Terug naar blog
Riool verstopt: Wie is er aansprakelijk

Riool verstopt: Wie is er aansprakelijk

14 apr. '22 Door MyGo redactie

Is bij jou thuis het riool verstopt? Dat is een vervelend probleem, maar lang niet altijd jouw schuld! Een verstopping in de afvoer van de douche, gootsteen of het toilet leidt vrijwel direct tot overlast. Soms is dit zelf op te lossen, maar vaker heb je behoefte aan een professionele ontstopper. Daarbij heb je de keuze tussen de gemeente of een particuliere ontstoppingsservice. Veel mensen weten niet precies bij wie ze moeten zijn; wij vertellen wanneer je zelf op zoek moet naar een oplossing.

Hoe raakt het riool verstopt?

Een verstopping kan overal in het riool voorkomen. Wat hiervan de aanleiding is, dat hangt af van de locatie van de verstopping. Zo is een verstopte keukenafvoer doorgaans het resultaat van het doorspoelen van (te forse) etensresten, vettigheid en wasmiddelen. Een verstopping in het toilet komt vaker voort uit overmatig gebruik van toiletpapier of het weggooien van tampons en andere elementen in de toiletpot. Het doucheputje verstopt? Dat heeft dan weer te maken met haren en shampoos die samenklonteren en zo vast komen te zitten in de afvoer. Mocht je op meerdere plekken in je woning te maken krijgen met een verstopping, dan ligt het probleem vaak verderop in de riolering, bijvoorbeeld in de standleiding. Het is dan zelfs mogelijk dat problemen zich voordoen in het gemeentelijk riool. Hiervoor ben je zelf niet verantwoordelijk, maar je bent natuurlijk wel op zoek naar een oplossing.

Riool verstopt: wat zijn de gevolgen?

Riool verstopt? In deze gevallen ben je zelf verantwoordelijk

Zijn niet alle afvoeren verstopt, maar gaat het om een individuele afvoer zoals die van de keuken of douche? Dan is de kans groot dat de verstopping zich ergens binnen jouw woning voordoet. In al die gevallen ben je zelf verantwoordelijk voor de oplossing en zodoende draai je ook op voor de gemaakte kosten. Probeer eerst zelf de afvoer te ontstoppen middels een ontstoppingsveer of middeltjes zoals soda in combinatie met heet water. Mocht dit niet het gewenste resultaat hebben, dan dien je als eigenaar van de woning een beroep te doen op een ontstoppingsbedrijf uit de regio. De kosten hiervan bedragen over het algemeen tussen de 100 en 150 euro, afhankelijk van het bedrijf. Maak van te voren altijd goede afspraken met betrekking tot de rekening.

Riool verstopt op gemeentelijk terrein

Zijn (vrijwel) alle afvoeren in je huis verstopt? Dat is vaak geen goed teken. Ga allereerst even langs bij de buren aan weerszijden om te kijken of zij ook dezelfde problemen ervaren. Is dit het geval? Dan speelt het probleem zich waarschijnlijk af in het gemeentelijk riool. Dit valt buiten jouw verantwoordelijkheid. De gemeente dient de verstopping op te lossen. Zij hebben over het algemeen gelukkig een directe mogelijkheid om langs te komen.  

Mochten de buren geen rioolproblemen ervaren, dan kán het probleem alsnog in het gemeentelijk riool zitten. Twijfel je over de exacte locatie van de verstopping? Dan kan je zowel een beroep doen op de gemeente, als ook op een particuliere ontstoppingsdienst. We raden je hoe dan ook aan eerst de gemeente te contacteren, want zij hebben tevens een optie tot inspectie. Mocht daaruit blijken dat het probleem toch bij de bewoner ligt, dan kunnen(!) zij daarvoor kosten in rekening brengen. Het kan echter ook zo zijn dat het riool verkeerd is aangesloten op jouw woning; in dit geval gelden andere wetten. Bij grijze gebieden raden we je altijd aan meer informatie in te winnen.

Riool verstopt: wat zijn de gevolgen?

Het riool verstopt op eigen perceel

Speelt de verstopping onder jouw tuin of perceel, maar lost reguliere ontstopping het probleem niet op? Dan dient het riool te worden uitgegraven. Voordat je hiervoor kiest zijn er verregaande mogelijkheden tot een rioolinspectie. Hiermee kan je de exacte locatie van de verstopping al vaststellen, waardoor gerichte werkzaamheden minimale overlast veroorzaken. Een verstopping dieper in het riool is vaak vervelend voor de bewoner, want alles dat zich op eigen terrein afspeelt is voor eigen rekening. Hou daarom bij de keuze voor een ontstoppingsbedrijf in jouw regio rekening met het algeheel doornemen van de voorwaarden. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. 

Meer hulp bij riool verstopt

Heb je te maken met een verstopping in het riool en ben je op zoek naar meer informatie? Bij Mygo vind je eenvoudig en snel een gespecialiseerd ontstoppingsbedrijf in de regio. 

Update: Deze blog verscheen voor het eerst op 3 januari 2019 en werd op 14 april 2022 geactualiseerd met onder andere nieuwe prijsinformatie.