Terug naar diensten
Trekhaak laten monteren

Trekhaak laten monteren

Droom je van een caravanvakantie of wil je weleens een aanhangwagen kunnen vervoeren, dan heb je een trekhaak nodig. Aangezien niet alle auto’s standaard met een trekhaak geleverd worden, zul je deze in dat geval moeten laten monteren. Het laten monteren van een trekhaak regel je eenvoudig via MyGo.

Bel naar 085 106 1600 om doorverbonden te worden met een voordelig garagebedrijf in jouw regio of vraag 24/7 een offerte op via de online MyGo Matchmaker.

Direct een autogarage nodig?

Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Soorten trekhaken

Er bestaan verschillende soorten trekhaken die je op je auto kunt laten monteren. Welke dat zijn, hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

Vaste trekhaak monteren

De vaste trekhaak is de trekhaak die het vaakst voorkomt en die voor vrijwel alle auto’s wel te koop is. Deze trekhaak wordt permanent aan je auto gemonteerd, waardoor deze onderhoudsvrij is en je er eigenlijk niet naar hoeft om te kijken. Omdat dit het simpelste model is, is de vaste trekhaak ook het voordeligst.

Afneembare trekhaak monteren

Het grote voordeel van de afneembare trekhaak ten opzichte van de vaste trekhaak is dat je deze kunt verwijderen, bijvoorbeeld omdat je de trekhaak vindt afdoen aan het uiterlijk van je auto. Dit model trekhaak is iets duurder en dient goed vergrendeld te worden om veilig te kunnen trekken.

Wegdraaibare trekhaak monteren

De wegdraaibare trekhaak is nog een hogere prijsklasse; deze trekhaak kun je wegdraaien zodat je hem niet meer ziet, terwijl hij wel op zijn plek blijft zitten. Hier betaal je dus voor een extra stukje techniek.

Fietsendrager trekhaak monteren

De fietsendrager trekhaak is, zoals de naam al zegt, een soort trekhaak die specifiek bedoeld is om fietsen op te dragen. Deze trekhaak is niet te gebruiker voor andere doeleinden, maar kan eenvoudig op de auto bevestigd worden. Dit type trekhaak zit ongeveer in dezelfde prijsklasse als de vaste trekhaak.

Trekhaak laten monteren

Trekhaak laten monteren kosten

De kosten van het laten monteren van een trekhaak zijn eigenlijk opgebouwd uit drie factoren: de prijs van de trekhaak, de prijs van de bekabeling en de arbeidskosten. In de tabel hieronder zie je die kosten uiteengezet.

Trekhaak monteren

Kosten

Vaste trekhaak

€ 60 - € 500

Afneembare trekhaak

€ 150 - € 750

Wegdraaibare trekhaak

€ 400 - € 1000

Fietsendrager trekhaak

€ 150 - € 600

13-polige kabelset

€ 80 - € 200

Montagekosten

€ 60 - € 120 per uur

Met de MyGo Matchmaker vind je direct een autogarage in jouw omgeving.

Klik op de Matchmaker of bel gratis 085 106 1600

De trekhaak en kabelset koop je zelf, dus over die kosten heb je de regie (voor zover de gekozen artikelen geschikt zijn voor jouw auto). De montagekosten verschillen per garage.

Het kan echter zo zijn dat het garagebedrijf zelf geprefereerde trekhaken en kabelsets heeft liggen of dat het een vaste prijs hanteert voor de complete dienst. In dat geval zullen de werkelijke prijzen van een trekhaak laten monteren afwijken van de prijzen zoals weergegeven in de tabel.

Waarom is een trekhaak laten monteren zo duur?

Een trekhaak laten monteren kan erg duur zijn, omdat trekhaken moeten worden aangepast aan het model auto waarop ze geplaatst worden. Hierdoor is er geen massaproductie van trekhaken die op alle auto’s passen, wat inhoudt dat de prijs van trekhaken verhoogd moet worden om de productie uit te laten kunnen.

Bovendien is een trekhaak monteren een klus die wel enkele uren kan duren, en garagebedrijven hanteren vaak een uurtarief van 60 à 120 euro. Zijn ze dan drie uur bezig met het monteren van de trekhaak, dan betaal je toch gauw rond de 200 à 300 euro – voor enkel de montage.

Trekhaak laten monteren

Zelf trekhaak monteren?

