Beroep van de week: KOZIJNEN SPECIALIST

Beroep van de week: KOZIJNEN SPECIALIST

31 aug. '22 • Door MyGo redactie

Iedere week zetten we op woensdag een beroep in de schijnwerper op het blog van MyGo. Wat houdt dit beroep exact in? Wat zijn de werkzaamheden? Welke opleiding heb je ervoor nodig? En wat weet je nog niet over dit beroep? Wij zetten het op een rij.

OMSCHRIJVING

Kozijnspecialisten doen alles rond het plaatsen en onderhouden van kozijnen in bestaande panden. Omdat het plaatsen van kozijnen geen eenvoudige klus is werken de specialisten vaak samen. Sommige kozijnspecialisten zijn gespecialiseerd in enkel het onderhoud/reparatie of het plaatsen van kozijnen. De monteurs zijn deskundig en kunnen advies geven over wat het beste is in jouw situatie. Bij sommige bedrijven kun je ook enkel de kozijnen op maat laten maken om ze vervolgens zelf te plaatsen. Veel kozijnen specialisten kunnen ook zelf glas zetten in de kozijnen, dit verschilt per bedrijf.

WERKZAAMHEDEN

Kozijnspecialisten voeren vrijwel alles uit rondom kozijn werkzaamheden. Wil je nieuwe kozijnen? De vakman zal dan van tevoren langskomen om de kozijnen op te meten. Vervolgens zullen ze de kozijnen voor je regelen. Soms maken de experts de kozijnen zelf. Wanneer het bedrijf geen eigen kozijnen maakt zullen ze de kozijnen voor je bestellen. Er zijn verschillende soorten kozijnen waar een specialist mee kan werken. Je hebt ze van hout, aluminium, staal, beton en kunststof. De specialist kan je adviseren welk soort kozijn past bij jouw situatie. Echter geldt hiervoor dat veel kenners gespecialiseerd zijn in slechts een deel van alle mogelijkheden.

Nadat de kozijnen gemaakt of geleverd zijn kunnen ze deze komen plaatsen. Ze zullen langskomen om, zo nodig, de oude kozijnen eruit te halen en de nieuwe te plaatsen. En dit allemaal op een nette manier.

Het kan voorkomen dat de kozijnen in de loop van de tijd beschadigd raken of kapot gaan. Om dit te voorkomen is goed onderhoud nodig. Dit kun je zelf doen of je kan het laten doen door een specialist. Ook voor het herstellen van de problemen kun je hen inschakelen.

Beroep van de week: KOZIJNEN SPECIALIST

OPLEIDING

Kozijnspecialist is een vrij beroep. In principe zou iedereen zichzelf een kozijnspecialist kunnen noemen. Er komt aardig wat kennis en vaardigheid bij kijken wat niet zomaar gedaan kan worden. Om specialist te worden kun je bijvoorbeeld de opleiding montagemedewerker gevelelementen of Allround montagemedewerker houttechniek volgen. Het is een 2 of 3 jarige BBL-opleiding. Je werkt en leert tegelijkertijd, waardoor je ervaring in de praktijk opdoet. Tijdens de opleiding leer je alles over de voorbereiding, het werken en de nazorg van het beroep. Na het afronden van de opleiding heb je de kennis en kunde van het beroep en alle materialen waar je mee kan werken.  

Je kan ook kiezen voor de opleiding tot timmerman. Tijdens de opleiding timmerman komt onder andere het maken van kozijnen aan bod waardoor je een goede basis hebt voor het worden van een kozijnenexpert.

WIST JE DAT?

… kunststof kozijnen zorgen voor een meerwaarde van je huis?

Kunststof kozijnen zorgen voor een goede geluids- en warmte-isolatie. Daarnaast zijn kunststof kozijnen onderhoudsarm waardoor je er weinig naar hoeft om te kijken. Hierdoor stijgt de waarde van je huis.

… kozijnspecialisten gemiddeld 2.600 euro bruto verdienen?

Het salaris van een expert hangt af van het bedrijf, de regio en de ervaring. Per maand ligt het salaris tussen de 2.200 en 3.500 euro.

… kunststof kozijnen een isolerende werking hebben?

Kunststof isoleert beter dan andere materialen zoals aluminium of hout. Met kunststof kozijnen zul je dus besparen op je energierekening. Wil je nog betere isolatie? Kies dan voor HR++ of triple glas in de kozijnen.

… kunststof kozijnen het meest voorkomen?

De meest voorkomende kozijnen in Nederland zijn kunststof kozijnen. Een groot voordeel aan kunststof kozijnen is dat ze goedkoop zijn in aanschaf en lang meegaan. Gemiddeld kunnen ze 50 jaar meegaan, en dit met nauwelijks onderhoud.

… je subsidie kunt krijgen voor kunststof kozijnen?

Voor het aanschaffen van isolatieglas in combinatie met kozijnen kun je subsidie krijgen. De subsidie voor kozijnenpanelen is in 2022 gestegen van €15 naar €23 per m2. Het subsidiebedrag voor HR++ glas is zelfs van €35 naar €53 gestegen per vierkante meter. Door deze subsidie regeling wordt het voordeliger om kunststof kozijnen aan te schaffen in combinatie met isolatieglas.

… je soms een vergunning nodig hebt voor het vervangen van je kozijnen?

In uitzonderlijke gevallen zal je toestemming moeten vragen bij je gemeente om de kozijnen te vervangen. Is jouw pand bijvoorbeeld een monument of ga je het huidige straatbeeld veranderen met jouw kozijnen? Dan is het verstandig om eerst contact op te nemen met je gemeente.

MYGO MATCHMAKER

Heb je nieuwe kozijnen nodig? Onze specialisten helpen je graag met het vinden en plaatsen van de meest geschikte kozijnen in jouw situatie. Via de MyGo matchmaker vind je eenvoudig een geschikt bedrijf bij jou in de buurt. Heb je liever telefonisch contact? Dan staan de medewerkers van het MyGo Servicecenter je graag te woord via het nummer 085 106 1600.

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!