Terug naar diensten
Aankoopmakelaar

Aankoopmakelaar

Krijg aankoopbegeleiding in jouw gewenste regio

Wanneer je een woning wilt kopen en het lukt maar niet om er een te vinden, kun je veel baat hebben bij de hulp van een aankoopmakelaar. De aankoopmakelaar gaat dan voor je aan de slag door aankoopbegeleiding te bieden en een woning voor je te vinden die bij jouw budget en wensen past.

Zoek je per direct een aankoopmakelaar? Bel dan naar 085 106 1600  om gematcht te worden met een erkende makelaar in een regio naar keuze of maak gebruik van onze online MyGo Matchmaker om 24/7 offertes te kunnen opvragen.

Direct een makelaar nodig?

Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Wat doet een aankoopmakelaar exact?

Op zijn breedst gezegd helpt een aankoopmakelaar je bij het vinden en kopen van een woning. Deze aankoopbegeleiding kan echter verschillende diensten omvatten, die je lang niet altijd allemaal hoeft af te nemen. Ook als je al een woning hebt gevonden, kan een aankoopmakelaar je bijvoorbeeld nog helpen bij het bieden en het controleren van het contract.

De volgende diensten vallen in ieder geval onder het takenpakket van de aankoopmakelaar:

 • Woningen voor je zoeken en selecteren
 • Meegaan naar bezichtigingen
 • Een bod voor je uitbrengen/onderhandelen met de verkoper
 • Het koopcontract voor je controleren

Kosten aankoopmakelaar

De tarieven van een aankoopmakelaar kunnen op drie manieren berekend worden:

 1. Als vast percentage van het aankoopbedrag. In dit geval krijgt de aankoopmakelaar gemiddeld 1 à 2 procent van het bedrag dat je voor de woning hebt betaald.
 2. Als percentage van het onderhandelingsresultaat. In dit geval gaat de aankoopmakelaar voor je onderhandelen om het aankoopbedrag naar beneden te brengen. Van het bedrag dat hij of zij heeft weten af te dingen, betaal je de aankoopmakelaar vervolgens 10 à 20 procent. Bij deze methode zal de makelaar ook harder strijden voor een lagere prijs, aangezien zijn of haar salaris van de onderhandelingen afhankelijk is!
 3. Als vast bedrag. Aankoopmakelaars hanteren vaste bedragen die uiteen kunnen lopen van 1000 tot 6000 euro, afhankelijk van welke diensten je bij ze wilt afnemen. Dan krijg je dus niet altijd volledige aankoopbegeleiding!

Aankoopmakelaar

Voordelen aankoopmakelaar

Hoewel lang niet iedereen die een huis wil kopen een aankoopmakelaar inschakelt, kan wel gesteld worden dat het aankoopproces hier vele malen makkelijker door wordt gemaakt. Een aankoopmakelaar beschikt namelijk over bepaalde kwaliteiten die jou kunnen helpen waar voor je geld te krijgen:

  • Een aankoopmakelaar weet als eerste welke huizen op de markt komen. Wanneer je bijvoorbeeld op Funda kijkt, staan de huizen die je ziet vaak al enige tijd te koop en zijn ze daardoor binnen de kortste keren weer van de markt af. Een aankoopmakelaar krijgt te horen welke huizen op de markt komen vóór ze op dergelijke makelaarssites geplaatst worden, waardoor je in feite voorrang krijgt. Zo kun je bieden op huizen waarvan je het bestaan anders nooit had geweten.
  • Een aankoopmakelaar heeft uitgebreide kennis van de werkelijke waarde van huizen. Een erkend aankoopmakelaar is ook een erkend, onafhankelijk taxateur. Hij of zij weet alles van de woningprijzen op de huidige markt en kan daardoor snel zeggen of je teveel zou betalen voor een bepaald huis. Zo kan een aankoopmakelaar je helpen op je financiën te letten.
  • Een aankoopmakelaar kan je vertellen wat je redelijkerwijs kunt verwachten bij jouw budget. Juist omdat een aankoopmakelaar alles weet van de prijzen op de markt heeft hij of zij ook een uitgebreid besef van wat je je zou kunnen veroorloven en wat niet. Zo blijven je verwachtingen realistisch en word je weggehouden van woningen die je toch niet zou kunnen betalen.
Met de MyGo Matchmaker vind je direct de beste makelaar in jouw omgeving.
Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600
 • Een aankoopmakelaar staat je bij bij je onderzoeksplicht. Wanneer je een woning komt bezichtigen, heb je onderzoeksplicht. Dat betekent dat je enige schade moet registreren om die bij de verkoper in rekening te kunnen brengen. Als je de schade pas na de koop zou constateren, zou je die zelf moeten oplossen.
 • Een aankoopmakelaar neemt je het onderhandelingsproces uit handen. Het bieden op een woning is een zenuwslopend proces, maar gelukkig kan een aankoopmakelaar ook dit voor je regelen. Een aankoopmakelaar is niet emotioneel betrokken bij het proces en houdt zijn of haar hoofd koel, ook bij het bieden. Zo voorkom je dat je uit wanhoop een veel te hoog bod uitbrengt op een huis.
 • Een aankoopmakelaar kan je adviseren over het contract van je koopwoning. Wanneer je eenmaal op het punt staat het contract van je nieuwe woning te ondertekenen, is het heel belangrijk om het te controleren op problematische clausules. Je aankoopmakelaar zal het contract grondig voor je doorlezen om te bepalen of alles in orde is, zodat je met een gerust hart kunt tekenen.

