Terug naar diensten
Alles over de Sanibroyeur: installeren, repareren, vervangen

Alles over de Sanibroyeur: installeren, repareren, vervangen

De Sanibroyeur: eigenlijk is het een merknaam, maar wel één die zeer groot is geworden. Deze vervanger voor het gewone toilet valt onder het domein van de riooldeskundige, loodgieter of de specialistische Sanibroyeur expert.

In dit artikel leggen we je alles uit over de Sanibroyeur: wat het is, wat het kost, of je hem kunt repareren of vervangen… En word je liever direct in contact gebracht met een riooldeskundige met ervaring met de Sanibroyeur? Dat kan ook! Daarvoor kun je bellen naar 085 106 1600 om direct doorverbonden te worden, of een kijkje nemen in onze MyGo Matchmaker om te zien welke Sanibroyeur specialisten in jouw regio actief zijn.

Direct een loodgieter nodig?

Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Wat is de Sanibroyeur?

Een Sanibroyeur is een toiletoplossing die vooral wordt gebruikt op plekken waar het afvalwater uit je toilet niet met behulp van zwaartekracht bij de hoofdafvoer kan uitkomen, als het toilet niet direct op de riolering is aangesloten of als de leidingen te smal zijn voor de afvalverwerking. Hierdoor kun je ook een toilet op zolder of juist in de kelder installeren. Daarbij bevat de Sanibroyeur een vermaler/versnipperaar achter het toilet die alles wat wordt doorgespoeld in kleine stukjes hakt, om zo verstopte leidingen te voorkomen. De Sanibroyeur werkt op elektriciteit en heeft alleen een stopcontact en een koudwatertoevoer nodig.

Voor- en nadelen van de Sanibroyeur

De Sanibroyeur heeft zowel voor- als nadelen ten opzichte van een normaal toilet. Voor wie twijfelt of de Sanibroyeur nu wat is voor hem of haar, hebben we die plus- en minpunten hieronder op een rijtje gezet.

Voordelen Sanibroyeur

Het grootste voordeel van de Sanibroyeur is dat je deze op een gewone leiding kunt aansluiten, terwijl een toilet een speciale leiding nodig heeft met een doorsnede van wel drie keer zo breed! Hierdoor zijn veel afvoeren te klein voor een toilet, maar niet te klein voor een Sanibroyeur, waardoor je geen ingrijpende verbouwingen nodig hebt. Zo kun je een Sanibroyeur vrijwel overal (waar dat is toegestaan) plaatsen.

Nadelen Sanibroyeur

Zoals hierboven al genoemd, mag je de Sanibroyeur niet overal installeren. Het mechanisme binnenin is namelijk zeer lawaaiig en kan geluidsoverlast veroorzaken, ook in je huis. Een bijkomend nadeel is dat dat mechanisme zeer kwetsbaar is en makkelijk verstopt raakt, mocht je bijvoorbeeld even niet nadenken en bijvoorbeeld een vochtig doekje in je Sanibroyeur gooien. Hierdoor is een Sanibroyeur minder krachtig dan een normaal toilet.

Alles over de Sanibroyeur: installeren, repareren, vervangen

Sanibroyeur laten installeren

Hoewel de installatie van een Sanibroyeur redelijk eenvoudig is, kun je dit het beste wel door een rioolexpert laten doen. Zo weet je zeker dat je Sanibroyeur correct is aangesloten en naar behoren werkt,, zodat je er nog lang van kunt genieten. Bovendien kan een professional je voorafgaand aan de installatie alles vertellen over de verschillende opties die je hebt, vooral als je nog geen Sanibroyeur hebt aangeschaft.

Kosten installatie Sanibroyeur

Wanneer je een Sanibroyeur laat installeren, betaal je over het algemeen voor zowel de materiaalkosten als de arbeidskosten. Zoals genoemd kun je een losse Sanibroyeur aanschaffen en die vervolgens laten installeren, maar soms kun je hem ook direct bij de vakman kopen. Deze keuze kan invloed hebben op je uiteindelijke totaalprijs. De installatie van een Sanibroyeur kost daarbij twee à vier uur. Deze prijzen zijn terug te vinden in de tabel hieronder.

Sanibroyeur laten installeren

Kosten

Losse Sanibroyeur

€ 400 - € 1000

Arbeidskosten (uurtarief)

€ 25 - € 100 per uur

Arbeidskosten (schatting)

€ 200 - € 300 totaal

Met de MyGo Matchmaker vind je direct de beste loodgieter in jouw omgeving.
Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Sanibroyeur repareren

In veel gevallen gaat een Sanibroyeur stuk omdat deze verstopt raakt, vervolgens ontstopt moet worden en ergens in dat proces flink beschadigd raakt. Een verstopping hoeft echter niet te betekenen dat je Sanibroyeur direct gerepareerd moet worden.

Verstopte Sanibroyeur ontstoppen

Is je Sanibroyeur verstopt? In tegenstelling tot bij een gewoon toilet is het dan af te raden om hem zelf te ontstoppen door je hand erin te steken. Door de aanwezigheid van de vermaler en de scherpe onderdelen binnenin zou je jezelf namelijk akelig kunnen snijden, ook als je Sanibroyeur níet op het stroom is aangesloten. Wel zou je kunnen proberen om je verstopte Sanibroyeur te ontstoppen met een daarvoor bedoelde rubberen ontstopper (geen ontstoppingsveer!), hoewel dit lang niet altijd succes heeft.

