Terug naar diensten
Water in kruipruimte

Water in kruipruimte

Water in de kruipruimte is een probleem dat zich vooral vaak voor doet wanneer je woning onder zeeniveau is gebouwd. Ook als de woning is gebouwd op inklinkende grond, wat voornamelijk in west-Nederland vaak het geval is, is water in de kruipruimte vaak een terugkerend probleem.

Ben je direct op zoek naar een specialist(e) voor het wegpompen van water in de kruipruimte, of wil je graag professioneel advies? Aarzel dan niet om gratis en vrijblijvend gebruik te maken van de MyGo Matchmaker. Vind 24/7 gespecialiseerde vakbedrijven bij jou in de regio, en vraag offertes aan of neem direct contact op met de specialist(e). Heb je liever telefonische hulp met het vinden van een professional? Bel dan naar 085 106 1600.

Oplossingen water in kruipruimte

Water in de kruipruimte kan meerdere oorzaken hebben. De oorzaak valt vaak te achterhalen door onderscheid te maken tussen schoon water en vies water. Ruikt het water in de kruipruimte muf? dan heb je waarschijnlijk te maken met grondwater of condens dat niet weg kan komen. Heeft het water een rioolgeur? Dan is de kans groot dat er een sprake is van een lekkage in de riolering.

In het geval van grondwater of condens in de kruipruimte kan de oorzaak ook nog verschillen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het grondwater omhoog is gekomen vanwege een periode van hevige regenval. In dit geval is de kans groot dat het water vanzelf weer zakt, en de kruipruimte enkel moet worden gedroogd. De oorzaak kan echter ook liggen in een verzakkende ondergrond of een gebrek aan ventilatie. Wanneer het probleem daar ligt zal er een permanente oplossing moeten komen voor het probleem.

Water in kruipruimte oplossen

Er zijn verschillende oplossingen wanneer er structureel water in de kruipruimte staat. Allereerst kan de kruipruimte worden leeggepompt. Dit is een tijdelijke oplossing, maar helpt wel om een beter beeld te krijgen van de oorzaak van het probleem. Zodra de oorzaak is vastgesteld kan er met de specialist(e) worden gekeken naar een permanente oplossing. Daarvoor bestaan de volgende mogelijkheden:

  • Drainage aanleggen. Bij structurele wateroverlast in de kruipruimte is het aanleggen van drainage een goede oplossing. Er zijn drie soorten drainage; randdrainage, wanddrainage en vloerdrainage. Welke soort voor jouw situatie het meest effectief is kan je het beste overleggen met een specialist(e).
  • Bodemafsluiting. Door het plaatsen van een laag isolerend materiaal, zoals zand of schelpen, wordt het bodemwater weggedrukt. Hierdoor komt het niet meer in jouw kruipruimte terecht.
  • Schuimbeton aanbrengen. Schuimbeton is waterdicht en isolerend. Het aanbrengen van schuimbeton gaat de wateroverlast tegen, maar is een relatief grote investering. Een nadeel van schuimbeton is dat de kruipruimte kleiner wordt, waardoor leidingen en riolering mogelijk moeilijker bereikbaar zijn.
  • Ventilatie aanleggen. Als de wateroverlast het gevolg is van condens dat niet weg kan uit de kruipruimte, dan is een goede ventilatie de beste oplossing. Door ventilatie aan te leggen kan het condens naar buiten en vormt het dus geen laagje water meer.
  • Riolering repareren of ontstoppen. Als de wateroverlast in de kruipruimte afkomstig is uit de riolering zal de riolering moeten worden geïnspecteerd en hersteld om het probleem te verhelpen.

Water in kruipruimte kosten

De kosten van water in de kruipruimte kunnen enorm variëren. De totale kosten zijn afhankelijk van de oorzaak, de oplossing en de eventuele schade die is aangericht. Het wegpompen van water kun je zelf doen met een dompelpomp. Deze kun je huren vanaf zo’n 20 euro per dag of aanschaffen voor gemiddeld vanaf zo’n 100 euro. Je kunt dit ook door een rioleringsexpert laten doen. De kosten daarvoor liggen ook rond de 100 euro incl. btw.

De kosten voor de oplossing variëren heel erg. Het plaatsen van bodemafsluiting betaal je gemiddeld zo’n 20 euro per vierkante meter. Het aanbrengen van schuimbeton kost gemiddeld 200 euro per vierkante meter. Het aanleggen van drainage kost tussen de 1.000 en 4.500 euro afhankelijk van het soort drainage dat moet worden geplaatst.

Water in de kruipruimte, waarom zou je dit oplossen?

Water in de kruipruimte kan verschillende gevolgen hebben. Het water kan schimmelvorming en waterschade veroorzaken in de kruipruimte zelf. Bovendien kan het vocht omhoog kruipen langs de muren en de vloer. Hierdoor kunnen ook op de begane grond vochtplekken ontstaan en kan de lucht in huis erg vochtig worden. De vochtplekken zijn moeilijk te herstellen. De vochtige lucht kan bovendien erg slecht zijn voor de gezondheid.

Nieuwe woningen zijn over het algemeen zo gebouwd dat de gevolgen van water in de kruipruimte minimaal zijn. Nog steeds is het echter verstandig om bij water in de kruipruimte zo snel mogelijk weg te halen.

Hoe voorkom je water in de kruipruimte?

Het voorkomen van wateroverlast is altijd vele malen beter dan het herstellen hiervan. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om de kans op water in de kruipruimte te beperken. Zo kun je bijvoorbeeld van tevoren al drainage aanleggen of de bodem waterdicht afsluiten. Ook het aanleggen van ventilatie kan helpen om de kruipruimte in optimale conditie te houden.

Vind direct een specialist(e) bij MyGo

Voor het legen, herstellen en voorkomen van wateroverlast in de kruipruimte kun je terecht bij de specialisten van MyGo. Met de MyGo Matchmaker vind je eenvoudig meerdere gespecialiseerde bedrijven voor jouw klus. Neem direct contact op met een lokale specialist(e) of vraag eerst een of meerdere offertes aan. Wordt je liever telefonisch geholpen aan een geschikte vakspecialist(e) voor jouw klus? Bel dan naar 085 106 1600.

Waarom MyGo?
  • Direct een specialist geregeld
  • Snel een offerte binnen
  • Alleen betrouwbare bedrijven!
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
  • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
  • Direct hulp via ons service center
  • Nauwkeurige bedrijfsselectie
Hulp nodig? Max staat voor je klaar!

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!