Terug naar blog
Pas op voor malafide slotenmakers

Pas op voor malafide slotenmakers

4 apr. '22 Door MyGo redactie

Malafide slotenmakers

Ben jij je sleutels kwijtgeraakt? Is je voordeur dichtgevallen terwijl de sleutels nog binnen liggen? Of is je sleutel afgebroken in het slot? In al die gevallen draait het er vaak op uit dat je een slotenmaker nodig hebt.

Bij het uitzoeken van een slotenmaker is echter voorzichtigheid geboden! Er is namelijk een schare malafide slotenmakers actief, die op vrij grote schaal misbruik maken van acute problemen, en maar één doel hebben: het leegtrekken van jouw portemonnee. Wanneer zij je deur hebben geopend, krijg je een veel te hoge rekening gepresenteerd, die kan oplopen tot wel duizend euro.

Hoe werken malafide slotenmakers?

Malafide slotenmakers maken misbruik van de noodsituatie, waarin mensen zich bevinden. Zij doorboren sloten onnodig, smeren je nieuwe sloten aan, en rekenen vervolgens veel te hoge prijzen.

Door online tegen zeer hoge tarieven te adverteren, kwamen deze bedrijfjes in het verleden bovenaan in de Google zoekresultaten te staan, waardoor ze veel onwetende klanten werven. Die kosten werden doorberekend aan de klant. Dit is sinds kort gelukkig niet meer mogelijk.

Tips: hoe herken je een malafide slotenmaker?

  • Vaak geven deze bedrijven geen duidelijke prijsindicatie en dragen de monteurs zelden bedrijfskleding.
  • Bovendien komen malafide slotenmakers vaak met z’n tweeën en dien je ter plekke de rekening te betalen.
  • Shabby bedrijven werken vaak met een tussenpersoon; degene die je aan de telefoon te spreken krijgt, is niet degene die langskomt.
  • De malafide monteurs hebben meestal weinig gereedschap bij zich, en rijden vaak in een auto met buitenlands kenteken.
  • Je wordt geacht vooraf te tekenen voor akkoord.
  • Veelal staan er geen duidelijke adresgegevens of een telefoonnummer op de factuur. 

Zo voorkom je heel gemakkelijk malafide slotenmakers

Tips: Veilig een slotenmaker vinden

De gemakkelijkste manier om zeker te zijn dat je niet met een malafide slotenmaker in zee gaat, is door een betrouwbare slotenmaker via MyGo in te schakelen. Dat bespaart tevens tijd, omdat je bij MyGo zonder zoeken direct een gekwalificeerde slotenmaker bij jou in de buurt vindt. Je weet dan zeker dat je niet met een malafide slotenmaker te maken krijgt. Alle slotenmakers met wie wij samenwerken hebben op Google een beoordeling van 4,4 sterren of hoger.  

Andere tips om in acht te nemen:

  • Neem echt even de tijd bij het zoeken naar een slotenmaker. Spoed is juist de factor waardoor deze schichtige personen zo vaak toe kunnen slaan.
  • Check van tevoren de reviews van de slotenmaker
  • Vraag vooraf om een prijsindicatie. Als het bedrijf dat niet wil of kan, of met vooropgestelde standaard facturen werkt, is de kans groot dat het een malafide slotenmaker betreft. In dat geval kun je beter even verder kijken.

Wat kost een slotenmaker doorgaans?

Een slot laten vervangen kost gemiddeld tussen de 70 en 130 euro per slot. De exacte prijs hangt af van het type slot en de haast die voor de klus geboden is. Voor het vervangen van een ingewikkeld slot betaal je meer dan voor een slot dat eenvoudiger te openen is. 's Avonds liggen de tarieven doorgaans tussen 100 en 150 euro. Heb je met spoed een slotenmaker nodig? Dan kun je uitgaan van ongeveer 50 euro aan extra kosten. Meer informatie over de gemiddelde tarieven vind je op onze pagina Kosten slotenmaker en Slot vervangen kosten.

Via MyGo kun je van tevoren altijd een prijsindicatie opvragen aan de vakman. Indien gewenst kun je ook eerst één of meerdere offertes aanvragen. Zo weet je zeker dat je niet voor vervelende verassingen komt te staan. Om via MyGo een slotenmaker te vinden kun je op de Matchmaker klikken of bellen met 085 106 1600.

Zo voorkom je heel gemakkelijk malafide slotenmakers

Voorkomen is beter dan genezen

De eenvoudigste manier om niet opgelicht te worden, is natuurlijk door te voorkomen dat je plotseling een slotenmaker nodig hebt. Dit kan door je slot tijdig te smeren of te laten vervangen. Verder is het verstandig om een reservesleutel achter te laten bij familie, vrienden of buren. Als de problemen laat op de avond ontstaan, bel dan eerst iemand op om langs te komen, zodat je niet alleen bent, wanneer de slotenmaker langskomt.

Probeer het eerst zelf op te lossen

Is je sleutel afgebroken, zit hij vast in het slot, of draait hij niet? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt proberen om het probleem op te lossen. Kijk voor advies op Sleutel vast in slot. Ben je je sleutels kwijt geraakt? Daarover vind je meer op de pagina Sleutels kwijt

Tot slot: wanneer je meer wilt lezen over dit onderwerp is deze pagina van de Consumentenbond een aanrader.

Update: Deze blog verscheen voor het eerst op 7 september 2020 en werd op 4 april 2022 geactualiseerd met o.a. nieuwe informatie over de tarieven en reviews.