Terug naar blog
Cv ketel onderhoud: hoe vaak is dat nodig?

Cv ketel onderhoud: hoe vaak is dat nodig?

20 sep. '22 Door MyGo redactie

In vrijwel elk huis is een cv-ketel te vinden. Om ervoor te zorgen dat je cv ketel optimaal functioneert is het noodzakelijk om regelmatig cv onderhoud uit te voeren. Hoe vaak je cv-onderhoud moet laten uitvoeren, vertellen we je graag. 

Waarom is het nodig je cv-ketel goed te onderhouden?

Onderhoud aan je cv is belangrijk, omdat hierdoor je gehele verwarmingssysteem soepel blijft werken. Daarnaast verklein je met onderhoud de kans op storingen en andere cv-problemen. Ook verklein je de kans op brandgevaar en koolmonoxidevergiftiging aanzienlijk. Dankzij onderhoud aan je cv-ketel gaat deze ook langer mee. 

Hoe vaak cv-onderhoud laten uitvoeren?

Het is belangrijk om regelmatig cv-onderhoud uit te laten voeren. De fabrikant schrijft voor hoe vaak je cv-ketel onderhouden moeten worden. Dit kan jaarlijks zijn, maar ook eens per 3 jaar. Deze voorschriften hebben ook invloed op de garantie van je cv-ketel. Vaak stellen verzekeraars onderhoud ook als voorwaarde bij je opstalverzekering.

Hoe vaak heeft mijn CV-ketel onderhoud nodig?

Wel of geen onderhoudscontract?

Met een onderhoudscontract heb je de garantie dat er regelmatig onderhoud plaatsvindt aan je cv. De cv-monteur zal met jou contact opnemen als er weer onderhoud nodig is. Ook krijgen mensen met een contract veelal voorrang bij storingen op mensen zonder zo’n contract. Onderhoudscontracten zijn er in verschillende contractvormen. Dit kan een basis onderhoudscontract zijn voor een tweejaarlijks onderhoud of een all-in contract, waarbij ook materiaalkosten gedekt zijn.

Wat komt er kijken bij een cv-onderhoudsbeurt?

Tijdens een onderhoudsbeurt aan een cv-ketel wordt de ketel helemaal nagekeken, schoongemaakt en opnieuw afgesteld. De prestaties en de uitstoot van de ketel worden gemeten, waarna de ketel indien nodig wordt ontlucht en het waterniveau wordt aangevuld.

Daarnaast wordt de brander schoongemaakt en worden de gasaansluiting, het afvoerkanaal en de beveiligingen van de ketel getest. Ook het uitvoeren van een rookgasanalyse en het controleren van het expansievat zijn onderdeel van het onderhoud. Een cv-onderhoudsbeurt duurt gemiddeld een half uur tot een uur. Het kan zijn dat de cv-monteur na het onderhoud besluit om de cv-ketel later nog eens te ontluchten. Dit omdat er nieuw water met lucht in de leidingen zit. Deze lucht moet uit de leidingen. 

Hoe vaak heeft mijn CV-ketel onderhoud nodig?

Wat kun je zelf doen om je cv-ketel te onderhouden?

Onderhoudswerkzaamheden aan je cv-ketel kun je over het algemeen het beste overlaten aan een monteur. Er zijn echter meerdere dingen die je zelf kunt doen om ervoor te zorgen dat je cv-ketel optimaal blijft functioneren.

Zo kun je de radiator en ketel ontluchten en de pompsnelheid controleren, wanneer je ongewone geluiden uit de leidingen hoort komen. Daarmee laat je de luchtbellen uit de leidingen ontsnappen die vaak verantwoordelijk zijn voor vreemde geluiden. Ook kun je de waterdruk in de cv-installatie in koude toestand controleren. Als blijkt dat die te laag is, kun je het waterniveau in de cv-ketel bijvullen.

Het kan echter ook zo zijn dat ontluchten of het aanvullen van het waterniveau niet helpt. In dat geval vormt de ketel zelf het probleem en is het raadzaam een monteur in te schakelen.

Schakel een cv-monteur in via MyGo

Kom je zelf niet uit een cv-probleem en wil je daarom contact met een vakman? Wil je een afspraak maken voor een onderhoudsbeurt of een onderhoudscontract afsluiten? Dan ben jij bij onze cv-monteurs aan het juiste adres. Voor meer informatie kun je gebruikmaken van de MyGo Matchmaker, waarmee je een overzicht krijgt van specialisten in je buurt die het beste passen bij jouw klus. Je kunt ook telefonisch contact opnemen via 085 106 1600.

Deze blog verscheen voor het eerst op 16 oktober 2020 en werd op 20 september 2022 geactualiseerd met informatie over cv-onderhoud.