Terug naar prijzen
Tegels leggen prijs

Tegels leggen prijs

Wat kost het laten leggen van tegels?

Het laten leggen van tegels kost gemiddeld tussen de 50 en 220 euro per m2. De prijs wordt met name bepaald door de tegelsoort die je kiest, de oppervlakte van de vloer en de kosten voor de tegelzetter.

Tegels zijn ideaal als ondergrond voor een keuken, badkamer of toilet. Ze zijn waterafstotend, slijten vrijwel niet, zijn gemakkelijk schoon te houden en geven een moderne, strakke uitstraling aan de ruimte. Wil je meer weten over de prijzen voor het laten leggen van tegels? In dit artikel lees je alles wat je wilt weten.

Inhoud

Heb jij een mooie tegel uitgezocht en ben je op zoek naar een tegelzetter om de tegels te laten leggen? MyGo kan je daarbij helpen. Via de MyGo Matchmaker matchen we jou met de vakman die het beste aansluit op jouw wensen.

Om meer te weten te komen over de vakmensen in jouw regio kun je op onze website beoordelingen en profielen doornemen. Voor meer inzicht in de mogelijke kosten kun je gratis en vrijblijvend één of meerdere offertes aanvragen. Bellen kan ook bij MyGo. Bel gratis 085 106 1600. Onze collega’s van de klantenservice helpen je graag verder.

Kosten tegels leggen

Wanneer je tegels laat leggen heb je te maken met een aantal vaste kosten. Je betaalt voor het leggen van de tegels, voor de hulpmiddelen bij het leggen en voor de tegels zelf.

Tabel 1: Gemiddelde prijzen voor het leggen van tegels

Arbeid of materiaal

Gem. prijzen

Tegelzetter per m2

€ 25 - € 40

Tegelzetter per uur

€ 25 - € 55

Keramische tegels per m2

€ 15 - € 80

Natuursteen tegels per m2

€ 30 - € 160

Hulpmiddelen per m2 (lijm en voegmiddel)

€ 10 - € 20

Wat bepaalt de prijs van het leggen van tegels?

Tegelzetter

Niet alle tegelvloeren zijn even makkelijk te leggen. Wanneer je een ingewikkeld motief als het wildverband laat leggen betaal je meer dan voor een eenvoudig halfsteensverband. Bij een ingewikkeld verband rekent een tegelzetter vaker een uurtarief, in plaats van een m2-tarief.

De grootte van de tegel en de tegelsoort zijn ook bepalend voor de uiteindelijke arbeidskosten. Grotere tegels zijn meestal prijziger om te leggen. Ook betaal je minder voor het leggen van maatvaste keramische tegels dan voor natuurstenen tegels. Om verassingen achteraf te voorkomen kun je het beste van te voren met de vakman afspreken welk tarief er in rekening zal worden gebracht.

Tegels

Bij vloertegels heb je grofweg de keuze tussen twee soorten: keramische tegels en natuurstenen tegels.

Keramische tegels zijn tegels van klei die worden gebakken in de fabriek. Doordat ze in een fabriek worden gemaakt zijn ze in vele kleuren en vele variaties verkrijgbaar. Zo heb je bijvoorbeeld keramische tegels met een houtlook maar ook keramische tegels die veel weg hebben van natuursteen. Keramische tegels zin populair omdat ze niet snel slijten en kleurvast zijn. In tabel 2 vind je vier soorten keramische tegels. De cementtegel is opgebouwd uit een cementlaag met een keramische toplaag.

Tabel 2: Gemiddelde prijzen keramische tegels

Soort tegel

Prijs per m2

Terracotta-tegels

€ 15 - € 40

Faience-tegels

€ 15 - € 40

Grestegels

€ 20 - € 60

Cementtegels

€ 60 - € 80

In plaats van keramische tegels kun je ook kiezen voor natuurstenen tegels. Natuursteen is, zoals de naam al doet vermoeden op natuurlijke wijze ontstaan. Dat gebeurd door verhitting en verdrukking van gesteenten. Dat natuurlijke proces zie je terug in de kleuren en patronen van de tegel. Kies je voor natuursteen, dan kies je voor een vloer met een authentieke, luxe uitstraling. In tabel drie zie je de prijsinformatie voor verschillende soorten natuurstenen tegels.

