Terug naar prijzen
Vloer leggen kosten

Vloer leggen kosten

Wat kost het laten leggen van een vloer?

De gemiddelde kosten van een vloer leggen hangen af van het soort vloer dat je kiest en de eventuele bijkomende werkzaamheden. Voor bijvoorbeeld laminaat betaal je gemiddeld tussen de 15 en 50 euro per vierkante meter. Daarnaast zijn er veel meer mogelijkheden zoals tapijt, pvc, massief hout, een tegelvloer of natuursteen. Binnen deze specifieke vloersoorten zijn er weer veel verschillende mogelijkheden. Zit je er ook aan te denken om een nieuwe vloer te laten leggen? Op deze pagina vind je alle informatie over de kosten van het laten leggen van een nieuwe vloer.

Direct een vloerenspecialist inschakelen?

Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Inhoudsopgave

Vloer leggen gemiddelde kosten per m2

Bij een vloer leggen hangen de kosten af van de soort vloer. Hieronder zie je een overzicht van de kosten per vierkante meter inclusief leggen van een aantal verschillende soorten vloeren. De prijzen kunnen afwijken afhankelijk van jouw specifieke situatie en de keuzes die je maakt.

Tabel 1: Vloer leggen gemiddelde kosten per m2

Soort vloer leggen

Gemiddelde prijs per m2

Vloerbedekking / Tapijt

€ 20 - € 80

Laminaat

€ 15 - € 55

PVC

€ 25 - € 110

Parket

€ 40 - € 160

Beton

€ 50 - € 130

Grind

€ 30 - € 100

Granieten vloer

€ 100 - € 300

Natuursteen

€ 35 - € 165

Keramische tegels

€ 35 - € 125

Zoals je hierboven ziet variëren de kosten van een vloer leggen per type vloer. Om een duidelijker beeld te bekijken we hieronder een aantal specifieke vloeren met de bijkomende werkzaamheden en kosten.

Laminaat leggen kosten

Een laminaat vloer leggen kost gemiddeld tussen de 6 en 15 euro per vierkante meter exclusief de materiaalkosten. De kosten hangen af van of je een nieuwe ondervloer nodig hebt, de legwijze, de plinten, de afwerking en uiteraard de totale oppervlakte. Laminaat is vandaag de dag nauwelijks meer van echt hout te onderscheiden. Daarom kiezen steeds meer mensen voor laminaat. Deze vloer leggen is goedkoper en makkelijker dan bijvoorbeeld een massief houten vloer leggen. Het nadeel is dat de levensduur van laminaat een stuk korter is. Laminaat gaat bij normaal gebruik tussen de 5 en 25 jaar mee, waar massief hout gemakkelijk een heel mensenleven kan blijven liggen.

Tapijt

Vloerbedekking laten leggen is veruit de voordeligste optie. Tapijt is er in veel verschillende soorten en kleuren. Tapijt geeft een gezellige en warme uitstraling. Zo'n vloer is makkelijk te leggen, vooral wanneer je kiest voor vloertegels. De totale prijs die de stoffeerder berekent hangt af van een aantal factoren.

Ten eerste het aantal vierkante meters en of er ook een ondervloer gelegd moet worden. Voor een ondervloer betaal je gemiddeld tussen de 2 en 4 euro extra per vierkante meter. Daarnaast hangt het af van de indeling van de ruimte, als je veel lastige hoekjes hebt dan zal er doorgaans een meerprijs van 1 tot 3 euro per vierkante meter extra gerekend worden. Ook de keuze voor rondom of volledig laten verlijmen scheelt in de prijs. Het volledige verlijmen van tapijt kost iets meer, tussen de 2 en 3 euro extra per vierkante meter. Dan zit het tapijt wel steviger vast waardoor het niet verschuift als je bijvoorbeeld meubels verplaatst.

Natuurstenen vloer

Een natuurstenen vloer leggen is heel wat duurder dan standaard tegels. Echter zijn natuurstenen wel duurzamer en sterker dan standaard tegels. Daarnaast zijn ze uitermate geschikt voor vloerverwarming en geven ze je huis een warme en natuurlijke uitstraling. Natuursteen tegels zijn er in verschillende soorten en maten. Ze kunnen variëren in prijs van 40 euro tot meer dan 300 euro per vierkante meter. Gemiddeld betaal je voor natuursteen 70 euro per vierkante meter.

Wat kost een houten vloer leggen?

De kosten van een houten vloer leggen kunnen erg variëren afhankelijk van het soort hout, het soort plint, de legwijze en het uurloon van de vakman. Het wordt aangeraden om de vloer te laten leggen door een vakman. Vooral wanneer je kiest voor een legpatroon zoals een versailles patroon of een visgraat patroon. In de onderstaande tabel zie je een overzicht van een aantal houtsoorten en de gemiddelde kosten per vierkante meter vloer exclusief leggen.

Tabel 2: Vloer leggen in patronen kosten

Legwijze

Gemiddelde prijs per m2 (incl. leggen en btw)

Planken

€ 110 - € 130

Visgraat

€ 140 - € 160

Hongaarse punt

€ 175 - € 210

Versailles patroon

€ 350 - € 380

Soort hout

De houtsoort en structuur geeft elke vloer zijn unieke uitstraling. Bovenstaande tabel is alleen een gemiddelde prijsindicatie van verschillende legwijzes. De totaalprijs is afhankelijk van het soort hout, de dikte en de breedte.

