grote, ingewikkelde keuken dan voor een kleine, eenvoudige keuken. De installatie van een grote, luxe keuken kan soms wel 3-4 dagen in beslag nemen.

Wil je graag weten wat een nieuwe keuken kost? Lees dan ons artikel over de kosten van een nieuwe keuken

Tabel 1: Gemiddelde kosten werkzaamheden bij plaatsing keuken

Werkzaamheden

Gemiddelde kosten incl. btw

Plaatsen keuken

€ 500 - € 2.500

Oude keuken demonteren

€ 250 - € 750

Leidingen aanleggen/verleggen

€ 150 - € 250

Stucwerk

€ 10 - € 25 per m2

Elektriciteit aanleggen

€ 300 - € 400

Extra groep meterkast

€ 50 - € 100

Prijsbepalende factoren bij het plaatsen van een keuken

De prijsbepalende factoren zijn op te delen in drie groepen.

 • Algemene factoren
 • voorbereidingswerkzaamheden
 • dingen waar je mee te maken krijgt bij de montage van de keuken.

Opstelling keuken (algemeen)

Keukens heb je in verschillende soorten en maten. Er zijn rechte keukens waarbij de gehele keuken inclusief de keukenkasten in een rechte opstelling tegen een muur worden geplaatst. Maar er zijn ook moeilijkere opstellingen met U-vormen en eilandkeukens.

Het plaatsen van een rechte keuken is gemakkelijker dan de montage van een keuken in een moeilijkere opstelling. Dat zie je terug in de prijs. Een vakman zal een hogere prijs rekenen bij een moeilijke opstelling.

Keukenmerken (algemeen)

Niet alle keukens zijn even gemakkelijk te monteren. Er zijn verschillen tussen fabrikanten.

 • Bruynzeel keukens staan erom bekend dat ze gemakkelijk te installeren zijn.
 • Een Ikea keuken is moet eerst in elkaar worden gezet. Dat kost een vakman veel extra tijd.

Om een zo nauwkeurig mogelijke prijsindicatie te krijgen voor het plaatsen van jouw keuken kun je het beste vooraf even aangeven om welk merk het gaat. Dan kan de vakman een goede inschatting maken hoeveel tijd de klus in beslag zal nemen.

Oude keuken demonteren (voorbereiding)

Voordat de nieuwe keuken geplaatst kan worden is het noodzakelijk dat de oude keuken verwijderd wordt. Als de oude keuken nog van goede kwaliteit is kun je overwegen om de keuken te verkopen of weg te geven.

Als de oude keuken een nieuwe bestemming krijgt is het natuurlijk wel van belang dat het geheel zorgvuldig wordt gedemonteerd. Dat kun je ook door een vakman laten doen.

Wanneer je geen plannen hebt met je oude keuken kun je de keuken ook prima zelf verwijderen. Daarbij is het wel van belang om goed uit te kijken dat je de muren en de vloer niet beschadigd. Als je beschadigingen door een vakman laat herstellen betaal je extra voor de installatie van de keuken.

Aansluitingen gas, water en elektra (voorbereiding)

Het komt maar zelden voor dat de aansluitingen van je nieuwe keuken precies overeenkomen met de aansluitingen van je oude keuken.

Wanneer je bijvoorbeeld overstapt op elektrisch koken of je neemt een keuken met een vaatwasser dan vraagt dit om de installatie van nieuwe stroompunten. Soms is er zelfs een nieuwe groep in de meterkast nodig voor de nieuwe apparaten. Ook de noodzaak voor het verleggen van leidingen doet zich vaak voor bij de plaatsing van een nieuwe keuken. Al deze aanpassingen kun je voor een meerprijs door een installateur laten uitvoeren. Hoe meer aanpassingen je laat uitvoeren hoe hoger de prijs zal oplopen.

Egaliseren muren (voorbereiding)

De muur waar de keuken tegenaan komt te staan dient zo vlak mogelijk te zijn. Wanneer de muur te veel oneffenheden heeft is het erg lastig om de keuken mooi recht te plaatsen.

Als de muur niet vlak is kan je de muur laten stucen door een vakman. Het is overigens niet altijd nodig om de hele muur te stucen. Soms is het voldoende om de muur op enkele cruciale plaatsen te egaliseren.

Keukenkasten en lades (montage)

Het installeren van een grote keuken neemt meer tijd in beslag dan het monteren van een kleine keuken. Met name het aantal keukenkasten en keukenlades speelt hierbij een rol.

Ieder kastje dient namelijk afzonderlijk gemonteerd en geplaatst te worden. Vooral het uitlijnen en waterpas stellen van de kastjes neemt veel tijd in beslag.

Wanneer de fabrikant de kastjes kant en klaar aanlevert hoeft de vakman ze alleen nog maar te plaatsen. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten. Bij de aankoop van je keuken kun je vragen hoe de kastjes worden aangeleverd. Zo kan een vakman een betere inschatting maken van de arbeidskosten.

Keukenapparatuur (montage)

Het aantal apparaten dat je door een vakman laat plaatsen bepaalt de tijdsduur en daarmee de prijs van de klus. De installatie van inbouwapparatuur neemt normaal gesproken meer tijd in beslag dan de installatie van een los fornuis of een losse koelkast.

