Terug naar diensten
Trap dichtmaken

Trap dichtmaken

Denk je erover om je trap dicht te maken? Dit kun je zelf doen, maar je kunt het ook uitbesteden aan een specialist. Op deze pagina krijg je antwoord op de volgende vragen over het dichtmaken van je trap:

  • Waarom een open trap dichtmaken?
  • Hoe gaat het dichtmaken van een trap in z'n werk?
  • Wat kost het dichtmaken van een trap?
  • Hoe kan ik besparen op het dichtmaken van een trap?

Ben je op zoek naar een vakspecialist om je trap dicht te laten maken? MyGo helpt je graag. Met de MyGo Matchmaker vind je direct een gekwalificeerde vakspecialist bij jou in de buurt. Je kunt de MyGo Matchmaker zowel telefonisch als online gebruiken. Voor telefonisch, bel 085 106 1600. Voor online, klik op de Matchmakerknop.

Waarom een open trap dichtmaken?

Allereerst is belangrijk om het onderscheid te maken tussen open en gesloten trappen. Bij een open trap kun je tussen de treden door kijken. Bij een gesloten trap is dat niet mogelijk, omdat er stootborden tussen de treden zijn geplaatst.

Het dichtmaken van een open trap is één van de werkzaamheden die onder de noemer traprenovatie valt. De andere opties zijn het bekleden van een trap en het schilderen van een trap.

Hoewel een open trap een moderne uitstraling heeft en ervoor kan zorgen dat een ruimte groter lijkt, kleven er ook nadelen aan. Het grootste nadeel is het warmteverlies. De openingen tussen de treden zorgen ervoor dat warmte veel sneller stijgt dan bij een dichte trap.

Daarnaast is een open trap, vooral als je kinderen hebt, niet de meest veilige optie. Kinderen kunnen tussen de treden door glippen wanneer ze te snel naar boven of naar beneden willen. Bovendien veroorzaakt een open trap veel stof, waardoor je meer tijd kwijt bent aan schoonmaken.

Met een gesloten trap ga je niet alleen warmteverlies tegen, maar vergroot je ook de veiligheid in huis én zorg je voor een totaal andere aanblik. Ook is een gesloten trap een stuk steviger en biedt hij meer isolatie, waardoor geluid minder snel de bovenverdieping bereikt.

Trap dichtmaken

Hoe maak ik van mijn open trap een dichte trap?

Er zijn meerdere manieren waarop je je trap kunt dichtmaken. We hebben ze hieronder voor je op een rij gezet.

Stootborden

Wat veel voorkomt, is dat de treden van de trap worden dichtgemaakt. Daarvoor worden stootborden gebruikt, op maat gezaagde platen van CPL-laminaat. Die stootborden worden op de achterkant van een traptrede vastgeschroefd, waarna ze met behulp van een deklatje onder de bovenliggende trede worden vastgezet. Stootborden zijn bij verschillende bouwmarkten verkrijgbaar. Je kunt echter ook een trapspecialist inschakelen die de stootborden voor je op maat maakt en monteert.

Trapkast

Naast het dichtmaken van de traptreden, kun je ook de ruimte onder de trap afsluiten van de rest van de kamer door een muur aan de zijkant van de trap te maken. Daarmee creëer je een nieuwe kleine ruimte die je bijvoorbeeld in kunt richten als schoenenkast.

(Schuif)deur

Wanneer je een open trap hebt die slechts door een opening in de muur van de woonkamer gescheiden is, kun je daar een (schuif)deur voor plaatsen. Op die manier plaats je de trap in een andere kamer en zorg je ervoor dat er minder tocht langs de trap de woonkamer in komt.

Ombouw

Heb je een open trap die zich in een hoek van de kamer bevindt met daaromheen extra ruimte, dan kun je daar een ombouw maken. Daarbij bouw je meerdere muren om de trap heen, waar je bijvoorbeeld een boekenkast tegenaan kunt zetten. De trap verkrijgt daarmee een eigen kleine toegangsruimte en wordt afgeschermd van de rest van de woonkamer.

