Terug naar blog
Wat te doen tegen de hoge energieprijzen?

Wat te doen tegen de hoge energieprijzen?

23 dec. '21 Door MyGo redactie

Een dak met goede isolatie, de thermosstaat een graadje lager, en korter douchen. Omdat de gasprijzen sinds september een vlucht nemen, kan het verstandig zijn om te kijken hoe je het verbruik kunt beperken. ,,Isolatie kan van grote invloed zijn op de uitgaven”, zegt Patrick Sileon, energieadviseur bij GasLicht.com.

Degenen met een langlopend vast energiecontract ontspringen de dans. Maar de andere groep krijgt de rekening gepresenteerd. Letterlijk. Want een verdubbeling van de kosten is in deze tijd meer regel dan uitzondering. Oorzaken van de hoge energierekening zijn de wereldwijd stijgende prijzen van olie en gas, en de ruzie over een gaspijplijn tussen Rusland en Duitsland.

Isolatie en andere maatregelen

Gevolg is dat we er allemaal minder warmpjes bijzitten dan eerder. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je te wapenen tegen de hoge uitgaven. Een daarvan is isolatie. ,,Het is nu extra belangrijk om te voorkomen dat er veel kou in huis komt”, zegt Patrick Sileon. Als energieadviseur bij GasLicht.com, een vergelijkingssite op het gebied van gas en elektra, krijgt hij hier nu veel vragen over.

,,Je hebt verschillende soorten isolatie die je kunt laten aanbrengen: vloerisolatie, muurisolatie, en dakisolatie. Overal waar kou vandaan komt, daar kun je isoleren. Dat kan van grote invloed zijn op de uitgaven”, zegt hij.

Energiearmoede

Door de huidige gasprijzen, meestal in combinatie met slechte isolatie, leeft een deel van de Nederlanders in energiearmoede; deze mensen kunnen de rekening niet zomaar betalen. Voor hen geldt een compensatie.

Iedereen die een inkomen op of net boven het sociaal minimum ontvangt, krijgt 200 euro extra als tegemoetkoming om de energieprijzen op te vangen. Het demissionair kabinet trekt hier 200 miljoen euro voor uit. Die komt bovenop de 3,2 miljard die het kabinet al toezegde om de energiebelasting eenmalig te verlagen.

“Voor degenen voor wie dat niet geldt, valt het zeker te adviseren om de isolatie op orde te laten maken. Ook van enkel naar dubbel glas gaan, is een mooie stap in de goede richting”, adviseert Sileon. De kosten van dakisolatie lopen uiteen. Dat geldt ook voor muurisolatie en de kosten van vloerisolatie.

Tips naast goede isolatie

Naast isolatie zijn er ook laagdrempeliger manieren om de kosten te drukken.  ,,En daar is men nu steeds meer mee bezig merk ik. Dat is het enige voordeel van de huidige situatie: iedereen gaat bewuster met het gasverbruik om en beseft dat de hoeveelheid ervan niet oneindig is”, vertelt Sileon, die nog een aantal tips heeft voor in de wintermaanden.

,,Draai de thermosstaat een tikkeltje naar links. Waar je hem normaal misschien op 21 hebt, daar kun je hem best een halve of een hele graad lager zetten. Dat loont. En als je weet dat je over een uur gaat slapen, zet de verwarming dan vast uit. De warme lucht blijft normaal gesproken nog wel een aardig tijdje in de kamer hangen. En pak anders eens wat vaker een kleedje uit de kast.”

Het gasverbruik inperken door een inductiekookplaat aan te schaffen, is ook optie. Alleen zet dat relatief weinig zoden aan de dijk, volgens Sileon. ,,Op jaarbasis scheelt dat misschien 60 à 70 kub. Het helpt dus, maar ik zou me eerder richten op andere zaken. Bijvoorbeeld een paar minuten korter douchen, dat scheelt al flink op jaarbasis.”

Waar kan ik terecht voor goede isolatie

Wil jij jouw woning beter isoleren? Maak dan gebruik van de MyGo Matchmaker. Die koppelt je meteen aan een ervaren vakman bij jou in de buurt. Wil je liever direct bellen? Ook dat is mogelijk! Je kunt ons bereiken tijdens reguliere openingstijden op +31851061600 .