Terug naar blog
Cv ketel onderhoud: hoe vaak is dat nodig?

Cv ketel onderhoud: hoe vaak is dat nodig?

Vrijwel ieder huishouden in Nederland heeft een cv ketel. Om ervoor te zorgen dat een cv ketel altijd optimaal blijft functioneren, is het van belang hem goed te onderhouden. Wat komt er kijken bij cv ketel onderhoud en hoe vaak moet dat worden uitgevoerd?

Waarom is het nodig je cv ketel goed te onderhouden?

Voldoende onderhoud aan een cv ketel zorgt er allereerst voor dat hij optimaal kan blijven werken en dat er zo min mogelijk energie verloren gaat. Ook is de kans kleiner dat er storingen of ander problemen optreden, waardoor onnodige reparatiekosten worden voorkomen. Ook niet onbelangrijk: bij regelmatig cv onderhoud is de kans op brandgevaar en koolmonoxidevergiftiging aanzienlijk kleiner en gaat een cv-ketel langer mee. Om er zeker van te zijn dat je cv ketel voldoende onderhouden wordt, kun je een onderhoudscontract met een MyGo monteur afsluiten. Voor meer informatie kun je gebruikmaken van de MyGo Matchmaker, waarmee je een overzicht krijgt van specialisten in je buurt die het beste passen bij jouw klus. Je kunt ook telefonisch contact opnemen via 085 – 432 00 32.

cv monteur stelt cv in na cv onderhoud

Wat komt er kijken bij een cv onderhoudsbeurt?

Tijdens een onderhoudsbeurt aan een cv ketel wordt de ketel helemaal nagekeken, schoongemaakt en opnieuw afgesteld. De prestaties en de uitstoot van de ketel worden gemeten, waarna de ketel indien nodig wordt ontlucht en het waterniveau wordt aangevuld.

Naast die stappen wordt de brander schoongemaakt en worden de gasaansluiting, het afvoerkanaal en beveiligingen van de ketel getest. Ook het uitvoeren van een rookgasanalyse en het controleren van het expansievat zijn onderdeel van een cv onderhoudsbeurt.

De kosten van een eenmalige cv onderhoudsbeurt variëren van 60 tot 100 euro. Het is echter ook mogelijk om een onderhoudscontract af te sluiten voor gemiddeld 5 euro per maand. Voor dat bedrag wordt je cv ketel eens per twee jaar gecontroleerd.

Hoe vaak heeft je cv ketel een onderhoudsbeurt nodig?

Het is afhankelijk van het merk en het type ketel hoe vaak er onderhoud plaats moet vinden. Over het algemeen wordt aangeraden een cv ketel eens per jaar of eens per twee jaar een onderhoudsbeurt te geven. Indien er een onderhoudscontract is afgesloten, zal de monteur eens in de 1-2 jaar zelf contact met je opnemen om een onderhoudsbeurt in te plannen.

Met een onderhoudscontract betaal je een vast bedrag per periode en komt er een monteur bij je langs voor een cv controle en het nodige onderhoud. Je betaalt vaak rond de 5 euro per maand. Als je daarnaast gedekt wilt zijn voor de kosten als er iets vervangen moet worden, betaal je maandelijks rond de 11 euro.

Mocht het zo zijn dat er tussen afspraken door iets gerepareerd moet worden, dan is de monteur daarvoor ook bereikbaar en wordt daar minder of soms zelfs niets voor gerekend. Het verschilt per merk en per type cv ketel of het afsluiten van een onderhoudscontract de beste optie is.

Tabel 1. Kosten cv ketel onderhoud

Soort onderhoud Gemiddelde kosten
Eenmalige onderhoudsbeurt €60-€100
Onderhoudscontract €5 per maand
Onderhoudscontract + dekking materiaalkosten €11 per maand

Wat kun je zelf doen om je cv ketel te onderhouden?

Onderhoudswerkzaamheden aan je cv ketel kun je over het algemeen het beste overlaten aan een monteur. Er zijn echter meerdere dingen die je zelf kunt doen om ervoor te zorgen dat je cv ketel optimaal blijft functioneren.

Zo kun je de radiator en ketel ontluchten en de pompsnelheid controleren wanneer je ongewone geluiden uit de leidingen hoort komen. Daarmee laat je de luchtbellen uit de leidingen ontsnappen die voor die geluiden zorgen. Ook kun je de waterdruk in de cv installatie in koude toestand controleren. Als blijkt dat die te laag is, kun je het waterniveau in de cv ketel bijvullen.

Het kan echter ook zo zijn dat ontluchten of het aanvullen van het waterniveau niet werkt. In dat geval vormt de ketel zelf het probleem en is het raadzaam een monteur in te schakelen.

radiatorknop en radiator

Hulp van een monteur via MyGo

Kom je zelf niet uit een cv probleem en wil je daarom contact met een vakman? Wil je een afspraak maken voor een onderhoudsbeurt of een onderhoudscontract afsluiten? Dan ben je bij de MyGo MatchMaker aan het juiste adres. Je wordt eenvoudig aan de vakman gekoppeld die bij jouw wensen past. Wij zijn zowel via de link hierboven als via het telefoonnummer 085 – 432 00 32 te bereiken.