Terug naar diensten
Bijkeuken bouwen

Bijkeuken bouwen

De bijkeuken: het kamertje dat ook wel washok, wasruimte of opbergkast wordt genoemd, naar de verschillende functies die het kan hebben. Of je behandelt de bijkeuken als aanvulling op je keuken, dat kan natuurlijk ook. Een bijkeuken heeft vele voordelen, en als je dit artikel leest, overweeg je waarschijnlijk om ook zelf een bijkeuken te laten bouwen.

Ben jij op zoek naar een architect of aannemer om jouw bijkeuken te ontwerpen en te bouwen? Kom dan eenvoudig in contact met vakmensen in jouw regio door te bellen naar 085 106 1600 of door gebruik te maken van de online MyGo Matchmaker.

Direct een aannemer of architect nodig?

Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Wat kost een bijkeuken bouwen?

Breed genomen kun je stellen dat een bijkeuken bouwen tussen de 15.000 en 45.000 euro kost. Deze prijs is echter opgebouwd uit verschillende onderdelen, waaronder het laten bouwen van een aanbouw en het plaatsen van de apparatuur. In de tabel hieronder zie je de gemiddelde kosten van de verschillende onderdelen uiteengezet.

Aspect bijkeuken bouwen

Gemiddelde kosten

Aanbouw bouwen

€ 15.000 - € 25.000

Bouwtekening door architect

€ 600 - € 1200

Constructieberekening door architect

€ 300 - € 1200

Water- en elektriciteitsleidingen verleggen

€ 500 - € 750

Apparatuur laten plaatsen

€ 1000 - € 7500

Om te weten hoeveel een bijkeuken bouwen jou zou kosten, zul je toch een offerte moeten opvragen bij een architect of aannemer. Bel daarvoor naar 085 106 1600 om direct doorverbonden te worden met een vakman of dien een offerteaanvraag in via de MyGo Matchmaker.

Voordelen bijkeuken bouwen

Een bijkeuken bouwen kan je, zoals gezegd, veel voordelen opleveren. Enkele voorbeelden daarvan zijn:

 • Een bijkeuken kan perfect dienstdoen als washok. Nu wordt de bijkeuken ook wel washok genoemd, aangezien dit de functie is die het vaakst aan dit kamertje wordt toegekend. Maar dat is met een reden: anders zou je de wasmachine kwijt moeten in de keuken, in de badkamer of op zolder, en al die ruimtes hebben zo hun nadelen. Laat je een bijkeuken bouwen, dan heb je het perfecte washok.
 • Je kunt je bijkeuken gebruiken als aanvulling op je keuken. Anders dan het woord washok suggereert de term bijkeuken een andere functie waarvoor deze ruimte ideaal zou zijn: als aanvulling op je keuken. Plaats hier bijvoorbeeld een extra koelkast of vriezer, of zelfs een keukenblok. Ook als je bijkeuken niet aan je keuken vastzit kan dit handig zijn als je bijvoorbeeld erg van barbecueën houdt; dan heb je al het eten zo bij de hand.
 • Een bijkeuken is erg geschikt als opberghok in het algemeen. Opberghok is de laatste naam die vaak voor de bijkeuken wordt gebruikt, en ook dit is een goede reden om een bijkeuken te laten bouwen. Weet je niet waar je bijvoorbeeld je strijkplank, eten in blik of apparatuur kwijt moet, dan heb je daar de bijkeuken voor.
 • Met een bijkeuken houd je viezigheid beter buiten. Een bijkeuken bouwen heeft nog een laatste bijkomend voordeel, en dat is dat dit kamertje ervoor helpt zorgen dat vuil beter buiten wordt gehouden. De reden hiervoor is dat de bijkeuken over het algemeen de kamer is waarlangs je je huis vanuit de tuin binnenkomt, wat anders veel aarde of plantenresten in je huis kan opleveren. De bijkeuken daarentegen mag wel een beetje vies worden, en dan stap je met schone voeten je huis binnen.