In tegenstelling tot veel andere onderhoudswerkzaamheden aan de auto is zelf een trekhaak monteren relatief eenvoudig. Voor wie ervaring heeft met dit soort klussen is dit dan ook zeker een optie. Daarbij betaal je voor een enigszins kwalitatief hoogwaardige trekhaak toch snel tussen de 150 en 300 euro, en bespaar je op de montagekosten.

Heb je niet veel ervaring met auto-onderhoud, laat de trekhaak dan liever monteren door een garagebedrijf. Dan weet je zeker dat hij correct geplaatst wordt én dat aan alle voorwaarden wordt voldaan.

Met de MyGo Matchmaker vind je direct een autogarage in jouw omgeving.

Klik op de Matchmaker of bel gratis 085 106 1600

Trekhaak laten monteren: waarop letten?

Ga je een trekhaak laten monteren, dan zijn er een aantal punten waar je op moet letten. Deze factoren betreffen onder andere de legaliteit van het plaatsen van je trekhaak.

  • Heeft je auto wel trekgewicht geregistreerd? Een auto die geen trekgewicht geregistreerd heeft, mag geen gewicht trekken. Je mag dan wel een draaghaak laten monteren, maar aan een trekhaak zul je niets hebben. Een auto die geen trekgewicht geregistreerd heeft is daar namelijk niet geschikt voor.
  • Zit er een gastank in de auto? Als je auto een gastank heeft maar nog geen trekhaak, weet dan dat veel garages ook niet bereid zullen zijn om een trekhaak te monteren. Hiervoor moet de gastank in veel gevallen namelijk worden uitgebouwd, wat een risicovolle ingreep is.
  • Gaat de trekhaak je kentekenplaat niet blokkeren? Ga je een trekhaak monteren, weet dan dat die je kentekenplaat niet mag blokkeren. Je kentekenplaat moet altijd goed lees- en scanbaar zijn, dus als je trekhaak dit verhindert, dan kan je dat een boete opleveren. Een garagebedrijf zal hier altijd rekening mee houden, maar wil je de trekhaak zelf monteren, vergeet dit dan niet.
  • Wil je de trekhaak gebruiken voor je fietsendrager of ook voor andere doeleinden? Als je de trekhaak alleen wilt gebruiken voor je fietsendrager, kun je ook een speciale fietsendrager trekhaak laten monteren. In deze trekhaak zit de fietsendrager ingebouwd, zodat je makkelijk met de fiets op pad kunt. Je kunt dan alleen geen aanhanger meer achter je auto hangen, dus overweeg dit goed.

Trekhaak laten monteren

Trekhaak laten monteren? MyGo geeft tips

Als je tot dit punt hebt gelezen, heb je waarschijnlijk besloten dat je inderdaad een trekhaak wilt (laten) monteren. Om je bij dit proces te helpen en misschien nog wat te besparen, hebben we onderstaande tips voor je vergaard.

  • Ben je handig? Monteer je trekhaak dan zelf. Aangezien zelf je trekhaak monteren gewoon is toegestaan en je vaak zelfs een montagehandleiding meegeleverd krijgt, is dit een klus die de amateurmonteur zelf zou kunnen uitvoeren. Nu koop je een trekhaak voor circa 150 euro, dus heel veel zul je hier niet mee besparen, maar het gaat in ieder geval om een halvering van de montageprijs!
  • Laat je nieuw gemonteerde trekhaak meeverzekeren. Wanneer je de trekhaak hebt laten monteren, kun je deze laten opnemen in je autoverzekering. Mocht er dan iets met je auto gebeuren, dan wordt je trekhaak vergoed tot een bedrag van maximaal 500 euro.
  • Laat je trekhaak monteren door een garage met een keurmerk. Wanneer je een trekhaak laat monteren door een garage met een keurmerk, kun je in principe op kwaliteitsservice rekenen. BOVAG- of ANWB-keurmerken zijn daarbij altijd een positief signaal. Zo weet je dat je auto in goede handen is.
  • Vergelijk offertes van verschillende garages met elkaar. Nu lopen de prijzen voor het monteren van een trekhaak niet zo sterk uiteen, maar wil je echt zo voordelig mogelijk uit zijn, dan kan dat alleen door een aantal offertes op te vragen en die met elkaar te vergelijken. Dit is één van de opties die de MyGo Matchmaker te bieden heeft.
Snel een autogarage in jouw omgeving nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker, of bel gratis met 085 106 1600.

Trekhaak laten monteren? MyGo helpt

Wil jij een trekhaak laten monteren door een erkend garagebedrijf in jouw regio? Bel dan naar 085 106 1600 om direct gematcht te worden of vraag een offerte op via de online MyGo Matchmaker.