Terug naar diensten
Trap bekleden pvc

Trap bekleden pvc

Trap bekleden met pvc: wil je een trap die slijtvast, geluiddempend, veilig en makkelijk schoon te houden is? Dan kun je kiezen voor pvc-bekleding op je trap. Dit kun je zelf doen, maar je kunt het ook uitbesteden aan een specialist. Op deze pagina krijg je antwoord op de volgende vragen over het bekleden van je trap met pvc:

 • Wat is pvc precies?
 • Wat is het verschil tussen pvc en vinyl?
 • Hoe gaat het bekleden van een trap met pvc in z'n werk?
 • Wat zijn de voor- en nadelen van pvc?
 • Wat kost het om een trap met pvc te bekleden?
 • Hoe kan ik besparen op pvc-bekleding?

Ben je op zoek naar een specialist om je trap met pvc te laten bekleden? MyGo helpt je graag. Met de MyGo Matchmaker vind je direct een gekwalificeerde vakspecialist bij jou in de buurt. Je kunt de MyGo Matchmaker zowel telefonisch als online gebruiken. Voor telefonisch, bel 085 106 1600. Voor online, klik op de Matchmakerknop.

Wat is pvc-bekleding?

Pvc is de afkorting van polyvinylchloride. Er worden twee soorten pvc geproduceerd: hard-pvc (te vinden in buizen en raamkozijnen) en zacht-pvc (te vinden in vloerbedekking en textiel). Beide soorten pvc hebben de volgende eigenschappen:

 • Makkelijk te bewerken
 • Slijt- en stootvast
 • Bestand tegen chemicaliën
 • Duurzaam
 • Recyclebaar
 • Water- en gasdicht
 • Isolerend
 • Weinig onderhoud nodig
 • Brandvertragend
 • Licht

Pvc is zeer geschikt voor het bekleden van trappen. Zuiver pvc is transparant, maar door bepaalde stoffen toe te voegen aan een pvc-mengsel kan het verschillende kleuren krijgen (onder andere verschillende tinten bruin).

Trap bekleden pvc

Pvc: een open trap dichtmaken 

Het bekleden van een trap met pvc gaat vaak samen met het plaatsen van stootborden, wat een manier is om van een open trap een dichte trap te maken. Wil je meer weten over stootborden en andere manieren om je trap dicht te maken? Kijk dan op onze pagina over trap dichtmaken. Wil je meer weten over traprenovatie in het algemeen? Kijk dan op onze pagina traprenovatie.

Verschillen tussen pvc en vinyl

Naast pvc wordt vinyl vaak gebruikt om trappen mee te bekleden. Hoewel die twee materialen erg op elkaar lijken, zijn er ook duidelijke verschillen. Het voornaamste verschil is de onderlaag: bij pvc is die een stuk harder en steviger dan bij vinyl. Daarentegen kan vinyl net iets beter tegen water dan pvc, wat het geschikter maakt voor een badkamer- of keukenvloer.

Ook bij de montage is er een verschil te zien tussen pvc en vinyl: bij pvc kun je kiezen tussen een klik- en een lijmvariant, terwijl vinyl in de meeste gevallen wordt vastgelijmd. Vinyl is iets gevoeliger voor beschadigingen door het zachtere materiaal, maar is tegelijkertijd beter in het dempen van geluid dan pvc.

Hoe werkt het bekleden van een trap met pvc?

Het bekleden van een trap met pvc bestaat uit een aantal stappen. Die stappen hebben we hieronder voor je op een rij gezet. Van de voorbereiding tot het daadwerkelijk vastmaken van de bekleding.

Voorbereiden

 • Verwijder eventuele bekleding op de trap. Stofzuig de gehele trap en haal achtergebleven lijm- en vuilresten weg met stickerverwijderaar of een plamuurmes
 • Vul deuken en gaten op met vulmiddel en schuur de treden waar nodig, zodat een zo vlak mogelijke ondergrond ontstaat
 • Breng primer op de treden aan, zodat de zuigende werking van de ondergrond minder groot wordt

Meetwerk

 • Maak met behulp van modeltape een mal van een traptrede. Tape een traptrede op meerdere plekken in en verwijder overtollige tape rond de hoeken. Trek dit tapemodel vervolgens voorzichtig los. Je hebt dan een stuk tape in de vorm van de traptrede
 • Leg een stuk pvc op een stevige ondergrond en plaats het gemaakte tapemodel daarop 
 • Snijd de vorm van het tapemodel uit het stuk pvc, zodat je een stuk pvc hebt dat perfect op de traptreden past