Bijkeuken bouwen: waarmee rekening houden

Wanneer je een bijkeuken laat bouwen, zul je jezelf een aantal vragen moeten stellen. Namelijk:

 • Heb je een vergunning nodig voor je je bijkeuken mag bouwen? Een bijkeuken bouwen houdt vaak in dat je een aanbouw aan je huis nodig hebt. Voor een vergunningsvrije aanbouw geldt de regel dat deze maximaal 4 meter diep mag zijn en niet meer dan 30 cm boven de eerste bouwlaag mag uitsteken. Anders heb je een vergunning nodig om je bijkeuken te laten bouwen.
 • Heb je een architect nodig om de bijkeuken te bouwen? Heb je een vergunning nodig voor de bouw van je bijkeuken, dan is het eigenlijk ook verplicht om een architect in te schakelen. Bovendien is een architect op de hoogte van alle regels die gelden omtrent de bouw van een dergelijke aanbouw, waardoor je zeker weet dat je bijkeuken legaal wordt gebouwd. Heb je geen vergunning nodig, dan kun je ook alleen een aannemer inhuren.
 • Moeten er leidingen worden gelegd in je bijkeuken? Wil je de bijkeuken bouwen om te gebruiken als washok of aanvulling op je keuken, dan betekent dat dat er leidingen gelegd zullen moeten worden, wat extra kost. Wil je de bijkeuken echter alleen gebruiken als opberghok/-kast, dan zijn waterleidingen niet noodzakelijk – hoewel je hier wel zeker van moet zijn, aangezien het prijzig is om later toch nog waterleidingen te laten aanleggen als je je bedenkt.
Met de MyGo Matchmaker vind je direct de beste aannemer of architect in jouw omgeving

Klik op de Matchmaker of bel gratis 085 106 1600

Bijkeuken bouwen? MyGo geeft bespaartips

De kosten voor het laten bouwen van een bijkeuken kunnen sterk uiteenlopen. Daarom geven we hieronder enkele bespaartips.

 • Hoe duur de inrichting van je bijkeuken wordt, bepaal je uiteindelijk zelf. Nu is een aanbouw laten bouwen sowieso duur, maar dat betekent niet dat je per se de allerduurste apparatuur in je bijkeuken moet plaatsen. Kijk of je bijvoorbeeld een wasmachine en droger in de uitverkoop kunt krijgen, of kies toch voor een iets minder luxe keukenblok. Uiteindelijk zal een bijkeuken toch minder als een leefruimte voelen dan de rest van je huis, dus kan dit zeker een vlak zijn om op te besparen ten opzichte van bijvoorbeeld een echte keuken.
 • Kijk of je anders een deel van je garage kunt omtoveren tot bijkeuken. Als je de gemakken van een bijkeuken in huis wilt, hoeft dat niet direct te betekenen dat je een aanbouw nodig hebt. Een extra koelkast of vriezer zou je met de juiste aansluitingen ook in een grote garage kwijt kunnen; hetzelfde geldt voor een wasmachine. Op deze manier heb je geen vergunning, architect of aannemer nodig.
 • Laat je bijkeuken bouwen door een regionale architect en aannemer. Aangezien je vakmensen standaard voorrijkosten betaalt als zij van ver moeten komen, is het verstandig om je bijkeuken te laten bouwen door een architect of aannemer uit je eigen regio of woonplaats. Op die manier kunnen zij nauw bij het bouwproces betrokken zijn zonder ver te hoeven rijden, waardoor je op de voorrijkosten bespaart.
 • Vraag offertes op bij verschillende aannemersbedrijven. Zo voordelig mogelijk je bijkeuken laten bouwen kan alleen als je een beeld hebt van de prijs die verschillende bedrijven daarvoor vragen. Via de online MyGo Matchmaker kun je eenvoudig offertes opvragen bij verschillende aannemers, zodat je een idee krijgt van waar jij het goedkoopst uit zou zijn.
 • Kijk uit met stelposten in de offertes. Nu is offertes opvragen handig, maar weet wel dat aannemers vaak stelposten aan hun offertes toevoegen: kosten waarvan ze wel een schatting hebben gedaan, maar die nog niet vaststaan – en die na het bouwen vaak een stuk hoger uitvallen. Om niet voor nare financiële verrassingen te komen te staan, is het dus belangrijk om goed naar de stelposten op de offertes voor de bouw van je bijkeuken te kijken.
Snel een aannemer of architect in jouw omgeving nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker, of bel gratis met 085 106 1600.

Bijkeuken bouwen? MyGo helpt!

Zoek jij nu iemand die een bijkeuken voor je kan bouwen? Laat je dan door MyGo matchen met een architect of aannemer. Bel daarvoor naar 085 106 1600 of kijk in de MyGo Matchmaker om een offerteaanvraag in te dienen.