Terug naar prijzen
Wat kost een behanger

Wat kost een behanger

Wat is de prijs van een behanger?

Een behanger kost gemiddeld tussen de 2 en 10 euro per m2. De grootste kostenposten bij behangen zijn de prijs van het behang en het voorbereidende werk wanneer je niet beschikt over gladde behangklare muren.

Met behang kun je snel en zonder grote investeringen je huis een nieuwe sfeer geven. Behangen kun je zelf doen. Maar wanneer je weinig tijd of zin hebt kun je ook een behanger inschakelen. Een behanger is een specialist die de moeilijkste behangmotieven snel voor je kan aanbrengen.

Ben je op zoek naar een goede behanger bij jou in de buurt? MyGo kan je hierbij helpen. Met de MyGo Matchmaker koppelen wij jou aan de vakman die het beste aansluit bij jouw wensen. Wil je graag meer informatie over een bedrijf? Dan kun je profielen en reviews lezen om een goed beeld te krijgen. Je hebt de mogelijkheid om direct één of meerdere offertes aan te vragen. Liever telefonisch contact? Bel dan 085 106 1600. Onze klantenservice helpt je graag om de meest geschikte behanger in jouw regio te vinden.

Kosten behanger per m2

Een behanger rekent vaak een vierkante meter prijs. Maar een vast uurtarief komt ook veel voor. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste kostenposten wanneer je een behanger inschakelt:

Kostenposten

Prijzen

Kosten behanger per m2

€ 2 - € 10 per m2

Uurtarief behanger

€ 30 - € 40

Voorbereidend stucwerk (bij oneffen muren):

€ 8 - € 13 per m2

Benodigd materiaal:

€ 4 - € 6 per m2

Wat kost een behanger?

Behangen: 3 prijsvoorbeelden.

Een kleine behangklus

Er is een baby op komst en je wilt de nieuwe babykamer graag opleuken met een passend behang. De oppervlakte is 12m2. Je kiest voor voordelig papieren behang omdat je de kleuren binnen een aantal jaar toch weer gaat aanpassen. De muren zijn mooi egaal. De behanger die je besluit in te huren kan dus direct aan de slag. In deze situatie betaal je tussen de 72 en 192 euro voor het behangen en gemiddeld tussen de € 50 en € 70 euro extra voor het behang.

Een gemiddelde behangklus

Je hebt een woonkamer met een open keuken. Je besluit om zowel de keuken als de woonkamer opnieuw te laten behangen. Het gaat om een totale oppervlakte van 40 m2. In de keuken (15 m2) kies je voor vinylbehang, vanwege de vochtbestendigheid. In de woonkamer ga je voor vliesbehang. De muren verkeren in een goede staat dus stucwerk is niet nodig. In deze situatie betaal je gemiddeld 240 tot 640 euro voor het behangen en 125 tot 250 euro extra voor het behang.

Een grote behangklus

Je hebt pas een huis gekocht. Om een eigen sfeer te creëren ga je veel muren opnieuw behangen. Je wilt voor een totale oppervlakte van 90 m2 nieuw behang laten plaatsen. Bij het verwijderen van het oude behang is aan het licht gekomen dat er voor bepaalde muren (20 m2) nog stucwerk nodig is. Dit laat je door een specialist uitvoeren. Je kiest uiteindelijk voor een combinatie van textielbehang (20 m2) en papierbehang (70 m2). De kosten voor de klus liggen gemiddeld tussen de 700 en 1.700 euro. Voor het behang betaal je ongeveer 800 tot 1.400 euro extra.

Wat kost een behanger?

Soorten behang

Er is veel keuze op het gebied van behang. Er zijn veel behangsoorten met elk hun eigen kenmerken. Wanneer je bijvoorbeeld behang in de keuken of in de badkamer wilt laten plaatsen is het van belang dat de gekozen behangsoort vochtbestendig is.

De prijzen voor behang lopen sterk uiteen. De prijs is afhankelijk van de behangsoort, de structuur, het design en het merk. Het meest voordelige behang begint rond de 5 euro per m2. Maar wanneer je kiest voor textielbehang uit het luxere segment kan de prijs wel oplopen tot 100 euro per m2.

