Een verhuizing is een logistieke onderneming die je niet moet onderschatten. Alles staat en valt bij een goede voorbereiding, en die groeit de meeste mensen al snel boven het hoofd. Hieronder vind je een handige checklist, waarin alle belangrijke punten voorbijkomen. Met deze checklist kun je zelf een efficiënte verhuizing op poten zetten. En zou je toch graag hulp hebben? Bij Mygo staan onze verhuizers voor je klaar.
10 weken voor het verhuizen
Een verhuizing is nooit alleen maar tillen en sjouwen. Iedere verhuizing heeft zowel een administratieve, fysieke als verbouwende kant. Het administratieve deel behelst de rompslomp met de nieuwe en oude gemeenten, met scholen, sportclubs, werk etc. Denk hierbij aan:
- Opzeggen oude school
- Verhuizing doorgeven bij verzekeraar en bank
- Informeren voor eventuele belastingaftrek
- Inboedel- en opstalverzekering aanvragen
- Hypotheekzaken regelen
- Zorg ervoor dat je een compleet bouwplan hebt
- Zoek naar aanbiedingen voor verhuismateriaal
- Garage en parkeerplek opzeggen, indien nodig
- Zoek naar interieurarchitecten en aannemer
Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Het is verder ook belangrijk om heldere communicatie met de nieuwe eigenaren te onderhouden en je verhuizing door te geven aan je collega’s, vrienden, familie, en andere instanties.
De verbouwende kant van de verhuizing komt neer op eventuele reparaties dan wel renovaties aan het nieuwe huis. Vooral het plaatsen van nieuw sanitair, het aanbrengen van schilderwerk en stucwerk en het vervangen van lekke ruiten moet je niet vergeten. Laat de nieuwe woning indien mogelijk op tijd controleren, zodat je met verbouwen kan beginnen voor de daadwerkelijke verhuizing. Anders zit je straks zelf in het vuil en stof. Oudere woningen hebben bovendien vaak gebrekkige isolatie en mogelijk andere beschadigingen. Die moet je tijdig laten repareren.
Vier weken voor het verhuizen
Nu kun je langzaam beginnen met de laatste voorbereidingen. Bepaal hoeveel verhuisdozen je nodig zult hebben en koop ze vervolgens in. Ook het doorgeven van adreswijzigingen aan alle belangrijke partijen, het opzeggen van water, gas en elektra en deze aanvragen bij je nieuw woning, horen bij deze fase van de verhuizing. Beslis ook of je bepaalde onderdelen van je oude huis, zoals zonnepanelen, mee wilt nemen of achter wilt laten.
- Geef door aan je werk hoe lang je afwezig zult zijn
- Begin alvast met het inpakken van spullen
- Check bij de verhuisservice of ze de afspraak niet zijn vergeten
- Adres wijzigingen doorgeven
- Huur tijdelijke opslagruimte, indien nodig
- Organiseer eventueel een afscheidsfeest voor vrienden en buren
- Regel een oppas voor de kinderen of huisdieren
Een week voor het verhuizen
Nu komt de verhuizing toch echt dichtbij. Nog één week, dan vertrek je. Ook nu moet je scherp blijven wat de voorbereidingen betreft. Vergeet niet je verzekering te controleren en probeer zoveel mogelijk in je nieuwe woning af te werken. Je kunt bijvoorbeeld wat schilderwerk doen, nieuw laminaat aanleggen, en de ramen wassen. Op die manier bespaar je jezelf later veel stress.
Maak ook een schifting in wat je mee wilt nemen en wat definitief bij het grof vuil kan. Een verhuizing is een mooie kans om wat extra ballast kwijt te raken. Mottige kleding op zolder, kapotte slaapzakken, die ingezakte bank die al jaren in de garage staat – breng het alvast naar de vuilstort. Probeer ook alle andere losse eindjes af te knopen. Breng geleende spullen terug, stuur een foto van de meterstanden naar je energiemaatschappij, en neem voor toekomstige verbouwingen al contact op met een van de experts bij MyGo. Die kunnen je wat offertes sturen zodat je de prijzen rustig kunt vergelijken. Verder moet je rekening houden met controles in het nieuwe huis, zoals:
- Elektra controleren
- NEN1010-keuring
- Dak laten nalopen op lekkage
Een dag voor het verhuizen
Het moment suprême is bijna daar. Nog één dag en dan begint het grote vertrek. Zorg ervoor dat je alles de avond van tevoren al in dozen hebt zitten. Laat de vriezer ontdooien en haal de koelkast leeg. Kinderen en huisdieren kun je eventueel naar een verhuisadres brengen, of je neemt ze morgen per auto mee. Loop alles in het huis nog een keer langs. Ben je echt niets vergeten, staan er nog dingen op de zolder of in kruipruimtes die je eigenlijk mee moet nemen/weg moet gooien? Begin ook alvast met het:
- Uit elkaar schroeven van meubilair
- Eten en drinken voorbereiden voor morgen
- Telefoons opladen
- Afscheid nemen van de buren
- Verbandtrommel in de auto zetten, voor het geval dat
- Maak foto van waardevolle spullen, voor verzekering
Verhuizing en aankomst
Je hoort het geronk van de verhuiswagen op de oprit. Nu moeten de dozen naar buiten worden gedragen en alles ingeladen. Zie er op toe dat dit zorgvuldig gebeurt en maak nog een laatste ronde door het huis. Heb je echt alles meegenomen, is er niets vergeten? Let ook op eventuele beschadigingen. Die moet je natuurlijk melden bij de nieuwe eigenaren. Als alles in de wagens zit, kun je weg.
In het nieuwe huis moet je na het uitladen nog steeds een paar andere punten langslopen. Controleer bijvoorbeeld de meterstanden, en mail deze naar de energiemaatschappij en de vorige bewoners. Laat ook de sloten vervangen. Kijk ook of je inboedel schade heeft opgelopen of het huis zelf beschadigd is geraakt. Neem ook de tijd om gezellig iets te drinken en te genieten van je nieuwe woning. Dat hoort er immers ook bij.