Bij inbouwapparatuur heb je bovendien vaak te maken met de aanleg of verplaatsing van gasleidingen, waterleidingen en stroompunten. Losse apparaten kun je gemakkelijker op de plek van het oude apparaat installeren. Dan hoeft er meestal niets te worden aangepast.

Wanneer de nieuwe keuken een nieuw afzuigsysteem, of aanzienlijk meer apparaten heeft dan je oude keuken kun je dit het beste van te voren even laten weten aan je vakman. Vaak kan een specialist op basis van deze informatie al wel inschatten of er nieuwe afvoerleidingen en eventueel een extra groep in de meterkast nodig zijn. 

Het plaatsen van een keuken: 3 prijsvoorbeelden

Een kleine klus

Je hebt een bescheiden appartement en je laat een kleine rechte keuken plaatsen. De oude keuken heb je zelf al verwijderd. Omdat de nieuwe keuken erg lijkt op de oude kunnen alle huidige leidingen en stroompunten zonder aanpassing gebruikt worden voor de nieuwe keuken. De keuken wordt in een dag geplaatst door twee vakmensen. De prijs voor deze klus ligt tussen de 500 en 650 euro.

Een gemiddelde klus

Je hebt een nieuwe vrijstaande woning gekocht. Hier laat je een nieuwe L-vormige keuken in plaatsen. De woning was nog niet uitgerust met een keuken. Daardoor is er nog leidingwerk en zijn er nog stroompunten nodig voor de nieuwe keuken. Het is best een grote keuken. Twee specialisten zijn twee dagen bezig om de keuken te plaatsen en de keukenapparaten aan te sluiten. De prijs voor de klus ligt tussen de 1.400 en 1.950 euro.

Een grote klus

In je vakantievilla laat je een luxe nieuwe keuken met kookeiland plaatsen. De oude keuken laat je verwijderen door vakmensen. Omdat de nieuwe keuken een stuk luxer is dan de oude dient er veel leidingwerk en elektra te worden aangepast. Uiteindelijk zijn drie specialisten er drie dagen mee bezig om deze keuken te plaatsen. De prijs voor het plaatsen van de keuken komt in dat geval uit tussen de 2.150 en 3.300 euro.

Bespaartips van MyGo

 1. Helpen met monteren of demonteren. Bespaar op de arbeidskosten door de vakman te helpen van het installeren van je nieuwe keuken. Door te helpen is de vakman minder lang bezig en betaal je minder arbeidskosten. Als de oude keuken er nog uit moet kun je ook besparen op de kosten door zelf de oude keuken te demonteren.
 2. Meerdere offertes aanvragen. Niet iedere specialist rekent dezelfde tarieven. Door bij verschillende vakmensen een offerte aan te vragen kun je prijzen vergelijken. Zo vind je gemakkelijk de ideale vakman voor jouw klus.
 3. Je oude keuken verkopen. Hoewel je een nieuwe keuken hebt gekocht betekent dit niet dat je oude keuken niets meer waard is. Wanneer de keuken nog goed is kun je deze wellicht verkopen. Het geld dat de oude keuken opbrengt kun je dan weer investeren in je nieuwe keuken.

Rekening houden met

Arbeidskosten voor het plaatsen van een keuken

Bij de aanschaf van een voordelige keuken betaal je procentueel gezien meer voor de arbeidskosten. Je betaald weliswaar minder voor de keuken, maar de installatiekosten liggen vaak niet veel lager dan de installatiekosten van een keuken met een hogere prijs. Dat betekent dat wanneer je het budget voor je keuken verhoogd je daadwerkelijk iedere extra euro aan de keuken zelf kunt besteden.

Het op maat maken van keukenonderdelen

De keuken die je hebt samengesteld is niet altijd direct geschikt voor plaatsing. Je hebt te maken met een bestaande ruimte in je woning. Misschien komt de keuken beter tot zijn recht wanneer het aanrechtblad iets wordt ingekort en de keukenkastjes iets dieper zijn. Als je keukenonderdelen op maat laat maken verhoogd dat de uiteindelijke prijs van je nieuwe keuken.

Vind een geschikte vakman met MyGo

Zoek jij een vakman bij jou in de buurt die je nieuwe keuken kan plaatsen? MyGo kan je hierbij helpen. Via de MyGo Matchmaker matchen we jou aan de specialist die het beste aansluit bij jouw wensen. Voor meer informatie kun je profielen en reviews van verschillende vakmensen doornemen. Ben je vooral geïnteresseerd in het kostenplaatje dan kun je gratis en vrijblijvend één of meerdere offertes aanvragen. Liever telefonische contact? Dat kan. Bel dan gratis 085 106 1600. Onze collega’s van de klantenservice helpen je graag in contact te komen met een geschikte vakman.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Waarom MyGo?
 • Direct een specialist geregeld
 • Snel een offerte binnen
 • Alleen betrouwbare bedrijven!
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
 • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
 • Direct hulp via ons service center
 • Nauwkeurige bedrijfsselectie
Hulp nodig? Max staat voor je klaar!

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!