Terug naar diensten
Werving en selectie

Werving en selectie

Werving en selectie uitbesteden

Zoek jij een detacheringsbureau om de werving en selectie van jouw bedrijf of organisatie aan uit te besteden? MyGo kan je daarbij helpen! Kijk bijvoorbeeld in onze MyGo Matchmaker om offertes op te vragen of bel naar 085 106 1600 om direct doorverbonden te worden, zodat je al je wensen kunt bespreken.

Direct een detacheringsbureau nodig?

Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Wat houdt werving en selectie in?

Technisch gesproken duidt de term ‘werving en selectie’ op het aantrekken en vervolgens selecteren van het juiste personeel van een bedrijf, ook wel ‘recruitment’ genoemd. Meestal wordt dit proces door het bedrijf zelf uitgevoerd.

In werkelijkheid wordt met ‘werving en selectie’ vaak eerder de uitbesteding van deze dienst bedoeld, waarbij een extern detacheringsbureau (een recruitmentbureau of een ‘headhunter’) op zoek gaat naar de juiste kandidaten voor een bepaalde functie. In dat geval kan het bedrijf de werving en selectie overlaten aan één of meerdere detacheringsbureaus.

Kosten werving en selectie uitbesteden

De kosten van werving en selectie bedragen standaard een bepaald percentage van het fulltime bruto jaarsalaris van de functie waarvoor een kandidaat wordt gezocht. Meestal ligt dit percentage rond de 20 à 25%. Dit is een eenmalig bedrag dat je meestal pas betaalt zodra je het nieuwe personeelslid in dienst hebt genomen.

Met de MyGo Matchmaker vind je direct het beste detacheringsbureau in jouw omgeving

Klik op de Matchmaker of bel gratis 085 106 1600

Voordelen uitbesteding werving en selectie

Als je dit artikel leest, overweeg je waarschijnlijk om de werving en selectie van je organisatie uit te besteden en vraag je je misschien af wat nu echt de voordelen zijn ten opzichte van zelf kandidaten werven. Daarom hebben we enkele voordelen voor je op een rijtje gezet:

  • Werving en selectie uitbesteden is vaak goedkoper dan het zelf regelen. Als een functie moeilijk te vervullen is, is het wervingsproces al snel enkele maandsalarissen waard (gemiddeld rond de 12.000 euro). Gaat het bijvoorbeeld om een functie ter waarde van 30.000 euro bruto, dan geef je daar maar 6000 à 7500 euro aan uitwanneer je de werving en selectie uitbesteedt.
  • Werving en selectie uitbesteden bespaart je veel tijd. Gemiddeld kost werving en selectie circa 40 uur per functie. Dat is een complete werkweek aan het schrijven van de vacature, het uitnodigen van kandidaten en het solliciteren zelf. Dit is tijd die je ook aan daadwerkelijke werkzaamheden zou kunnen besteden, in plaats van aan recruitment.
  • Recruitmentbureaus weten exact hoe je sterke, goed vindbare vacatures schrijft. Vacatureteksten moeten niet alleen prikkelend zijn voor potentiële kandidaten, ze moeten ook de correcte zoektermen bevatten om daadwerkelijk gevonden te worden op het internet. Een recruitmentbureau weet alles van het schrijven van wervende, zoekmachine-geoptimaliseerde vacatures, waardoor je sneller een geschiktere kandidaat vindt.
  • Als de kandidaat de proefperiode niet haalt, krijg je soms zelfs je geld terug. Nu is dit wel een uitzondering, maar er zijn detacheringsbureaus die dit beloven. De aanname hierbij is namelijk dat er een fout moet zijn gemaakt tijdens de werving en selectie en dat het nieuwe personeelslid daardoor niet goed bij je bedrijf past. Natuurlijk is dit een fantastische voorwaarde, maar wees hier heel voorzichtig mee: dit is niet de standaard.

Werving en selectie uitbesteden: waarmee rekening houden

Voordat je de werving en selectie van je bedrijf uitbesteedt, is het verstandig om jezelf een aantal vragen te stellen over je verwachtingen en financiën. Enkele van deze vragen luiden:

  • Wil je je werving en selectie meteen uitbesteden of wil je toch de kans wagen om zelf nog iemand te vinden? Werving en selectie uitbesteden zouden we niet aanraden als eerste stap. In sommige sectoren zitten talloze competente kandidaten te wachten op een baan die zij enkel door de krappe arbeidsmarkt niet hebben kunnen vinden. In dat geval zul je ook langs de standaardwegen (LinkedIn, Indeed, de Nationale Vacaturebank) relatief eenvoudig een geschikte kandidaat kunnen vinden.
  • In hoeverre neemt de headhunter je het wervingsproces uit handen? Heb je gekozen om de werving en selectie uit te besteden, dan is de eerste vraag die je jezelf moet stellen hoeveel je nog zelf wilt regelen. Wil je zelf de vacatures schrijven, CV’s doorlezen, kandidaten interviewen? Veel recruitmentbureaus kunnen al deze taken overnemen, hoewel je ook kunt kiezen om bijvoorbeeld wel zelf je vacatures te schrijven en sollicitanten uit te nodigen, maar niet alle kandidaten te filteren. Voor al deze opties hanteert een detacheringsbureau meestal vaste pakketten.
  • Uit hoeveel kandidaten mag je zelf uiteindelijk kiezen? Drie, twee, één: hoeveel kandidaten na de werving en selectie worden doorgestuurd, hangt af van het recruitmentbureau. Wil je zelf wat meer keuze hebben, dan kan dat vaak geregeld worden. Slechts één enkele kandidaat voorgeschoteld krijgen is echter af te raden, want er bestaat altijd een kans dat die persoon niet binnen de werkelijke bedrijfscultuur past.
  • Krijg je ook daadwerkelijk je geld terug als de kandidaat niet geschikt blijkt te zijn? Lang niet alle recruitmentbureaus zullen je je geld teruggeven als de kandidaat na de eerste maand proefperiode toch niet blijkt te bevallen, aangezien zij hier wel tijd en geld in hebben moeten steken en dit ook aan andere factoren kan liggen. Bekijk de voorwaarden van het recruitmentbureau dus goed voor je je werving en selectie uitbesteedt.
  • Welk bedrag vraagt het recruitmentbureau (en kun je de werving en selectie ergens anders goedkoper uitbesteden)? Een voornaamste reden voor werving en selectie uitbesteden is juist dat je geld wilt besparen. Daarom zul je waarschijnlijk ook de voorwaarden van enkele detacheringsbureaus met elkaar willen vergelijken voor je hiertoe overgaat. Verscheidene offertes opvragen kun je dan eenvoudig doen via de online MyGo Matchmaker.
Snel een detacheringsbureau in jouw omgeving nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker, of bel gratis met 085 106 1600.

Werving en selectie uitbesteden? MyGo helpt

Zoek jij een detacheringsbureau om de werving en selectie van je bedrijf uit te besteden? Bel dan naar 085 106 1600 om gematcht te worden met een regionale recruiter of gebruik onze online MyGo Matchmaker om 24/7 offertes op te vragen.