Terug naar blog
Regenpijp verstopt: Hoe los ik het op?

Regenpijp verstopt: Hoe los ik het op?

11 okt. '21 Door MyGo redactie

Is de regenpijp verstopt? Dat is erg vervelend. De regenpijp en hemelwaterafvoer zijn gevoelig voor verstoppingen en lekkages. Zeker in de herfst en winter is het belangrijk om deze dan ook goed te onderhouden, want in deze periode vallen takken en bladeren van de boom, terwijl de woning doorlopend bloot wordt gesteld aan regen, wind en hagel. Onder deze omstandigheden raakt de regenpijp snel verstopt. Hoe voorkom je dat de regenpijp verstopt raakt en mocht de regenpijp toch verstopt raken; hoe los je dit dan op?

Hoe voorkom je een verstopping in de regenpijp?

Tijdens het onstuimige herfst- en winterweer is het belangrijk om periodiek aandacht te besteden aan de regenpijp en goten. Blaadjes en takken waaien dan namelijk in de dakgoten en het water neemt deze mee de regenpijp in, waardoor eenvoudig verstoppingen ontstaan. In de maanden oktober en november is het daarom van extra groot belang de dakgoten te controleren op achterblijvende bladeren en takken; zorg dat de goten vrij zijn, zodat water gemakkelijk wegstroomt. Daarbij kan je ter preventie een bladafscheiding of rooster plaatsen in de HWA-buis, waardoor bladresten niet door de regenpijp naar het riool stromen.

Regenpijp verstopt

Verstopte regenpijp verhelpen

Een verstopte regenpijp is in veel gevallen lastig aan te pakken omdat je de bron van de verstopping doorgaans niet met je handen kunt bereiken. In dit geval kun je proberen de verstopping los te prikken met een lange stok of prikker. Lukt het niet hiermee de verstopping op te lossen? Probeer dan een ontstoppingsveer te gebruiken óf probeer met een grotere hoeveelheid water de regenpijp door te spoelen. Een hoge drukspuit werkt hier in sommige gevallen ook bij, maar hierbij moet je oppassen dat de regenpijp zelf niet wordt aangetast in de vorm van kleine scheurtjes of lekkages.

Regenpijp verstopt en op zoek naar hulp?

Een verstopte regenpijp is niet altijd zelf op te lossen. Soms is de verstopping niet zichtbaar of kom je niet bij het punt van de verstopping. Dan kan je gebruik maken van een professionele ontstoppingsservice. Zij zorgen ervoor dat de regenpijp weer goed doorloopt, zodat je tijdens extreme neerslag geen problemen ondervindt een lekkages voorkomt. Bij Mygo vind je in een handomdraai een professioneel ontstoppingsbedrijf in jouw regio.

Update: Deze blog verscheen voor het eerst op 11 oktober 2021 en werd op 21-4-2022 geactualiseerd met informatie over het verhelpen van een verstopping in de regenpijp.