Direct hulp
Terug naar diensten
Vetput legen

Vetput legen

Je vetput (ook wel vetafscheider genoemd) legen en reinigen is een noodzakelijk onderhoud wat minstens één keer per maand moet plaatsvinden (afhankelijk van de hoeveelheid afvalwater en het formaat) om de kwaliteit van de vetput te behouden. Zo voorkom je stankoverlast, verstoppingen en defecten, doordat de afvalproducten verwijderd worden. Waar moet je allemaal rekening mee houden bij het onderhoud van je vetput en wat zijn de kosten voor het legen van je vetput?

Vetput legen: noodzakelijk  

Beschik je over een vetput, dan is regelmatig onderhoud een bijkomende verplichting. Wat kan er gebeuren zonder regelmatig onderhoud?

 • Verstopping riool door samenklonteren van water en vet.
 • Water kan terug omhoog komen: overstroming, stankoverlast en het is onhygiënisch in je keuken, hetgeen overlast kan meebrengen voor je klanten.
 • Het oplossen van deze (onnodige) problemen kost daarnaast natuurlijk ook extra tijd en geld.

Hoe gaat een vakman te werk tijdens het leeghalen?

 1. Vet - en sliblaagdikteinspectie
 2. Put leegzuigen met eentankwagen
 3. Vetafscheiderreinigen
 4. Grondige inspectie
 5. Eventuelestoringenvroegtijdigverhelpen

Zo ben je verzekerd dat je vetput goed werkt.

Vetput legen: onderhoud tips

Bij het onderhouden van een vetafscheider wil je weten waar je rekening mee moet houden. Wij zetten de regels en tips voor je op een rijtje zodat het onderhoud makkelijker wordt en je op de hoogte bent.

 • De slibopvangruimte mag maximaal gevuld zijn tot 50% en de vetopslagruimte tot 80%, wat inhoud dat de vetput een vetlaagdikte mag hebben van circa 16 centimeter.
 • Laat een vakman kijken naar je vetput, die bepaalt wat de frequentie is voor het legen en reinigen van je vetput. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Een vetput maandelijks legen en reinigen is namelijk niet altijd voor iedereen noodzakelijk.
 • Regel een onderhoudscontract zodat je niet voor verassingen komt te staan en de levensduur van de vetput (circa 15 jaar) behoud en verlengt.
 • Houd een logboek bij met het aantal keer dat er onderhoud is gepleegd en de resultaten na het leeghalen. Er kan namelijk een inspectie plaatsvinden door een wetgevende instantie die dit kan controleren.
 • Visueel gezien moet je vetput ook voldoen aan de eisen. Dat het niet beschadigd of aangetatst is.
 • Een CE-markering moet voorzien worden op je vetput: dat het voldoet aan alle regels omtrent veiligheid, gezondheid en milieu binnen de Europese Unie.

Vetput legen: kosten  

De kosten voor het legen van een vetput zijn afhankelijk van de inhoud en hoe vaak er onderhoud gepleegd moet worden. Een periodiek onderhoud bij een onderhoudscontract verhelpt toekomstige defecten en verstoppingen wat voordeliger is op de lange termijn.

In de regel is het legen van een vetput meestal te verhelpen tussen de 90 en 110 euro per m3 exclusief BTW.

Benieuwd naar de exacte prijs voor het laten legen van jouw vetput? Kom dan direct via Mygo in contact met een vakman bij jou in de buurt, of bel naar: 085 106 1600 voor het maken van een afspraak.