Zwevend of verlijmd leggen houten vloer

Ook de afwerking en legtechniek geven de houten vloer zijn mooie uitstraling. Een houten vloer leggen kan zwevend of verlijmd. Bij een vloer verlijmd leggen wordt de houten vloer aan de ondervloer vastgelijmd, hiervoor betaal je gemiddeld tussen de 14 en 21 euro per vierkante meter. Een vloer zwevend leggen houdt in dat deze los ligt van de ondervloer. Dat is ideaal voor als je in een huurhuis woont, dan kun je deze weer meenemen wanneer je gaat verhuizen. Voor zwevend leggen betaal je gemiddeld tussen de 8 en 14 euro per vierkante meter. Ook kun je kiezen voor een hoge of een platte plint. Een hoge plint is doorgaans iets duurder, tussen de 6 en 8 euro per vierkante meter.

Welke keuzes bepalen wat een vloer leggen kost?

De belangrijkste aspecten die de kosten van een vloer leggen bepalen zijn:

 • Soort vloer
 • Aantal vierkante meters
 • Kwaliteit
 • Legkosten
 • Ondervloer
 • Egaliseren van de ondervloer
 • Wel of geen vloerverwarming
 • Afwerking
 • Aantal vierkante meters

Legkosten

Iedere vloerspecialist heeft zijn eigen uurtarief. Vergelijk meerdere offertes om te kijken welke vakman het beste past binnen jouw budget. Spreek - vooral bij grote projecten - van tevoren een totaalbedrag af, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Ondervloer

Heb je een nieuwe ondervloer nodig? De prijs van een ondervloer hangt af van of je kiest voor platen of een rol, en of je voor een geluiddempende ondervloer kiest. Daarnaast kan de ondervloer ook een isolerende functie vervullen.

Laten egaliseren van de oude vloer of bodem vloer

Wellicht moet de bodem vloer eerst geëgaliseerd worden voordat je er een eventuele ondervloer en nieuwe vloer op kunt leggen. Bij minimale oneffenheden kunnen sommige ondervloeren ook egaliseren. In de meeste gevallen kun je je bestaande vloer ook laten egaliseren. De hoogte van de oneffenheden bepalen ook de prijs. Als er bijvoorbeeld op je oude tegelvloer tot 2 centimeter geëgaliseerd moet worden betaal je een gemiddelde vanafprijs van 10 euro per vierkante meter.

Vloerverwarming

Bij een vloer leggen kun je er ook voor kiezen om vloerverwarming te laten aanleggen. Echter moet de vloer die je kiest daarvoor wel geschikt zijn. De belangrijkste factor hierbij is de warmteweerstand van de vloer. Wanneer je niet kiest voor vloerverwarming is het zaak dat de vloer een hoge warmteweerstand heeft, de vloer functioneert dan als isolatie. Als je wel kiest voor vloerverwarming moet de warmteweerstand zo laag mogelijk zijn. De volgende vloeren zijn geschikt in combinatie met vloerverwarming:

 • Keramische tegels
 • Keramisch parket
 • Betonvloer
 • Natuursteen
 • Gietvloeren

 Vloeren die minder geschikt zijn in combinatie met vloerverwarming:

 • Hout (onder bepaalde omstandigheden wel mogelijk)
 • Laminaat (onder bepaalde omstandigheden wel mogelijk)
 • Tapijt (dunnere tapijtsoorten vaak wel mogelijk)

Afwerking vloer

De meeste vloeren hebben vaak ook nog een afwerking nodig. Bijvoorbeeld de kleur waarin een houten vloer gelakt moet worden of de keuze van de plinten. Dit hangt vooral van je eigen wensen en voorkeuren.

Natuurlijke vloer?

Als je kiest voor een natuurlijke vloer leggen zoals hout of marmer, dan zal deze altijd duurder zijn dan bijvoorbeeld laminaat. Natuurlijke producten zijn duurder omdat het verwervingsproces meer tijd en moeite kost. De producten moeten immers uit de natuur worden gehaald en vervolgen verwerkt. Natuurlijke vloeren zijn vaak wel duurzamer en unieker dan niet-natuurlijke vloeren.

Bespaartips van MyGo

 1. Voer zelf bouwafval af. Als je zelf de puin opruimt die overblijft de vloer leggen, dan hoeft de vloerspecialist hier geen kosten voor in rekening te brengen.
 2.  Zoek aanbiedingen. De vloer zelf is de grootste kostenpost van de totaalprijs. Als je je vloer koopt bij een outlet winkel of met een aanbieding kan dit soms wel 50 procent schelen. Ook worden soms tweedehands authentieke vloeren verkocht zoals natuurstenen of houten vloeren.
 3. Bespaar op voorrijkosten. Kies een vakman bij jou uit de buurt om te besparen op de voorrijkosten.
 4. Doe zelf voorbereidend werk. Maak de ruimte leeg voor de vakman, dan kan hij meteen aan het werk. Ook kun je ervoor kiezen de bodem zelf te egaliseren als je over het juiste gereedschap bezit.
 5. Vloerverwarming. Wanneer je zowel een vloerverwarming als een nieuwe vloer laat installeren door dezelfde vloerspecialist kun je wellicht een korting krijgen op de totaalprijs.

Waarmee rekening houden?

Gratis leg acties

Sommige winkels hebben acties die zeggen dat de vloer gratis gelegd wordt als je deze koopt. Echter zitten de legkosten vaak bij de totaalprijs in, waardoor je alsnog hogere prijs betaalt.

Vloer isolatie

Als je een nieuwe vloer laat leggen kun je ervoor kiezen onder je nieuwe vloer isolatie te laten plaatsen. Dit zal je uiteindelijk schelen in de stookkosten. Ook is het mogelijk om de kruipruimte te laten isoleren.

MyGo helpt je graag

Vloerenspecialist in jouw omgeving nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker, of bel gratis met 085 106 1600.