Direct hulp
Terug naar diensten
Trap laten schilderen

Trap laten schilderen

Het schilderen van een trap is een tijdrovende klus, die daarom vaak wordt uitbesteed aan een schilder. Op deze pagina krijg je antwoord op de volgende vragen over het laten schilderen van je trap:

  • Wat kost het laten schilderen van een trap?
  • Hoe kan ik besparen op het laten schilderen van een trap?
  • Wat moet er worden voorbereid voor een trap kan worden geschilderd?
  • Waar moet ik bij het laten schilderen van een trap rekening mee houden?

Ben je op zoek naar een professionele schilder om je trap te laten schilderen? MyGo helpt je graag. Met de MyGo Matchmaker vind je direct een gekwalificeerde vakspecialist bij jou in de buurt. Je kunt de MyGo Matchmaker zowel telefonisch als online gebruiken. Voor telefonisch, bel 085 106 1600. Voor online, klik op de Matchmakerknop.

Wat kost het laten schilderen van een trap?

Het laten schilderen van een trap kent geen vaste prijs. De kosten zijn afhankelijk van het soort trap (open of gesloten) en de hoeveelheid werk die er aan de trap moet worden verricht. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde prijs voor verschillende trapschilderwerkzaamheden. Wil je naast schilderwerk ook iets anders (laten) doen aan je trap? Kijk voor meer informatie op de pagina traprenovatie.

Werkzaamheden

Gemiddelde prijs

Schilderen van één trap met open treden

€250 - €325 euro

Schilderen van twee trappen met open treden

€450 - €600 euro

Schuren, plamuren en schilderen van trap met open of gesloten treden

€600 - €800 euro

Factoren die meespelen bij het eindbedrag

De kosten voor het schilderen van een trap zijn afhankelijk van meerdere factoren. Die factoren hebben we hieronder voor je op een rij gezet.

  • Het soort trap: het laten schilderen van een gesloten trap kost meer tijd dan het laten schilderen van een open trap, omdat er bij een gesloten trap meer voorbereiding nodig is (schuren en plamuren)
  • De vorm en het aantal treden van de trap
  • Trapbekleding (kost vaak veel tijd om te verwijderen)
  • De staat van de trap
  • Eventuele extra reparaties of het gebruik van een speciaal soort verf
  • Het uurloon dat de schilder rekent en eventuele voorrijkosten

Trap schilderen

MyGo bespaartips voor het laten schilderen van een trap

Wil je besparen op de kosten van schilderwerk aan een trap? Dan zijn er meerdere dingen die je daarvoor kunt doen.

Zelf de voorbereidingen treffen

Voordat een trap geschilderd wordt, is het vaak nodig om een oude verflaag, vloerbedekking en lijmresten te verwijderen. Ook moet de trap vaak worden ontvet, geschuurd en waar nodig gerepareerd. Als je deze werkzaamheden zelf uitvoert, is de schilder minder lang bezig met een trap en valt de eindfactuur lager uit.

Kiezen voor een winterschilder

Winterschilders zijn doorgaans actief tussen november en maart en hanteren aanzienlijk lagere tarieven dan andere schilders. Door ervoor te kiezen een trap in het najaar te laten schilderen en daarvoor een winterschilder in te schakelen, kun je tot wel 30% besparen.

Gebruik maken van subsidies

Is je woning ouder dan twee jaar, dan geldt er een verlaagd btw-tarief voor schilderwerkzaamheden. Dat tarief geldt voor de voorbereiding, de gebruikte materialen, voorbehandelingen en lakverven, vernissen en beitsen. In plaats van de gebruikelijke 21% betaal je daarvoor dan 9% btw.

Voorbereiding voor het schilderen van een trap

Voordat er een nieuwe verflaag op een trap kan worden aangebracht, moeten er de nodige voorbereidingen worden getroffen. Hoe beter die voorbereidingen worden uitgevoerd, hoe langer je plezier zult hebben van het nieuwe schilderwerk op je trap. Je kunt ervoor kiezen deze voorbereidingen zelf te treffen, maar je kunt daarvoor ook een schilder inschakelen via de MyGo Matchmaker.

De oude verflaag verwijderen

Als de oude verflaag op je trap niet meer volledig egaal is, kun je die laag het beste weghalen met afbijtmiddel of een verfkrabber. Zo zorg je voor een mooiere ondergrond voor de nieuwe verflaag.

Vloerbedekking en lijmresten verwijderen

Deze voorbereiding is alleen van toepassing als er vloerbedekking op je trap heeft gelegen. Om de trap te kunnen schilderen moet die vloerbedekking uiteraard verwijderd worden, waar vaak lijmresten bij achterblijven. Die lijmresten krijg je weg door er cola overheen te gieten, dat een paar minuten te laten intrekken en er volgens met een plamuurmes overheen te schrapen.

De trap ontvetten en schuren

Om het schilderen zo makkelijk mogelijk te maken, kun je de trap ontvetten met een mengsel van warm water en ammoniak. Ook kun je een schuurmachine gebruiken om de treden vlakker te maken.

Beschadigingen repareren

Voor een strak en egaal eindresultaat kun je voorafgaand aan het schilderen beschadigingen bedekken of opvullen met plamuur.

Trap schilderen

Aandachtspunten bij het laten schilderen van een trap

Om ervoor te zorgen dat het resultaat van schilderwerk aan een trap zo mooi mogelijk wordt, moet er rekening worden gehouden met meerdere factoren. Het is verstandig daar van tevoren over te overleggen met de ingeschakelde schilder.

Verfsoort

Voor het schilderen van een trap moet verf worden gebruikt die tegen een stootje kan, aangezien een trap vaak intensief wordt gebruikt. Het beste is om een twee-componenten vloercoating op de trap te laten aanbrengen, bestaande uit een verharder en een basiscoating. De verharder zorgt daarbij voor een laag die de trap tegen slijtage beschermt.

Geef je echter de voorkeur aan acrylverf? Dan moet daar een transparante parketlaag overheen komen ter bescherming van de trap. Het is het verstandigst om voor een zijdeglans parketlaag te kiezen, omdat dat zorgt voor een stroevere laag waardoor je minder kans hebt op uitglijden. Daarnaast is het mogelijk om voor speciale antislip-verfsoorten te kiezen.

Kleur verf

Om ervoor te zorgen dat eventuele slijtage die na de schilderbeurt ontstaat minder goed zichtbaar is, is het verstandig om voor een donkere of neutrale kleur verf te kiezen.

MyGo helpt je graag

Met de MyGo Matchmaker vind je zonder zoeken direct de best passende trapspecialist bij jou in de buurt. De Matchmaker is 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar. Telefonisch contact kan ook! Je kunt ons tijdens openingstijden bellen op 085 106 1600