Terug naar diensten
Regenwaterput laten plaatsen

Regenwaterput laten plaatsen

Denk je erover na om een regenput te laten plaatsen? Dan ben je vast benieuwd naar de kosten, voordelen en mogelijkheden. In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt bij de overweging voor het laten plaatsen van een regenwaterput, zoals:

Wat kost het laten plaatsen van een regenwaterput?

De kosten voor het aanschaffen en laten plaatsen van een regenwaterput hangen af van de soort put en het oppervlakte van je dak. Het regenwater komt namelijk vanaf je dak naar de put. Hoe groter het oppervlak, hoe groter de regenwaterput. De richtlijn hierbij is 50 liter per vierkante meter. Zie onderstaand prijzenoverzicht voor de kosten van het plaatsen van een regenwaterput:

Regenwaterput (5000 liter)

 • Beton: 650 euro
 • Kunststof: 1250 euro

Installatiekosten

 • Beton: 1500 tot 4500 euro
 • Kunststof: 2250 tot 6000 euro

Specificaties

 • Pompsysteem: 500 tot 700 euro (afhankelijk van soort)
 • Filter: 250 tot 300 euro
 • Omschakelsysteem: 1800 euro

De terugverdienperiode voor het laten plaatsen van een regenwaterput is ongeveer 6 tot 14 jaar. Dit hangt af van de soort put, de installatiekosten en het dakoppervlak. Hoe meer dakoppervlak, hoe meer rendement en hoe korter de terugverdienperiode.

Waarom een regenwaterput laten plaatsen?

Het laten plaatsen van een regenwaterput brengt een hoop kosten, besparingen en keuzes met zich mee. Om te helpen bij de oriëntatie hiervan heeft MyGo de belangrijkste redenen voor het laten plaatsen van een regenwaterput op een rijtje gezet:

 • Je bespaart op je waterrekening (tot wel 50% per jaar), doordat het regenwater weer hergebruikt kan worden.
 • Het zorgt ervoor dat eventuele overstromingen verholpen worden, doordat het water gemakkelijk weg kan.
 • In tijden van droogte heb je water tot je beschikking, omdat dit opgeslagen wordt in de regenwaterput.
 • De investering heeft een korte terugverdienperiode.
 • Het gebruik van regenwater is duurzaam, omdat je geen kostbaar drinkwater verspilt en de riolering en zuiveringsinstallaties minder belast.

De reden dat je zo veel kunt besparen op je waterrekening is omdat je regenwater voor veel verschillende doeleinden kunt gebruiken. Gebruik regenwater bijvoorbeeld voor het wassen van de auto of in de wasmachine. Ook douchen en de wc-doorspoelen kan met regenwater. Regenwater gebruiken voor huishoudelijke apparatuur verlengd ook de levensduur van deze apparaten, omdat regenwater in tegenstelling tot drinkwater namelijk geen kalk bevat. Dankzij al deze voordelen verdient een regenwaterput zichzelf terug in ca. 6 tot 14 jaar, afhankelijk van jouw doeleinden van het regenwater en de hoeveelheid die je gebruikt.

Soorten regenwaterputten

Bij het plaatsen van een regenwaterput is het belangrijk om te weten welke opties er zijn en waaruit je kunt kiezen. Je kunt kiezen uit een regenwaterput van kunststof of een van beton. Hieronder vind je de verschillen:

Regenwaterput van beton

Regenwaterput van kunststof

Toelichting

Lagere aanschafkosten

Hogere aanschafkosten

De koopprijs van een betonnen regenput is lager dan die van een van kunststoffen. Hier staat wel tegenover dat een betonnen put met behulp van een hijskraan geplaatst moet worden, waardoor de totale kosten hoger kunnen uitpakken

Zwaardere massa

Lichtere massa

Een betonnen put kan door de zware massa inzakken en een put van kunststof kan omhoog gedrukt worden door hoogstaand water. Het wordt daarom aangeraden om deze te verzwaren met grind of water.   

Weinig verschillende soorten

Veel verschillende soorten

Betonnen putten worden kant en klaar geleverd in een standaardmodel. Bij een kunststoffen put kan je kiezen uit een platte of bolle tank. Een platte tank is meer geschikt voor hoogstaand grondwater en vergt minder graafwerk.

Kortere levensduur

Langere levensduur

Zowel een regenwaterput van beton als van kunststof heeft een zeer lange levensduur. De levensduur van een kunststoffen regenput is echter net een beetje langer dan een betonnen put.

Waarmee rekening houden?

Om het regenwater te kunnen gebruiken in je huishouden is een regenwaterput niet afdoende. Om de put optimaal te benutten heb je een compleet ‘regenwateropvangsysteem’ nodig. Dit systeem bestaat uit een aantal extra onderdelen:

Pompsysteem

Een pomp voor je regenwaterput is een essentieel onderdeel van het opvangsysteem. Het pompt het opgevangen regenwater naar je toilet, de kraan, je wasmachine, et cetera. Zo kan het regenwater hergebruikt worden voor het huishouden. Momenteel is de kwaliteit van het regenwater niet hoog genoeg om er drinkwater van te maken, maar dit gaat in de toekomst waarschijnlijk veranderen. Er zijn verschillende soorten pompen waar je uit kan kiezen, zoals: een zuigerpomp, centrifugaalpomp, jetpomp, meercellige pomp en de dompelpomp. Je kunt de keuze onder andere bepalen door het rendement wat ze opleveren. De meercellige pomp heeft het hoogste rendement. De rioleringsexperts van MyGo helpen je graag verder bij het bepalen van de beste pomp voor jouw situatie.

Filter

Behoud de kwaliteit van het regenwater en de regenwaterput door een regenwaterput filter. Onder andere vuil, geur, kleur en bladeren worden hierdoor gefilterd. Een voordeel is dat er nauwelijks onderhoud hoeft plaats te vinden doordat je de filter alleen hoeft uit te spoelen.

Omschakelsysteem

Een omschakelsysteem is een reserve-opslag die een goede uitkomst bied als je regenwaterput leeg is en geen gebruik meer kunt maken van de put. Het omschakelsysteem zorgt ervoor dat je tijdelijk gebruik kunt maken van leidingwater door dit te pompen uit een reserve vat. Zodra de put weer vol zit met regenwater schakelt het systeem weer om.

De plaatsing van de regenwaterput

Het plaatsen van een regenwaterput wordt uitgevoerd door een rioleringsspecialist. Allereerst moet er gegraven worden om de put te plaatsen. Zoals eerder genoemd wordt een regenwaterput van beton, door de zware massa, geplaatst met een hijskraan. De plaatsing duurt hierdoor langer en moet zeker door een vakman uitgevoerd worden. Een regenwaterput van kunststof heeft tijdens de plaatsing geen kraan nodig. Voor de put moet er een redelijk gat gegraven worden, voordat deze geplaatst kan worden. Na de plaatsing moet de regenwaterput voor de helft gevuld worden met water of grind, zodat deze beschermd is tegen omhoogkomend grondwater.

Specialistische hulp bij het plaatsen van een regenwaterput via MyGo

Wil je een regenwaterput aanschaffen en laten plaatsen door een vakman bij jou in de buurt? Vind dan snel en gemakkelijk, via de Matchmaker van Mygo, een rioleringsspecialist in de regio. Of bel direct naar: 085 106 1600 voor het maken van een afspraak.