Tabel 3: Gemiddelde prijzen natuurstenen tegels

Soort tegel

Prijs per m2

Leisteen

€ 30 - € 160

Hardsteen

€ 30 - € 160

Kalksteen

€ 40 - € 135

Kwartsiet

€ 40 - € 150

Graniet

€ 50 - € 100

Marmer

€ 50 - € 130

Impregneren

Tegels van natuursteen gaan langer mee wanneer je de tegels na het leggen laat impregneren. Bij het impregneren wordt er een beschermlaag aangebracht op de tegel die vervolgens in de tegel trekt. Met deze extra laag bescherm je de tegels tegen vocht en blijft je vloer langer mooi. Impregneermiddel kost ongeveer 35 euro per liter.

PEI-waarde

Bij de keuze voor een tegel is het van belang om te letten op de PEI-waarde. De PEI-waarde geeft informatie over de kwaliteit van de tegel. Van een tegel met een hoge PEI-waarde heb je langer plezier dan van een tegel met een lage waarde. Door te kiezen voor een tegel met een hoge waarde ben je verzekerd van een vloer die lang mooi blijft. De PEI-waarde wordt aangegeven op de verpakking van de tegels.

In welke ruimte worden de tegels gelegd?

Waar de tegels komen te liggen heeft invloed op de arbeidskosten. Het is voor de tegelzetter bijvoorbeeld lastiger werken in een krap toilet dan in een ruime badkamer. Hoe gemakkelijk de vakman zich in een ruimte kan bewegen heeft invloed op de duur van de klus.

Ook de ondergrond speelt een rol in de tijdsduur van de klus. Een tegelzetter is langer bezig wanneer de nieuwe tegels over de oude tegelvloer heen gelegd moeten worden. Bij een glad afgewerkte betonvloer gaat het leggen sneller. Ook in deze situatie betaal je meer arbeidskosten omdat de moeilijke omstandigheden er voor zorgen dat de vakman langer bezig is.

Vloerverwarming

Wanneer je een nieuwe vloer laat leggen is het een goed moment om na te denken over vloerverwarming. Door de vloerverwarming direct mee te nemen in de klus voorkom je breekwerk en gedoe in de toekomst. Je kunt vloerverwarming op meerdere manieren gebruiken. Je kan vloerverwarming inzetten als hoofdverwarming maar ook als bijverwarming. Vloerverwarming als hoofdverwarming maakt radiatoren overbodig. Dat is bijvoorbeeld ideaal voor woningen waarbij radiatoren minder goed in het interieur passen. Het bijkomende voordeel is dat je huis gelijkmatiger en energiezuiniger opwarmt dan met radiatoren.

Wil je meer weten over vloerverwarming? Lees dan ons artikel over de kosten van vloerverwarming.

Tegels leggen: 3 Prijsvoorbeelden

Een toiletvloer

Je bent recent verhuisd en het toilet (3m2) in je nieuwe huis is met ouderwetse tegels betegeld. Je besluit deze te laten vervangen door moderne keramische vloertegels. Je kiest voor een voordelige tegel in een frisse kleur. Om kosten te besparen heb je zelf de oude vloertegels al verwijderd. De prijs voor het laten leggen van de tegels en de tegels zelf ligt in dat geval tussen de 300 en 470 euro.

Een badkamervloer

In je nieuwbouwwoning laat je een nieuwe badkamervloer (6 m2) leggen. Je kiest voor een luxe keramische grestegel. Je hebt zelf geen tijd om te helpen bij de klus. De kosten voor het leggen en de tegels komen dan gemiddeld uit op 500 - 700 euro.

