Direct hulp
Terug naar diensten
Tegels laten leggen

Tegels laten leggen

Ga je binnenkort je tuin of huis laten betegelen? Of zit je eraan te denken nieuwe tegels in je slaapkamer en badkamer te laten leggen? Op deze pagina vind je alle informatie over de verschillende soorten tuintegels en de mogelijke legpatronen.

De MyGo matchmaker matcht je meteen met de beste tegelzetter, stratenmaker of hovenier bij jou in de buurt. Liever telefonisch contact? Bel dan gratis en vrijblijvend met 085 106 1600.

Tuintegels laten leggen

Schakel een stratenmaker of hovenier in om mooi, professioneel en stevig je tuintegels te laten leggen. Zit je er over na te denken je voortuin of achtertuin te laten betegelen? Schakel dan een hovenier of stratenmaker in om je terrastegels of tuintegels te laten leggen. Je kunt kiezen uit verschillende soorten tuintegels. In onderstaande schema zie je een overzicht van de verschillende tuintegels en hun bijbehorende kenmerken.

 

Soort tuintegels

Eigenschappen

Natuursteen tuintegels

Zeer stevige, luxe en onderhoudsvrije tegels.

Betonnen tuintegels

Stevig, verkleuren na een paar jaar. Verkrijgbaar in veel kleuren, maten en vormen.

Rubberen tuintegels

Verschillende soorten diktes en stevigheid. Goed voor speeltoestellen en kinderen, biedt valbescherming.

Houten tuintegels

Sfeervol voor in de tuin. Hardhout is duurzaam en sterk.

Gebakken tuintegels

Kleine, stevige tegels. Ideaal voor bijzondere legpatronen.

Legverband tegels

Tegels kunnen op veel verschillende manieren worden gelegd. Het legverband bij tegels is de manier waarop de tegels ten opzichte van elkaar gelegd worden. Met bepaalde legverbanden kun je een kamer groter laten lijken en zo een gevoel van meer ruimte creëren. Hieronder bespreken we de meest populaire legpatronen van tegels.

Wildverband of Romeins patroon

Wanneer tegels gelegd worden in een wildverband dan worden verschillende formaten tegels in een bepaald patroon gelegd. Wildverband, ook wel een Romeins patroon, genoemd, kan op veel verschillende manieren worden. Omdat de tegels verschillende formaten hebben is het vaak puzzelwerk om het in een bepaald patroon te leggen. Wildverband is vooral erg populair in landelijke woningen en geeft een unieke uitstraling aan je woning.

Diagonaal legverband

Een diagonaal legpatroon is zeer geschikt wanneer je een ruimte breder wilt laten lijken. Bij een diagonaal legverband worden de tegels diagonaal naast en onder elkaar geplaatst.

Halfsteensverband of metselverband

Het halfsteensverband is één van de meeste gebruikte legpatronen. Het wordt ook metselverband genoemd omdat de tegels net zo worden gerangschikt als bakstenen. De lijnen lopen slechts in één richting gelijk waardoor je een levendige interieur creëert. Deze legmethode wordt doorgaans gebruikt bij langwerpige tegels of een keramisch parket.

Blokverband

Bij het legpatroon in blokverband worden meerdere stenen - vaak twee tot vier - gelegd die samen een blok vormen. Deze legmethode wordt vaak toegepast de tuin wanneer klinkers gebruikt worden.

Dambordpatroon

Hoewel het dambordpatroon geen officieel legpatroon is geeft de kleurwisseling wel een mooi, speels effect. Net als bij een dambord of schaakbord wordt een schakering in kleuren toegepast. Veelal wordt hierbij gebruik gemaakt van zwarte en witte tegels, echter ook andere combinaties kleuren zijn mogelijk. Hierdoor creëer je een unieke sfeer in de ruimte.

Effect van legpatronen op de ruimte

Wil je een kleine ruimte laten betegelen met vloertegels of wandtegels? Kies dan voor extra grote, licht gekleurde tegels en kleine voegen. Hierdoor lijkt je vloer of wand één mooi geheel en geeft het een ruimtelijker gevoel. Een smalle kamer kun je breder laten lijken door een diagonaal legverband toe te passen. Ook kun je bij kleinere ruimtes ervoor kiezen om wand en vloertegels in elkaar over te laten lopen. Dit geeft een nog ruimtelijker effect.

Wat kost tegels laten leggen?

De kosten voor het laten leggen van tegels hangen af van een aantal verschillende factoren. Het soort tegels en het legverband bepalen grotendeels de prijs. Kies je voor een moeilijkere legverband zoals een wildverband, dan zal dit meer snij- en puzzelwerk zijn voor de tegelzetter en zal dus meer tijd kosten. Vaak rekenen tegelzetters ook een hoger tarief voor lastige legverbanden. Kijk voor informatie over de kosten van tegelzetters op de pagina Wat kost een tegelzetter.

MyGo bespaartips

Doe deel van het werk zelf

Doe zelf alvast voorbereidend werk zoals het verwijderen van de oude vloertegels. Help daarnaast de tegelzetter mee door bijvoorbeeld tegels aan te geven en alle afval zelf af te voeren. Hierdoor is de tegelzetter minder tijd kwijt waardoor jij geld zult besparen.

Koop tegels in een outletstore

Bij tegeloutlet winkels kun je vaak dezelfde tegels kopen als in een tegelspeciaalzaak, maar dan voor een veel voordelige prijs. Hiermee kun je veel geld besparen zonder kwaliteit te verliezen.

Haal zelf materiaalkosten

Ga na of de materiaalkosten inbegrepen zijn bij de vakman. Als dat niet zo is, dan kun je deze materialen zelf halen om kosten te besparen. Denk hierbij aan materialen als cement, lijm en voegmiddel.

MyGo helpt je graag

MyGo helpt je graag de beste vakman te vinden voor jouw klus. Maak gebruik van de MyGo matchmaker om gematcht te worden met een lokale vakman. Ook kun je meerdere offertes van verschillende tegelzetters opvragen en met elkaar vergelijken. Wil je liever bellen? Ook dat is mogelijk. Bel dan met 085 106 1600. Uiteraard is dit gratis en geheel vrijblijvend.