Bekleden

 • Verwijder de plakstrip aan de achterkant van ieder op maat gesneden stuk pvc. Druk de stukken pvc op de traptreden en duw ze goed aan

Afwerken

 • Meet per traptrede hoe lang het beschermende trapprofiel moet zijn en zaag die profielen met een ijzerzaag op maat
 • Schroef de trapprofielen aan de voorkant van iedere traptrede vast met een accuboormachine
 • Snijd stukken pvc in de vorm van de trapprofielen en plak deze over die profielen heen, zodat de trap er egaal uit komt te zien
 • Snijd stootborden uit de stukken pvc en plak deze op de voorgevels van de traptreden. Gebruik daarvoor speciale pvc-lijm

Wil je nog uitgebreider te werk gaan? Dan kun je ook antislip, een balustrade, trapmatten, een trapleuning, trapverlichting en trapwangen plaatsen. Je kunt ook een specialist inschakelen om je trap te laten bekleden met pvc. Hij doorloopt dan alle stappen, van het verwijderen van oude trapbekleding tot het vastzetten van de pvc-stroken en het vastschroeven van de trapprofielen. Wil je direct contact met een specialist bij jou in de buurt? Raadpleeg dan de MyGo Matchmaker of bel naar 085 106 1600.

Trap bekleden pvc

Voor- en nadelen van bekleden trap met pvc

Aan het gebruik van pvc voor het bekleden van een trap zitten voor- en nadelen. In de tabel hieronder hebben we alle voor- en nadelen van pvc voor je op een rij gezet.

Voordelen

Nadelen

Relatief goedkoop in vergelijking met andere materialen

Ziet er niet zo natuurlijk uit als andere materialen

Absorbeert geluid goed

Duurder dan laminaat of tapijt

Veelzijdig (verkrijgbaar in houtlook en betonlook, diverse kleuren)

Minder geluiddempend dan vinyl of tapijt

Slijt- en krasvast

Kan glad en koud aanvoelen

Bestand tegen vocht

 

Recyclebaar

 

Werkt brandvertragend

 

Makkelijk schoon te houden

 

Kosten bekleden trap met pvc

De kosten van het bekleden van een trap met pvc variëren en zijn afhankelijk van de volgende factoren:

 • het soort trap (recht of met een hoek erin)
 • het soort pvc, de hoogte van de traptreden
 • de hoeveelheid traptreden (gemiddeld zijn dat er dertien of veertien)
 • de afwerking van de trap

Ter vergelijking hebben we ook de gemiddelde prijzen voor trapbekleding met tapijt en laminaat toegevoegd.

Soort trap en bekleding

Prijs

Open trap bekleden met pvc

€125 per trede

Gesloten trap bekleden met pvc

€190 per trede

 

 

Open trap bekleden met tapijt

€70 per trede

Gesloten trap bekleden met tapijt

€110 per trede

 

 

Open trap bekleden met laminaat

€110 per trede

Gesloten trap bekleden met laminaat

€180 per trede

*De prijzen zijn inclusief montage en btw. Stootborden zitten bij de prijzen voor een gesloten trap inbegrepen.

Trap bekleden pvc

MyGo bespaartips trap bekleden met pvc

Het bekleden van een trap met pvc heeft heel wat voeten in de aarde en de kosten kunnen hoog uitvallen. Er zijn twee dingen die je kunt doen om de kosten laag te houden.

Zelf voorbereidingen treffen

Je kunt zelf het oude materiaal dat nog op de trap zit verwijderen, waaronder oude vloerbedekking en lijmresten. Ook kun je ervoor zorgen dat het werkgebied van de ingeschakelde specialist te allen tijde opgeruimd is, door tussendoor bijvoorbeeld bouwafval weg te brengen. De specialist kan zich dan volledig bezighouden met het bekleden van de trap. Hij kan daardoor meer verschillende klussen aannemen en jouw eindfactuur valt lager uit.

Een specialist in de buurt inschakelen

Naast het gebruikte materiaal kunnen ook reiskosten ervoor zorgen dat de rekening hoog uitvalt. Wanneer je kiest voor een specialist in de buurt, worden de reiskosten beduidend lager. Soms komen ze zelfs volledig te vervallen.

MyGo helpt je graag

Met de MyGo Matchmaker vind je zonder zoeken direct de best passende trapspecialist bij jou in de buurt. De Matchmaker is 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar. Telefonisch contact kan ook! Je kunt ons tijdens openingstijden bellen op 085 106 1600.