Een keukenvloer

In je oude woonboerderij laat je een nieuwe keuken met keukenvloer (10 m2) plaatsen. In de oude keuken stond een gaskachel. Vanwege het ontbreken van radiatoren in de keuken grijp je de gelegenheid aan om ook gelijk vloerverwarming te laten installeren. Je kiest voor een tegel van hardsteen die in je romaans verband laat leggen. Je laat alles door een vakman doen. De prijs voor de nieuwe vloer, exclusief de vloerverwarming komt dan uit tussen de 1.000 en 2.000 euro

Bespaartips van MyGo

  1. Help de tegelzetter. Door de tegelzetter te helpen kun je besparen op de arbeidskosten. Je kunt bijvoorbeeld de oude vloer verwijderen, helpen bij het plaatsen door tegels aan te geven of zelf na afloop op te ruimen en schoon te maken.
  2. Koop waar de tegels het voordeligst zijn. Je kunt besparen op tegelprijzen door verschillende verkooppunten van tegels te vergelijken. Bij een tegelspecialist betaal je vaak meer voor een tegel dan bij een tegeloutletshop, de bouwmarkt, online of in de sale.
  3. Vergelijk offertes. De prijzen van tegelzetters verschillen van elkaar. Door bij verschillende vakmensen een offerte aan te vragen kun je tarieven met elkaar vergelijken. Zo krijg je een goed overzicht van de mogelijke kosten van de klus.
  4. Tweede of derdekeus tegels. Niet alle tegels zijn van dezelfde kwaliteit. Net zoals groente en fruit worden gesorteerd worden de tegels nadat ze zijn gemaakt in klassen ingedeeld. Dat gebeurd op kleine variaties in kleur, vlakheid en afmeting. Met het blote oog zijn deze afwijkingen nauwelijks te zien. Voor de tegelzetter speelt de afwijking evenmin een rol. Maar je kunt wel 25 tot 35 procent besparen op de prijs door voor tweede of derde keus tegels te kiezen.

Waar rekening mee houden

Verschil tussen wandtegels en vloertegels

Wanneer je zelf tegels gaat kopen is het van belang even goed te kijken of je daadwerkelijk vloertegels in handen hebt en geen wandtegels. Wandtegels zijn ongeschikt voor op de vloer.

Vloertegels zijn dikker en kunnen daardoor een hogere belasting aan. Omdat erop gelopen wordt zijn ze zo gemaakt dat ze minder snel slijten dan wandtegels.

Het zetten van wandtegels vraagt bovendien een hele andere techniek omdat de tegels waterpas gezet moeten worden. Ook bestaat er het risico dat de tegels verzakken tijdens het plaatsen. Dat maakt de klus ingewikkelder en daarmee prijziger dan het plaatsen van vloertegels. Het zetten van wandtegels kost gemiddeld 60 tot 80 euro per m2.

Is het legloon inclusief of exclusief de materiaalkosten?

Het is verstandig even met de vakman te bespreken of de materiaalkosten bij de legprijs zijn inbegrepen. Bij sommige vakmensen zijn de materiaalkosten wel bij de legprijs inbegrepen, bij andere niet. Een hogere prijs per m2 kan erop wijzen dat de materiaalkosten zijn inbegrepen. Denk bij de materiaalkosten aan de kosten voor lijm, specie, voegmiddel en kit.

Vind een vakman met MyGo

Ben je op zoek naar een tegelzetter om jouw nieuwe tegelvloer te laten leggen? MyGo helpt je daarbij. Via de MyGo Matchmaker brengen we je in contact met de tegelzetter die het beste aansluit bij jouw klus. Om meer te weten te komen over de tegelzetters bij jou in de buurt kun je op de website profielen en beoordelingen bekijken. Heb je liever direct inzicht in de mogelijke kosten dan kun je gratis en vrijblijvend één of meerdere offertes aanvragen. Bellen naar MyGo kan ook. Bel gratis 085 106 1600. Onze klantenservice brengt je graag in contact met een tegelzetter uit de regio.