Aankoopmakelaar

Aankoopmakelaar inschakelen: waarmee rekening houden

Natuurlijk kost een aankoopmakelaar wel wat, dus wil je er zeker van zijn dat jij de aankoopbegeleiding krijgt waar jij voor betaalt. De volgende tips kunnen je helpen de juiste aankoopmakelaar te vinden:

  • Kies bij voorkeur voor een aankoopmakelaar die lid is van een makelaarsbranchevereniging. De drie makelaarsbrancheverenigingen zijn NVM, VBO en VastgoedPro. Alleen erkende makelaars die voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen kunnen zich voor deze verenigingen inschrijven. Zo weet je zeker dat je aankoopmakelaar betrouwbaar is.
  • Ga alleen met een aankoopmakelaar in zee die staat ingeschreven bij het taxatieregister NRVT. Een goede aankoopmakelaar is ook een erkend taxateur en staat ingeschreven bij het NRVT. Dit zijn aankoopmakelaars die handelen in het publiek belangen die woningen correct op waarde kunnen taxeren, zodat je altijd een eerlijke prijs betaalt.
  • Zorg ervoor dat je een aankoopmakelaar inschakelt, geen aankoopcoach. In tegenstelling tot een aankoopmakelaar hoeft een aankoopcoach geen makelaarsopleiding te hebben gevolgd om aan aankoopbegeleiding te mogen doen. Hoewel de brancheverenigingen wel met aankoopcoaches werken, worden zij niet aan dezelfde standaarden gehouden als aankoopmakelaars. Ook staan aankoopcoaches niet in het NRVT. Gemiddeld genomen zal de kwaliteit van de aankoopbegeleiding van een aankoopcoach hierdoor lager liggen dan die van een aankoopmakelaar.
Met de MyGo Matchmaker vind je direct de beste makelaar in jouw omgeving.

Klik op de Matchmaker of bel gratis 085 106 1600
 • Overweeg wat voordeliger is: een aankoopmakelaar met een vast bedrag of een bepaald percentage. Des te duurder je koopwoning is, des te meer je je aankoopmakelaar zult moeten betalen (en al helemaal als je woning duurder uitvalt dan je had gehoopt). Hierdoor kan het soms voordeliger zijn om te kiezen voor een aankoopmakelaar die een vast bedrag hanteert voor zijn diensten. Dit is echter afhankelijk van de aankoopmakelaar, je budget én je wensen qua aankoopbegeleiding.
 • Controleer of de aankoopmakelaar een tarief met of zonder 21% btw hanteert. De tarieven die aankoopmakelaars noemen zijn relatief vaak exclusief 21% btw, wat betekent dat je als particuliere koper nog eens 21% extra zou moeten betalen. Deze enorme stijging in de kosten kan een akelige verrassing zijn als je hier niet op bent voorbereid, dus check dit altijd goed.
 • Vraag na wat er gebeurt als de koop niet doorgaat. De meeste aankoopmakelaars hanteren een no-cure-no-pay-beleid, wat inhoudt dat je hen niet hoeft te betalen als de koop niet doorgaat (op een potentieel vast starttarief na). Zo ben je ervan verzekerd dat je je geld niet kwijt ben, mocht de aankoop bijvoorbeeld door financiële problemen niet door kunnen gaan.
 • Kies voor een aankoopmakelaar in de regio waar jij wilt kopen. Aankoopmakelaars weten specifiek alles wat de woningen in de regio waar zij gevestigd zijn, dus wil je naar de andere kant van het land verhuizen, kies dan voor een aankoopmakelaar die daar zijn kantoor heeft zitten, in plaats van in je huidige woonplaats.
Snel een vakman in jouw omgeving nodig?
Gebruik de Matchmaker of bel 085 106 1600

Aankoopmakelaar inschakelen? MyGo helpt

Heb jij interesse in aankoopbegeleiding en zoek je een aankoopmakelaar? Bel dan naar 085 106 1600 om je direct te laten matchen met een aankoopmakelaar in een regio naar keuze of gebruik onze online Matchmaker om te zien welke opties er zijn.