 • Papierbehang: Papierbehang is de meest voordelige behangsoort. Tegelijk wordt dit behang het meeste gebruikt. Het is verkrijgbaar in veel verschillende stijlen en structuren. Het nadeel is dat papierbehang gemakkelijk kan beschadigen.
 • Textielbehang: Textielbehang bestaat uit synthetische of natuurlijke vezels. Daardoor is textielbehang steviger dan papierbehang en heeft het een langere levensduur. Het heeft een warme uitstraling maar je betaald wel iets meer voor deze behangsoort.
 • Vinylbehang: Vinylbehang is geschikt voor vochtige ruimtes. Het is een strak en stevig behang.
 • Acrylbehang: Acrylbehang is beschikbaar met reliëf. Deze behangsoort heeft een mooie structuur en heeft als voordeel dat het makkelijk over te schilderen is.
 • Glasvezelbehang: Glasvezelbehang is gemaakt van fijne glasvezels. Het is maar beschikbaar in één kleur. Dat is echter geen probleem want glasvezelbehang is gemakkelijk over te schilderen in de gewenste kleur, met latexverf. Deze behangsoort is erg geschikt om muren te verstevigen (bij scheuren in stucwerk) en te beschermen. Glasvezelbehang heeft als nadeel dat het lastig weer te verwijderen is.
 • Vliesbehang: Vliesbehang is licht en toch erg stevig. Het is gemakkelijk op de muur aan te brengen en het is geschikt om over te schilderen. Daarom is vliesbehang erg geschikt voor probleemmuren. Je kunt er scheurtjes mee bedekken zonder dat het behang gaat vervormen of gaat scheuren.

Wat kost een behanger?

Muren behangklaar maken

Als je een nieuwbouwhuis koopt worden de muren behangklaar opgeleverd. Dat wil zeggen dat de muren glad zijn afgewerkt zodat er direct kan worden begonnen met behangen.

Maar niet in iedere situatie treft je mooie egale muren aan waar je direct behang op kunt plakken. Soms tref je muren aan met gaten, oneffenheden en bobbels. In dat geval kun je de muren eerst laten stucen. Een stukadoor kan de muren glad afwerken met een verse stuclaag. Zo krijg je weer mooie gladde muren waarop je direct behang kunt aanbrengen.

Ben je benieuwd naar de kosten van een stukadoor? Lees dan eens ons artikel over de prijzen van stucwerk.

Voordelen behang

Behangen heeft een aantal voordelen ten opzichte van stucwerk of sauzen:

 • Behang is relatief snel aan te brengen. Je kunt meerdere ruimtes in één dag laten behangen. En als het behang eenmaal op de muur zit is de klus geklaard. Extra afwerking, of meerdere lagen zoals bij verven zijn niet nodig.
 • Behangen is voordelig. Er is al behang verkrijgbaar vanaf 5 euro per m2.
 • Met behang geef je snel een nieuwe uitstraling aan een ruimte. Omdat behang snel te verwijderen of over te schilderen is kun je iedere ruimte snel en voordelig een nieuwe look geven.
 • Je hebt veel keuzemogelijkheden wat betreft de kleur en het design bij behang. Voor iedere sfeer is er wel een passend behang verkrijgbaar.

Tips van MyGo

 1. Toegevoegde waarde behanger. Als je het behang door een behanger laat aanbrengen mag je er zeker van zijn dat je een strak eindresultaat krijgt, zonder bobbels. Ervaren behangers zijn bovendien zo bedreven in hun vak dat ze het behang snel kunnen aanbrengen.
 2. Zelf behang verwijderen en de muur uitvlakken. Om te besparen op de kosten van een behanger kun je zelf alvast het oude behang verwijderen. Voor een mooi eindresultaat is het van belang dat de muren helemaal vlak zijn. Anders zie je door het behang de oneffenheden in de muur. Ook het uitvlakken van de muren en het stoppen van gaatjes kun je zelf doen om te besparen op de arbeidskosten van een behanger.
 3. Meerdere offertes aanvragen. Om de prijzen van verschillende behangers met elkaar te vergelijken kun je meerdere offertes aanvragen. Zo vind je snel de ideale vakman voor jouw klus.
 4. Vaste prijs afspreken. Als je een grote oppervlakte laat behangen kan het voordelig zijn om een vaste prijs af te spreken. Vaak is een vakman bereid om je korting te geven bij grotere opdrachten. Zo ben je aan het einde van de rit voordeliger uit.

Vind een vakman via MyGo

Wil jij de binnenkant van je huis een nieuwe look geven en ben je op zoek naar een professionele behanger? MyGo brengt je in contact met de ideale vakman voor deze klus. Via de Matchmaker matchen we jouw met de vakman die het beste aansluit op jouw wensen. Je kunt profielen en reviews van verschillende vakmensen uit je eigen regio bekijken, en gratis en vrijblijvend één of meerdere offertes aanvragen. Liever telefonisch contact? Dat kan bij MyGo. Bel 085 106 1600. Onze collega’s van de klantenservice helpen je graag verder.