Terug naar blog
Pas op voor malafide slotenmakers

Pas op voor malafide slotenmakers

7 sep. '20 Door MyGo redactie

Malafide slotenmakers

Ben je je sleutels kwijtgeraakt? Of is je voordeur dichtgevallen terwijl de sleutels nog binnen liggen? Of is je sleutel afgebroken in het slot? In die gevallen draait het er vaak op uit dat je een slotenmaker nodig hebt.

Maar let hierbij goed op! Er zijn tegenwoordig malafide slotenmakers die hier op vrij grote schaal misbruik van maken. Zij hebben maar één doel en dat is jou zoveel mogelijk geld laten betalen. Wanneer ze je deur geopend hebben rekenen ze veel te hoge tot belachelijke prijzen: 200 tot wel 1.000 euro.

Hoe werken malafide slotenmakers?

Malafide slotenmakers maken misbruik van noodsituaties waar mensen zich in bevinden. Ze doorboren sloten onnodig, smeren je nieuwe sloten aan, en rekenen veel te hoge prijzen.

Onder druk van veel concurrentie adverteren deze partijen online tegen veel te hoge tarieven, die ze makkelijk terugverdienen via hun belachelijke prijzen. Dat doen ze zodat ze zeker weten dat ze in de Google zoekresultaten bovenaan komen, waardoor ze veel klanten werven.

Tips: hoe herken je een malafide slotenmaker?

  • Vaak geven deze bedrijven geen duidelijke prijsindicatie en dragen de monteurs bijna nooit bedrijfskleding.
  • Daarnaast komen deze malafide slotenmakers vaak met z’n tweeën en moet je de rekening ter plekke betalen.
  • Ook werken ze vaak met een tussenpersoon; de persoon die je te spreken krijgt aan de telefoon is niet dezelfde die langskomt.
  • Daarnaast hebben ze vaak weinig gereedschap mee, rijden ze vaak in een auto met buitenlands kenteken, of zonder bedrijfslogo, en vragen ze je vooraf te tekenen.
  • Veelal staan er ook geen duidelijke adresgegevens of telefoonnummer op de factuur. 

Tips: Veilig een slotenmaker vinden

De makkelijkste manier om zeker te zijn dat je geen malafide slotenmaker inschakelt is door een betrouwbare slotenmaker via MyGo in te schakelen. Dat bespaart tevens tijd. Omdat je bij MyGo zonder zoeken direct een gekwalificeerde slotenmaker bij jou in de buurt vindt. Je weet dan zeker dat je geen malafide slotenmaker zult aantreffen.

Andere tips zijn

  • Neem echt even de tijd bij het zoeken naar een slotenmaker. Spoed is juist de factor waardoor zij zo vaak toeslaan.
  • Wanneer je op Google zoekt: sla de bovenste zoekresultaten over, waar ‘Advertentie’ bij staat. Dat is namelijk de plek waar ze het meest staan.
  • Check van tevoren reviews van het bedrijf
  • Vraag vooraf om een prijsindicatie. Als ze dat niet willen of kunnen, of met vooropgestelde standaard facturen werken, is de kans groot dat het een malafide slotenmaker betreft. In dat geval kun je beter even verder kijken.

Wat kost een slotenmaker doorgaans?

Een slot laten vervangen kost gemiddeld tussen de 70 en 130 euro per slot. De exacte prijs hangt af van het type slot en of je met spoed een slotenmaker nodig hebt. Voor het vervangen van een ingewikkeld slot bijvoorbeeld betaal je meer dan voor een slot dat makkelijker te openen is.

Heb je met spoed een slotenmaker nodig? Dan kun je uitgaan van ongeveer 50 euro extra kosten.

Meer informatie over de gemiddelde kosten van slotenmakers vind je op onze pagina Kosten slotenmaker en Slot vervangen kosten.

Via MyGo kun je van tevoren altijd een prijsindicatie vragen aan de vakman. Indien gewenst kun je zelfs ook eerst een of meerdere offertes aanvragen. Zo weet je zeker dat je niet voor vervelende verassingen komt te staan. Om via MyGo een slotenmaker te vinden kun je op de Matchmaker klikken of bellen met +31851061600 .

Voorkomen is beter dan genezen

De allerbeste manier om niet opgelicht te worden is door te voorkomen dat je plotseling een slotenmaker nodig hebt. Dit kan door je slot tijdig te smeren of laten vervangen.

Daarnaast is het ook verstandig op meerdere plekken een reservesleutel achter te laten bij familie, vrienden of betrouwbare buren. Als het laat op de avond is, bel dan eerst een familielid of een vriend, zodat je niet alleen bent wanneer de slotenmaker langskomt.

Probeer het eerst zelf op te lossen

Is je sleutel afgebroken, zit hij vast in het slot, of draait hij niet? Dan zijn er een aantal dingen die je eerst kunt proberen, kijk daarvoor op Sleutel vast in slot. Ben je je sleutels kwijt geraakt? Daarover vind je meer op de pagina Sleutels kwijt

Tot slot, wanneer je meer wilt lezen over dit onderwerp is deze pagina van de Consumentenbond een aanrader.