Terug naar prijzen
Zonnepanelen kopen prijs

Zonnepanelen kopen prijs

Wat kosten zonnepanelen?

Voor een set van 10 zonnepanelen met een totaal vermogen van 2500 tot 3000 Wattpiek (Wp) inclusief installatie, omvormer en btw betaal je gemiddeld ongeveer 4700 euro. Deze btw kun je bij de Belastingdienst terugvragen, je ontvangt dan ongeveer 760 euro retour.

Zonnepanelen zijn een slimme investering: het is goed voor het klimaat en scheelt uiteindelijk in je portemonnee. De gemiddelde terugverdientijd voor zonnepanelen is 6 tot 9 jaar. 

Wil je ook weten hoeveel het kost om zonnepanelen te laten installeren? Maak dan gebruik van de MyGo Matchmaker om snel de juiste installateur voor zonnepanelen bij jou in de buurt te vinden. Je kunt dan direct meerdere offertes opvragen en vergelijken of telefonisch contact opnemen via 085 106 1600.

Inhoud

  1. Overzicht gemiddelde prijzen zonnepanelen
  2. Vermogen van een zonnepaneel
  3. Hoeveel zonnepanelen passen op het dak?
  4. Prijzen zonnepanelen vergelijken
  5. Wat is het rendement van zonnepanelen?
  6. Salderen en teruglever-vergoeding van zonnepanelen
  7. Factoren die de prijzen van zonnepanelen beïnvloeden
  8. MyGo bespaartips

Overzicht gemiddelde prijzen zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen hangen af van je energieverbruik en de grootte van het huishouden. In onderstaande tabel vind je een overzicht van het gemiddelde elektriciteitsverbruik per huishouden per jaar, hoeveel zonnepanelen en Wp je daarbij nodig hebt en de kosten plus gemiddelde besparing per jaar.

Aantal personen huishouden

Gem. elektriciteitsverbruik (per jaar in kWh)

Aantal benodigde Wp (kWh x 0,85)

Aantal panelen (250 Wp per paneel

Gem. prijs zonnepanelen (incl. installatie + omvormer)

Gem. besparing per jaar

1

2300

2700

11

€ 5100

€  527

2

3400

4000

16

€ 7600

€ 782

3

4100

4800

20

€ 9100

€ 938

4

4600

5400

22

€ 10200

€ 1055

5

5300

6200

25

€ 11700

€ 1212

6

5400

6350

26

€ 12000

€ 1241

Vermogen van een zonnepaneel

Het vermogen van een zonnepaneel wordt vaak uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Wp is de theoretische energielevering van een zonnepaneel in optimale omstandigheden. In ons regenachtige land komen deze ideale omstandigheden echter bijna nooit voor. In de praktijk moet je daarom uitgaan van 85% van het geïnstalleerde vermogen (=kWh x 0,85).

Hoeveel zonnepanelen passen op het dak?

Het is natuurlijk ook belangrijk om te weten hoeveel zonnepanelen er op je dak passen. De afmeting van een zonnepaneel is ongeveer 1,5 m2. Als je te weinig ruimte hebt kun je ervoor kiezen om minder zonnepanelen te plaatsen en slechts gedeeltelijk gebruik te maken van zonne-energie. Ook op deze manier bespaar je op je energiekosten.

Prijzen zonnepanelen vergelijken

De prijzen voor zonnepanelen hangen af van verschillende factoren. De belangrijkste punten zijn het merk, de kwaliteit, plus het vermogen van de zonnepanelen en de kosten van de installateur.

Voordat je zonnepanelen laat installeren is het verstandig om te kijken wat er in jouw specifieke situatie allemaal moet gebeuren. De prijzen kunnen per type zonnepaneel en installateur flink verschillen, door meerdere offertes te vergelijken kun je veel geld besparen. 

Wat is het rendement van zonnepanelen?

Jaarlijks bespaar je met een systeem van 10 zonnepanelen voor 3000 Wp ongeveer 600 euro op je elektriciteitsrekening. Dat is vergelijkbaar met 6 procent rente op een spaarrekening.

Salderen en terugleververgoeding van zonnepanelen

Ook wanneer je niet thuis bent produceren zonnepanelen stroom. De stroom die je niet direct gebruikt wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Het energiebedrijf verrekend dit vervolgens met de stroom die je verbruikt. Dat wordt salderen genoemd.

Volgens de huidige saldeerregeling mag je de stroom die je opwekt één op één verrekenen met de stroom die je gebruikt. De saldeerregeling is nog geldig tot 1 januari 2023 en wordt daarna hoogstwaarschijnlijk langzaam afgebouwd.