Mocht je Sanibroyeur ernstig verstopt zijn en een ontstopper het probleem niet oplossen, dan zul je een riooldeskundige moeten inschakelen. Die maakt dan gebruik van sterke ontstoppingsmiddelen. Mochten die geen effect hebben, dan kan het zijn dat je Sanibroyeur gedemonteerd moet worden. Afhankelijk van de ernst van de verstopping kan het vervolgens zo zijn dat bepaalde onderdelen, waaronder de vermaler, alsnog gerepareerd moeten worden.

Kosten Sanibroyeur repareren

Het repareren of ontstoppen van een Sanibroyeur kost gemiddeld tussen de 50 en 100 euro per uur, hoewel veel rioleringsspecialisten voor dit soort kleinere klussen wel een minimumtarief hanteren. Ook kan een Sanibroyeur niet altijd meteen gefixt worden omdat vervanging nodig is; in dat geval betaal je meestal onderzoekskosten, die gemiddeld rond de 45 euro liggen.

Sanibroyeur ontstoppen of repareren

Kosten

De werkzaamheden zelf

€ 50 - € 100 per uur

Eventuele onderzoekskosten

± € 45

Alles over de Sanibroyeur: installeren, repareren, vervangen

Sanibroyeur vervangen

Als de onderdelen binnenin je Sanibroyeur ernstig beschadigd zijn of als de vermaler niet meer opstart, moet het hele apparaat soms vervangen worden.

Kosten Sanibroyeur vervangen

Omdat het vervangen van je Sanibroyeur inhoudt dat je een volledig nieuw apparaat nodig hebt én dit nog geïnstalleerd moet worden, bestaan de prijzen hiervan uit twee verschillende onderdelen: de materiaalkosten en de onderhoudskosten. Hoewel een vervangende Sanibroyeur vaak een iets goedkoper model betreft, kun je er natuurlijk nog steeds voor kiezen om zelf een duurdere optie aan te schaffen (zie Kosten installatie Sanibroyeur).

Sanibroyeur vervangen

Kosten

Vervangende Sanibroyeur

± € 500

Arbeidskosten

€ 25 - € 100 per uur

Met de MyGo Matchmaker vind je direct de beste loodgieter in jouw omgeving.
Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Sanibroyeur vervangen door gewoon toilet?

Over het algemeen kan een Sanibroyeur niet worden vervangen door een gewoon toilet, juist omdat dit apparaat standaard wordt aangelegd op plekken waar geen ruimte is voor voor het toilet bestemde rioleringsbuizen, of waar die rioleringsbuizen simpelweg op de verkeerde plek liggen voor het afvalwater. Dit is enkel een optie als je huis zodanig is verbouwd dat er nu wél plek is voor die leidingen, plus voor een afvoer die groot genoeg én geschikt is om het water van het toilet af te voeren.

Alles over de Sanibroyeur: installeren, repareren, vervangen

Hoe zorg je ervoor dat je Sanibroyeur zo lang mogelijk meegaat?

Om te voorkomen dat je nieuwe Sanibroyeur beschadigd raakt en je deze snel moet repareren of zelfs vervangen, hebben we enkele tips voor je verzameld met betrekking tot hoe je met dit apparaat moet omgaan. Die tips luiden als volgt:

     • De vermaler van een Sanibroyeur is alleen bedoeld voor ontlasting en toiletpapier. Juist omdat een Sanibroyeur een vermaler bevat, denken sommigen dat hier bijvoorbeeld ook tampons en vochtige doekjes in vermalen kunnen worden. Dit is alleen niet waar; doordat dit stugge materialen zijn, kan je Sanibroyeur deze maar moeilijk verwerken. Hierdoor kan hij verstopt raken of zelfs stukgaan.
     • Ontstop een verstopte Sanibroyeur alleen met een rubberen ontstopper. Zou je een ontstoppingsveer gebruiken om je Sanibroyeur te ontstoppen, dan zou deze in de vermaler terecht kunnen komen en onderdelen kunnen beschadigen (ook als je Sanibroyeur niet aan staat). Gebruik daarom alleen een rubberen ontstopper en schakel als dat nodig is een rioolspecialist in.
     • Gebruik geen hardnekkige ontstoppingsmiddelen op je Sanibroyeur. Ook hardnekkige, bijtende ontstoppingsmiddelen kunnen de onderdelen van je Sanibroyeur beschadigen. Hoewel een riooldeskundige wél ontstoppingsmiddelen gebruikt, is het ook maar beter om dit aan een specialist over te laten; die weet namelijk welke middelen veilig zijn om te gebruiken en hoe.
Snel een loodgieter in jouw omgeving nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker, of bel gratis met 085 106 1600.

Hulp nodig bij je Sanibroyeur? MyGo staat voor je klaar!

Wil jij een Sanibroyeur laten installeren, repareren, ontstoppen of vervangen? Het beste bel je dan even naar 085 106 1600, zodat je direct je wensen, problemen en mogelijkheden kunt bespreken. Voor een offerte of vraag kun je ook gebruikmaken van onze online Matchmaker aan de zijkant van het scherm.