Terug naar diensten
Asbest verwijderen

Asbest verwijderen

Wil je asbest laten verwijderen en zoek je een professioneel asbestsaneringsbedrijf? Met de 24/7 Matchmaker van MyGo vind je zonder zoeken een asbestspecialist in jouw regio. Liever bellen? Bel ons dan op 085 106 1600.

Asbest saneren

Asbest kan erg schadelijk zijn voor de gezondheid. Het is daarom aan te raden om asbest sanering te laten uitvoeren door een asbestspecialist. Een asbest specialist zal allereerst een asbestinventarisatie verrichten voordat de asbestsanering plaats zal vinden. Je kunt asbest hebben in de muren en vloeren van je woning, maar ook in je dakbeschot kan asbest aanwezig zijn, of je dak kan bestaan uit asbesthoudende golfplaten. Na het verwijderen van asbest in muren, vloeren of golfplaten zorgt het asbestsaneringsbedrijf ervoor dat het asbesthoudend materiaal veilig en zorgvuldig wordt afgevoerd.

Wat is asbest?

Asbest in je woning wordt doorgaans onderscheiden in twee soorten:

 • Hechtgebonden asbest. Dit type asbest heeft zich gehecht aan bijvoorbeeld golfplaten, rioleringen en dakleien. De asbestvezels zitten als het ware opgesloten in het materiaal.
 • Niet-hechtgebonden asbest. Dit type asbest wordt ook wel losgebonden asbest genoemd. Dit komt meestal voor in kachelplaten, spuitasbest, afdichtkoord en oude huishoudelijke apparaten. Bij niet-hechtgebonden asbest is het gezondheidsrisico groter omdat vezels gemakkelijker vrij kunnen komen.

Asbest dak vervangen

Oude daken met kunstleien, golfplaten of oude onderdaken kunnen asbest bevatten. Hoe ouder een dak, hoe groter de kans dat schadelijke asbestvezels in de omgeving komen. Asbest is erg schadelijk voor je gezondheid en het milieu. Nadat het asbest dak verwijderd is dient er een nieuw dak geplaatst te worden. Kijk voor uitgebreide informatie hierover op de dak vervangen kosten pagina van MyGo.

Asbest verwijderen

Asbest dak verwijderen

Asbest laten verwijderen van je dak kan op verschillende manieren gedaan worden. Het hangt er ten eerste af waar het asbest zich bevindt; in het dakbeschot of bijvoorbeeld asbest in golfplaten. In onderstaande tabel zie je een overzicht van de kosten van asbestsanering van je dak.

Asbest dak verwijderen

Gemiddelde kosten

Tot 10 m2

€ 700 - € 800

11 – 21 m2

€ 800 - € 900

21 – 30 m2

€ 1.000 - € 1.100

31 – 50 m2

€ 1.100 - € 1.300

Asbest eraf zonnepanelen erop

De subsidie ‘Asbest eraf, zonnepanelen’ heeft zijn plafond bereikt en is helaas niet meer aan te vragen. De subsidie bestond uit de volgende aspecten:

 • 4,50 euro subsidie per vierkante meter asbestdak
 • Maximaal 15.000 euro per aanvraag
 • Terugplaatsing van minimaal 5 kW-piek zonnepanelen
 • Minimaal 250 vierkante meter te verwijderen asbestdak

Hoewel deze subsidie niet meer beschikbaar is, biedt jouw gemeente wellicht nog een lokale subsidie aan voor asbestsanering. Vraag na bij jouw gemeente wat de mogelijkheden zijn.

Asbest verwijderen

Asbest inventarisatie

Een asbestinventarisatie wordt genoemd; asbest analyse, asbest test of asbest onderzoek. Als je asbest in je woning hebt kan een asbestspecialist een asbestinventarisatierapport opstellen. Er zijn drie verschillende soorten asbestinventarisatie; Type 0, Type A en Type B.