Salderen heeft wel een maximum: als je jaarlijks meer stroom levert dan dat je afneemt, dan krijg je voor het overschot een lagere vergoeding. Deze terugleververgoeding verschilt per energiebedrijf omdat het energiebedrijf het tarief zelf mag bepalen. Dit tarief ligt tussen de 3 en 12 cent per kWh.

Factoren die de prijs van zonnepanelen beïnvloeden

De onderstaande factoren hebben invloed op de prijs bij het aanschaffen en het laten installeren van zonnepanelen:

Type zonnepanelen

Op dit moment kun je kiezen uit drie verschillende soorten zonnepanelen:

Type zonnepaneel

Gemiddelde prijs per paneel

Kwaliteit

Monokristallijn

€ 670

Hoogste rendement. Perfect voor kleine daken. 

Polykristallijn

€ 600

Goed rendement en goede prijs-kwaliteitsverhouding.  Perfect voor grote daken. 

Dunne film

€ 400

Laag rendement

Merk zonnepanelen

Ook al zijn er vandaag de dag bijna geen slechte zonnepanelen meer, het is verstandig om voor de betere merken te kiezen. Merken zoals Panasonic, LG en Sunpower leveren de beste kwaliteit zonnepanelen met de langste garantieduur.

Aantal panelen en installateur

Logischerwijs betaal je een hogere prijs als je kiest voor een groter aantal panelen. Wanneer je een kleine dakoppervlakte hebt is het verstandig te kiezen voor zonnepanelen die een hoog rendement hebben (monokristallijn).

Ook bestaan er prijsverschillen tussen installateurs. Vergelijk daarom meerdere installateurs bij jou in de buurt voor de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Plaatsing zonnepanelen

Zonnepanelen behalen in Nederland het hoogste rendement wanneer ze met een hellingsgraad van 30 tot 40 graden op je dak worden geplaatst. De meeste daken in Nederland hebben een gemiddelde hellingsgraad van 45 graden waardoor er slechts een kleine constructie geplaatst hoeft te worden.

Houd er rekening mee dat een installateur bij een plat dak meer materialen moet gebruiken voor de juiste hellingshoek waardoor de prijs per paneel omhoog gaat met ongeveer 10 tot 50 euro.

Omvormer

Een omvormer is noodzakelijk bij de aanschaf van zonnepanelen. Een omvormer zet de opgewekte stroom van je zonnepanelen om in stroom die je in huis kunt gebruiken.

De kosten voor een omvormer zijn vaak bij de totaalprijs inbegrepen. Echter gaat een omvormer gemiddeld 10 tot 12 jaar mee, terwijl de gemiddelde levensduur van zonnepanelen ongeveer 25 jaar is.

Kies je voor een omvormer van betere kwaliteit dan betaal je wat meer, maar gaat de omvormer ook langer mee. De gemiddelde prijs van een omvormer van 4000 Wp is ongeveer 1200 euro.

Extra opties

Tot slot kun je nog extra opties toevoegen aan de zonnepanelen zoals een zonneboiler of een monitorsysteem. Met een monitorsysteem kun je in één oogopslag zien hoeveel energie je per dag opwekt en wat je totale energieverbruik per dag is. Daarnaast zijn er ook zonnecollectoren die duurzaam je water verwarmen zodat je CV-ketel minder hoeft te stoken.

MyGo bespaartips

Subsidies

Hoewel er geen landelijke subsidies meer zijn voor zonnepanelen zijn er nog wel regionale subsidies die je aan kunt vragen. Daarnaast zijn de landelijke subsidies deels vervangen door een btw terugbetaling op particuliere installaties. Daarmee kun je 21 procent van het totaalbedrag besparen.

Gedeeltelijk zelf energie opwekken

Al met al blijven zonnepanelen nog steeds erg prijzig. Je kunt er daarom voor kiezen om een kleiner systeem te laten installeren zodat je toch gedeeltelijk je eigen energie kunt opwekken. 

Vind een vakman via MyGo

De prijzen per installateur kunnen erg verschillen. Gebruik de MyGo Matchmaker om ze met elkaar te vergelijken. MyGo beschikt over gedetailleerde informatie van erkende installateurs bij jou in de buurt. Zo kan je precies zien welke vakman het beste geschikt is voor jouw klus. Wil je liever telefonisch contact opnemen met een vakman uit jouw regio? Bel dan naar 085 106 1600.