Terug naar blog
Regenpijp verstopt: Hoe los ik het op?

Regenpijp verstopt: Hoe los ik het op?

In de regenpijp verstopt? Dat is erg vervelend. De regenpijp of hemelwaterafvoer is een groot gedeelte van het jaar gevoelig voor verstoppingen en eventuele lekkage. Zeker in de herfst en winter is het belangrijk om deze dan ook goed te onderhouden, want in deze periode vallen takken en bladeren van de boom, terwijl de woning doorlopend bloot wordt gesteld aan regen, wind en hagel. Dit zijn de ideale omstandigheden waaronder de regenpijp verstopt kan raken. Hoe voorkom je dit in een vroeg stadium en mocht de regenpijp toch verstopt raken; hoe los je dit dan op?

Hoe voorkom je dat de regenpijp verstopt?

Tijdens het onstuimige herfst- en winterweer is het belangrijk om periodiek aandacht te besteden aan de regenpijp en goten. Blaadjes en takken waaien dan namelijk in de dakgoten en afgevoerde water neemt deze mee de regenpijp in, waardoor verstoppingen eenvoudig ontstaan. In de maanden oktober en november is het daarom van extra groot belang de dakgoten te controleren op achterblijvende bladeren en takken; zorg dat de goten vrij zijn, zodat water gemakkelijk wegstroomt. Daarbij kan je ter preventie een bladafscheiding of rooster plaatsen in de HWA-buis, waardoor bladresten niet door de regenpijp naar het riool stromen.

Toch de regenpijp verstopt? De oplossing

Een verstopte regenpijp is lastig aan te pakken, omdat je de bron van de verstopping doorgaans niet met de handen kunt bereiken. Wat voor u dan een mogelijkheid is, is door gebruik te maken van een lange stok of prikker, waarmee je de vastzittende bladeren en takken effectief uit de regenpijp weet te verwijderen. Blijft er toch nog iets achter, probeer dan een lange veer te gebruiken óf tracht met een grotere hoeveelheid water de regenpijp schoon te spoelen. Een hoge drukspuit werkt hier in sommige gevallen ook bij, maar hierbij moet je oppassen dat de regenpijp zelf niet wordt aangetast in de vorm van kleine scheurtjes of lekkages.

Regenpijp verstopt en op zoek naar hulp?

Een verstopte regenpijp is niet altijd zelf op te lossen. Soms is de verstopping namelijk niet zichtbaar of kom je niet helemaal lekker bij het punt van de verstopping. Dan kan je gebruik maken van een professionele ontstoppingsservice. Zij zorgen ervoor dat de regenpijp weer goed doorloopt, zodat je tijdens extreme neerslag geen problemen ondervindt. Bij Mygo vind je in een handomdraai een professioneel ontstoppingsbedrijf in jouw regio.