Type 0. Dit is een beperkte inventarisatie. Type 0 is meer een visuele beoordeling of er daadwerkelijk asbest gerelateerde materialen aanwezig zijn. Dit betreft dus asbest materialen die direct waarneembaar zijn zonder dat er slopingswerkzaamheden uitgevoerd dienen te worden.

Type A. Inspectie naar direct waarneembare asbesthoudende materialen. Dit wordt veelal gedaan door middel van handgereedschap. Ook kunnen bij dit onderzoek materiaalmonsters genomen worden om te bepalen of het materiaal asbesthoudend is of niet. Dit onderzoek vindt alleen plaats wanneer na type 0 onderzoek blijkt dat er mogelijk asbest aanwezig is. Ook is het asbestinventarisatierapport van type A onderzoek noodzakelijk voor het aanvragen van een omgevingsvergunning.

Type B. Dit type onderzoek wordt gedaan wanneer tijdens onderzoek type A blijkt dat er nog asbesthoudende materialen aanwezig kunnen zijn in de onderliggende constructie. Voor dit type onderzoek dienen zware slopingswerkzaamheden te worden uitgevoerd.

Asbest verwijderen verplicht

Asbest verwijderen uit je woning is op het moment nog niet verplicht. Echter wanneer je asbest laat verwijderen loop je geen gezondheidsrisico meer in je woning. Er is echter wel een Asbestplanning 2024 waarin de overheid een tijdsplan heeft vastgesteld voor wanneer asbest compleet verdwenen moet zijn. Hoewel het niet zeker is of deze datum op 2024 blijft staan kun je wel alvast een offerte opvragen bij een asbestsaneringsbedrijf zodat je alvast weet waar je aan toe bent.

Asbest verwijderen

Asbest verwijderen kosten

De kosten voor asbestsanering van een ruimte tot 35 vierkante meter ligt rond de 1.400 euro, deze prijs is inclusief een asbestinventarisatie. De kosten zijn opgebouwd uit de kosten voor asbestinventarisatie, asbestsaneringskosten en de kosten voor het afvoeren van asbest. Ook kun je wellicht een subsidie voor asbest verwijderen krijgen. Vraag jouw gemeente wat de mogelijkheden zijn. Kijk op de asbest verwijderen kosten pagina van MyGo voor uitgebreide informatie hierover.

Voordelen asbest verwijderen

Het professioneel laten verwijderen van asbest brengt veel voordelen met zich mee:

 • Een gezonder binnenklimaat
 • Beter voor het milieu
 • De waarde van je woning stijgt
 • Geen gezondheidsrisico’s meer

Waarmee rekening houden?

Je kunt rekening houden met een aantal zaken tijdens het laten verwijderen van asbest:

 • Lokale subsidie? Wellicht biedt jouw gemeente een subsidie aan voor asbestsanering. Vraag na bij je gemeente wat de mogelijkheden zijn.
 • Tegelijk met buren doen. Als je buren ook asbest in hun woning hebben kun je vaak een korting krijgen wanneer je dit tegelijk met de buren laat doen.

Budget tips van MyGo

Je kunt geld besparen op asbestsanering op de volgende manieren:

 • Kies een lokale asbestspecialist. Kies een asbestspecialist uit de buurt. Zo kun je besparen op de voorrijkosten.
 • Vergelijk meerdere offertes. Vraag bij meerdere asbestsaneringsbedrijven prijsopgaven of offertes op. Deze kun je vervolgens vergelijken om zo de beste asbestspecialist binnen jouw budget te vinden.
 • Voer zelf asbesthoudend materiaal af. Je kunt geld besparen door zelf het asbestafval af te voeren. Dit is echter niet aan te raden omdat het erg veel gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen.

MyGo helpt je graag

Met de 24/7 Matchmaker van MyGo kun je 24 uur per dag, 7 dagen per week direct een geschikte asbestspecialist bij jou in de buurt vinden. Wil je liever direct bellen met een specialist? Dat kan ook! Bel ons dan op 085 106 1600, dan kunnen wij je meteen doorverbinden of een terugbelverzoek voor je indienen.