Terug naar diensten

Mechanische ventilatie reinigen

Om de mechanische ventilatie goed te laten werken, en het leefklimaat gezond te houden, moet deze geregeld worden gereinigd. De mechanische ventilatie reinigen kan gedeeltelijk zelf worden gedaan. Vaak heb je toch hulp nodig van een monteur.

Wat kost mechanische ventilatie reinigen?

De mechanische ventilatie laten reinigen kan meestal al vanaf zo’n 90 euro. De uiteindelijke prijs hangt voornamelijk af van het aantal buizen in je woning en de lengte van die buizen. Wanneer deze allemaal gemakkelijk bereikbaar zijn, ben je vaak het minste geld kwijt. Kost dit meer moeite, en dus meer tijd, dan kan de prijs oplopen.

Een grote onderhoudsbeurt kost gemiddeld tussen de 150 en 200 euro. Dit beperkt zich dan niet alleen tot het reinigen van de ventilatie maar ook het controleren, opnieuw afstellen en eventueel uitvoeren van kleine reparaties.

Je kunt er bij de aanschaf ook voor kiezen om een onderhoudscontract af te sluiten. In dit geval wordt je wat onderhoud betreft volledig ontlast. Het bedrijf waarmee je een contract af sluit zal elke 2 jaar een monteur langs sturen om de ventilatie systemen een grondige onderhoudsbeurt te geven. Gemiddeld kost dit zo’n 100 tot 110 euro per onderhoudsbeurt, waarmee je dus flink bespaart. Het onderhoudscontract kan vaak maandelijks of jaarlijks worden betaald.

Ben je op zoek naar een monteur die jou kan helpen met werkzaamheden op het gebied van ventilatie? MyGo biedt je met de Matchmaker een unieke manier om de juiste vakspecialist(e) te vinden voor jouw klus. Vergelijk monteurs op basis van hun profiel, de ervaring van andere klanten en de prijs. Neem vervolgens contact op met de monteur of plan direct online een afspraak in. Heb je liever contact via de telefoon? Bel naar 085 106 1600 en onze klantenservice helpt je graag met de zoektocht naar de perfecte specialist(e).

Hoe onderhoud je mechanische ventilatie

Bij het reinigen van de mechanische ventilatie moeten er meerdere stappen gebeuren.

  • Het schoonmaken van de ventilator zelf
  • De eventuele warmteterugwin-unit schoonmaken
  • De ventilatiebuizen en ventielen reinigen
  • Het systeem inspecteren en de luchtkwaliteit controleren

Afhankelijk van hoe handig en technisch je bent kun je enkele van deze stappen misschien zelf uitvoeren. Dit kan je geld besparen op een losse onderhoudsbeurt. Echter moet je er wel voor waken dat het goed gebeurt, anders gaat dit ten kosten van de luchtkwaliteit.

Laat de inspectie wel altijd door een monteur uitvoeren. Zij weten waar ze op moeten letten en kunnen op tijd alarm slaan als er toch iets mis is gegaan. Zo weet je zeker dat het leefklimaat in jouw woning optimaal blijft.

Naast het reinigen en controleren van de ventilatie zelf moet er ook onderhoud gebeuren aan de filters. Dit kun je in principe heel gemakkelijk zelf uitvoeren. Het voorfilter moet namelijk eens per maand grondig worden gestofzuigd om de lucht schoon te houden. Daarnaast moet je hem eens per jaar gewoon geheel vervangen. De fijne filters hebben tweemaal per jaar, oftewel ieder half jaar, vervanging nodig. Al moet daaraan worden toegevoegd dat het zeker geen kwaad kan deze vaker te vervangen.

Hoe werkt mechanische ventilatie?

De mechanische ventilatie unit wordt meestal in de buurt van de cv ketel geplaatst. Meestal is deze unit vierkant en zit deze bevestigd aan een stelsel van buizen die door de gehele woning lopen. Je kunt zelf kiezen in welke ruimtes je dit buizenstelsel wilt laten uitkomen. Sommige mensen willen alleen ventilatie in de keuken en de badkamer, terwijl anderen liever in alle kamers een ventilatiesysteem hebben. Via het buizenstelsel wordt er vanuit de aangesloten ruimtes lucht weggezogen en komt er frisse lucht vanuit buiten voor in de plaats. Meestal kun je met een schakelaar bedienen hoeveel lucht er door het systeem wordt weggezogen. Als je niet wilt dat er tocht binnenkomt via het ventilatiesysteem, dan is het verstandig om een warmteterugwin-systeem aan te schaffen. Als je een goed ventilatiesysteem hebt, dan is de lucht in je woning meteen een stuk frisser en dus ook gezonder.

Voor hulp bij jouw werkzaamheden aan de mechanische ventilatie kun je terecht in de MyGo Matchmaker. Vind eenvoudig specialisten voor jouw klus en vergelijk prijzen, offertes en recensies. Plan daarna direct online een afspraak in of bel naar 085 106 1600 om telefonisch geholpen te worden door onze klantenservice.