Iedere week zetten we op woensdag een beroep in de schijnwerper op het blog van MyGo. Wat houdt dit beroep exact in? Wat zijn de werkzaamheden? Welke opleiding heb je ervoor nodig? En wat weet je nog niet over dit beroep? Wij zetten het op een rij.
OMSCHRIJVING
Een schilder heeft zich gespecialiseerd heeft in het schilderen van allerhande ondergronden, zoals kunststof, hout, steen, beton en metaal. Veel schilders voeren ook andere werkzaamheden uit, waaronder behangen, glaszetten en kitten. In dat geval wordt gesproken van een allround schilder, ook wel meester-schilder genoemd. Hoewel de belangrijkste taak van een schilder is om de ondergrond, zoals kozijnen, tegen weersinvloeden van buitenaf te beschermen, is verfraaiing ook een veelvoorkomende reden om iets te laten schilderen.
Een onderhoudsschilder werkt vaak bij de mensen thuis, en dan voornamelijk in de buitenlucht. De ene keer hoeft enkel de ondergrond opnieuw geschilderd te worden, een andere keer is er iets verrot en dient dit vervangen te worden. Een industrieel schilder daarentegen werkt met name bij grote (industriële) bedrijven. Hier zijn de processen bij de benodigde producten vaak ingewikkelder en wordt er met gevaarlijke stoffen en complexe apparatuur gewerkt. Ook zijn er schilders die aan nieuwbouwprojecten werken. Dit werk wordt meestal gedaan door minder ervaren vaklieden.
Er zijn de wereld aan verfsoorten, waarmee de vakspecialist te maken krijgt. Van de vakspecialist mag worden verwacht dat hij exact weet welke verfsoort het beste kan worden toegepast, om tot het beste en fraaiste resultaat te komen. De meeste schilders zijn in loondienst bij een schildersbedrijf. Sinds een jaar of tien zijn er ook steeds meer schilders als ZZP’er actief. Het voordeel van werken als zelfstandige is dat de vakspecialist geheel vrij is in de klussen die worden aangenomen. Het nadeel is de onzekerheid van een variabel inkomen en de administratieve rompslomp die erbij komt kijken.
WERKZAAMHEDEN
De werkzaamheden van een (huis)schilder zijn best te omschrijven als ‘het beschermen van houtwerk of andere materialen, middels het aanbrengen van een verflaag’. De belangrijkste taak van een schilder is dan ook de bescherming van de ondergrond tegen weersinvloeden. Dit bekent in de praktijk dat een schilder deuren en raamkozijnen voorziet van een goede verflaag, waardoor het vocht de ondergrond niet kan aantasten. Ook het zetten van glas en het afkitten zijn veelvoorkomende werkzaamheden waar een schilder mee te maken krijgt. Soms is het afzien, wanneer er onder koude of onstuimige weersomstandigheden geschilderd moet worden.
Grotere schildersbedrijven voeren, naast het schilderen van woningen en bedrijfspanden, ook andere werkzaamheden uit. Deze bedrijven worden vaak ook gezien als totaalspecialist als het gaat om de afwerking én aankleding van woningen. Hierdoor voeren veel schilders ook werkzaamheden uit als behangen, het aanleveren en ophangen van vitrages en gordijnen, en doen sommigen zelfs aan vloerstoffering. Meestal zal een schildersbedrijf hiervoor echter gespecialiseerde vakmensen inschakelen.
De meest voorkomende werkzaamheden van een schilder op een rij:
- Voorbehandeling
- Schuren en afkrabben
- Repareren en plamuren
- Schilderen
- Bijwerken bestaand schilderwerk
- Behangen
- Glaszetten en afkitten
- Vochtmetingen
- Spuitwerkzaamheden
OPLEIDING
Voor wie een carrière als schilder ambieert, is het verstandig om zich in te schrijven voor de MBO-opleiding op niveau drie voor ‘allround schilder’. Deze opleiding duurt, afhankelijk van de vooropleiding, drie tot vier jaar. De leerlingschilder is in deze periode werkzaam als ‘gezel’, onder begeleiding van de leermeester, en vier dagen per week werkzaam voor een leerbedrijf, en één dag op school voor theorielessen. Naast kennis en de praktische werkuitvoering is er ook veel aandacht voor de juiste beroepshouding.
Er bestaan ook externe opleidingsinstituten, waar het vak van schilder geleerd kan worden. Wie als zelfstandig werkende schilder aan de slag wil, doet er goed om daarnaast aan een boekhoudkundige cursus of opleiding te volgen.
WIST JE DAT?
…er is een groot tekort is aan opgeleide schilders?
Veel schildersbedrijven hebben personeelstekorten en staan te springen om opgeleide vaklieden. Bovendien heeft een schilder de keuze uit veel verschillende (soorten) bedrijven binnen de afwerkbranche. Als allround schilder is het normaalgesproken dus niet moeilijk om werk te vinden.
… het gemiddelde salaris 2.550 euro bedraagt?
Het schildersvak valt onder de CAO Schilders-, afwerkings- en glaszetbedrijf. Een schilder verdient, afhankelijk van de regio waarin deze werk, ervaring en leeftijd, gemiddeld 2550 euro bruto per maand. De inkomsten zullen als zelfstandig schilder liggen doorgaans hoger dan wanneer de vakspecialist in loondienst werkt. Doorgroeimogelijkheden zijn er in de verdere specialisatie binnen de schildersbranche, zoals naar decoratieschilder of restaurateur. Het starten van een eigen schildersbedrijf wordt ook gezien als doorgroeien binnen je carrière.
… er het keurmerk ‘kwaliteitsvakman’ bestaat?
De schilder die bij dit keurmerk/garantie is aangesloten biedt klanten de zekerheid dat werkzaamheden altijd worden voltooid. Gaat de ondernemer tussendoor failliet of bestaat er een garantieclaim over een schilder, die inmiddels niet meer werkzaam is, dan komt een collegaschilder, die ook bij dit keurmerk is aangesloten, de werkzaamheden afmaken. De klant is in dat geval dus nooit de aanbetaling of het recht op garantie kwijt.
MYGO MATCHMAKER
Heb jij een schilder nodig? Via de MyGo Matchmaker kom je heel gemakkelijk in contact met een beschikbaar schildersbedrijf bij jou in de regio. Neem gerust contact op voor een afspraak of vrijblijvende offerte. Ook de medewerkers van het servicecentrum staan graag voor je klaar.