Lijkt een van deze oplossingen je iets en schakel je daarvoor graag een specialist in? Via de MyGo Matchmaker kun je makkelijk in contact komen met specialisten bij jou in de buurt om te informeren naar de mogelijkheden, offertes op te vragen en prijzen te vergelijken. Wil je liever telefonisch contact? Dan kun je bellen naar 085 106 1600.

Trap dichtmaken

Wat kost het dichtmaken van een open trap?

De meest gangbare manier om je trap dicht te laten maken, is door stootborden te gebruiken. De prijs van een stootbord verschilt, afhankelijk van het materiaal en het soort trap (volledig recht of met een hoek erin).

Kies je voor stootborden van titanium of laminaat, dan betaal je gemiddeld 20 euro voor vijf stuks. Wil je echter dat je stootborden van hetzelfde materiaal gemaakt zijn als de rest van je trap, dan betaal je aanzienlijk meer: je bent dan gemiddeld 80 euro kwijt voor vijf stootborden. Doorgaans bestaat een trap uit dertien of veertien treden. Kies je ervoor om de stootborden door een specialist te laten plaatsen, dan kost je dat gemiddeld ongeveer 200 euro per trap.

Voor de kosten van een trapkast, (schuif)deur of ombouw kun je het beste een offerte aanvragen via de MyGo Matchmaker of via MyGo een vakspecialist raadplegen.

MyGo bespaartips voor het dichtmaken van een trap

Het dichtmaken van een trap is een grote verandering in huis, die vaak gepaard gaat met hoge kosten. Er zijn echter meerdere dingen die je kunt doen om geld te besparen wanneer je een trap dicht laat maken. We hebben ze hieronder voor je op een rij gezet.

Zelf voorbereidingen treffen

Je kunt zelf materiaal klaarzetten en de ruimte waarin de trap staat zo bereikbaar mogelijk maken. Ook kun je ervoor zorgen dat het werkgebied van de ingeschakelde specialist te allen tijde opgeruimd is, door tussendoor bijvoorbeeld bouwafval weg te brengen. De specialist kan zich dan volledig bezighouden met het dichtmaken van de trap, waardoor hij minder tijd kwijt is aan de klus. Hij kan dan meer klussen aannemen en jouw eindfactuur valt lager uit.

Kiezen voor voordeligere materialen

Het materiaal dat wordt gebruikt om de trap mee dicht te maken, vormt een groot onderdeel van de totale kosten. Door voor voordeligere materialen te kiezen, kun je de kosten op een relatief makkelijke manier laag houden.

Een specialist in de buurt inschakelen

Naast het gebruikte materiaal kunnen ook reiskosten ervoor zorgen dat de eindfactuur hoog uitvalt. Wanneer je de handen ineenslaat met een specialist in de buurt, worden de reiskosten beduidend lager. Soms komen ze zelfs volledig te vervallen.

Meerdere dingen in een keer laten aanpassen

Het kan zo zijn dat je je trap dicht wilt laten maken met stootborden, maar dat je daarnaast ook al een idee voor een trapkast hebt. Je doet er dan goed aan één specialist in te schakelen en die beide projecten direct na elkaar te laten uitvoeren. Je hebt dan een grotere kans dat de prijs wordt afgerond of dat erover te onderhandelen valt.

Trap dichtmaken

Alleen traprenovatie of een volledig nieuwe trap?

Het dichtmaken van een trap is onderdeel van het bredere begrip traprenovatie. Je kunt er echter ook voor kiezen een geheel nieuwe trap aan te schaffen. Dit wordt vooral aangeraden wanneer de constructie van de oude trap niet optimaal is en er bijvoorbeeld houtworm in zit. Het aanschaffen van een volledig nieuwe trap heeft echter wel wat voeten in de aarde: het kan zijn dat de oude trap niet goed te verwijderen is, er komt meer rommel bij kijken en de kosten liggen vaak hoger dan bij het alleen renoveren van een trap.

MyGo helpt je graag

Met de MyGo Matchmaker vind je zonder zoeken direct de best passende trapspecialist bij jou in de buurt. De Matchmaker is 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar. Telefonisch contact kan ook! Je kunt ons tijdens openingstijden bellen op 085 106 1600