Terug naar diensten
Radiator installeren

Radiator installeren

Wanneer een radiator installeren in huis?

Een nieuwe radiator installeren is vaak nodig wanneer je een nieuwe CV ketel hebt aangeschaft en je wilt je woning effectiever verwarmen. Ook kan het vervangen van je bestaande radiatoren zorgen voor effectiever verwarmen, en daarmee energiebesparing. Als laatste kan het bijvoorbeeld zijn dat een ruimte in de woning van functie is gewijzigd. Als je de koude zolder bijvoorbeeld wilt veranderen in een hobby- of werkkamer is het erg prettig als deze wordt verwarmd met een radiator.

Ben je direct op zoek naar een verwarmingsspecialist(e) voor het installeren van radiatoren? Bij MyGo vind je eenvoudig gespecialiseerde monteurs met de MyGo Matchmaker. Vergelijk en contacteer specialisten bij jou in de buurt, of vraag eerst offertes aan om prijzen te vergelijken. Heb je spoed of liever direct telefonisch contact? Bel naar 085 106 1600.

Inhoudsopgave

Radiator installeren

Wat kost een radiator installeren?

De prijs van een radiator installeren is afhankelijk van een aantal randzaken. Zo is de hoeveelheid leidingen die moet worden aangelegd van grote invloed. Ook het uurtarief van de monteur en de tijd die de monteur kwijt is aan de installatie bepalen een groot gedeelte van de prijs. Als laatste bepaalt ook het soort radiator een groot gedeelte van de prijs.

Tabel 1: Radiator installeren kosten

Type radiator Kenmerk Prijs inclusief installatie
Paneelradiator Verwarmt snel €50 - 125
Ledenradiator Blijft lang warm €100 - 150
Designradiator Bijzonder uiterlijk €150 - 300
Elektrische radiator Verwarmt zonder CV aansluiting €400 - 550

In tabel 1 staan de kosten van verschillende radiatoren installeren inclusief plaatsing en btw. De prijs van het leggen van leidingen zit hier nog niet bij inbegrepen.

Soorten radiatoren

Je kunt kiezen uit vier standaard soorten wanneer je een radiator wilt installeren. De paneelradiator, ledenradiator en designradiator worden aangesloten op de CV ketel. De elektrische radiator verwarmd uit zichzelf, en heeft alleen stroom nodig om te kunnen werken. Elke radiator kent zijn eigen kenmeren en voor- en nadelen.

Overigens zijn er nog veel meer soorten radiatoren. Voor het beste advies kan je terecht bij de verwarmingsspecialisten van MyGo. Gebruik de MyGo Matchmaker voor het vinden en contacteren van lokale experts, of bel naar 085 106 1600.

Radiator installeren

Paneelradiator installeren

Een paneelradiator is over het algemeen de meest voorkomende radiatorsoort in huishoudens in Nederland. Deze radiator bestaat uit twee onderdelen; het paneel en de convector. Warm water stroomt vanuit de cv ketel het paneel in, en geeft direct warmte af aan de omgeving. Tegelijkertijd warmt het paneel ook de convectoren (de golvende platen aan de achterzijde van de radiator) op. Deze platen verwarmen ook de koude luchtstromen die langs de convectoren komen.

Voordelen van een paneelradiator:

 • Wordt snel warm
 • Kan veel warmte afgeven met een groot oppervlak
 • Komt in veel soorten en maten
 • Is relatief gemakkelijk te onderhouden
 • Is ver uit de voordeligste radiatorsoort.

Nadelen van een paneelradiator:

 • Neemt veel ruimte in beslag
 • Moet regelmatig worden ontlucht tegen ruis en borrelen.
 • Wordt relatief snel weer koud.

Ledenradiator installeren

De ledenradiator bestaat uit een aantal losse stalen platen die op een paar punten met elkaar in verbinding staan. Door het grote oppervlakte van de ledenradiator kan deze veel water opnemen, en daardoor warmte lang vasthouden en afgeven. Bovendien staan de platen over het algemeen recht op, waardoor de radiator ondanks zijn grote oppervlakte toch weinig ruimte in beslag neemt.

Voordelen van een ledenradiator:

 • Komt in veel soorten en maten
 • Zowel horizontaal als verticaal te plaatsen
 • Blijft lang verwarmen
 • Is zuiniger in energieverbruik
 • Maakt minder geluid dan de paneelradiator

Nadelen van een ledenradiator:

 • De metalen randen zijn niet kindvriendelijk
 • Door de vorm is hij moeilijker schoon te maken
 • De radiator wordt minder snel warm

Radiator installeren

Designradiator installeren

Designradiatoren komen in ontzettend veel soorten, vormen en maten. Met een designradiator heb je altijd een radiator die past bij jouw interieur. Bovendien is de manier van verwarmen ook per soort verschillend. In de regel kan een designradiator alles wat een gewone radiator ook kan, maar dan net iets minder goed. Daar staat tegenover dat de designradiator precies zo gevormd en gekleurd is als jij dat wilt.

Elektrische radiator installeren

De elektrische radiator werkt, zoals de naam al doet vermoeden, op elektriciteit in plaats van warm water. Deze radiator hoeft dus niet te worden aangesloten op de CV ketel, en verbruikt geen gas. De elektrische radiator is de laatste tijd erg populair. Ze zijn voornamelijk geschikt als extra verwarming of in ruimtes waar je niet vaak komt.

Voordelen van een elektrische radiator:

 • De elektrische verwarming wordt erg snel warm
 • De elektrische verwarming is milieuvriendelijk
 • Voor elektrische verwarming hoeven geen leidingen te worden gelegd.
 • Elektrische verwarming is gemakkelijk te verplaatsen

Nadelen van een elektrische radiator:

 • Elektrische verwarming als hoofdverwarming kost veel stroom

Dit nadeel valt overigens in het niet wanneer je je eigen energie opwekt met bijvoorbeeld zonnepanelen.

Alternatieven voor een radiator installeren

Er zijn ook andere vormen van verwarming dan radiatoren installeren. Een voorbeeld van alternatieven is de zogeheten ‘lage temperatuur verwarming’ (LTV). Dat is een verzamelnaam voor verwarmingssoorten die de woning evenredig verwarmen met een lagere temperatuur dan radiatoren. In de meeste gevallen zijn deze verwarmingssoorten zuiniger en minstens net zo effectief. Onder lage temperatuur verwarming vallen bijvoorbeeld vloerverwarming, wandverwarming en de lage-temperatuur radiator. Naast het feit dat lage temperatuur verwarming zuinig werkt, hebben vloerverwarming en wandverwarming nog een voordeel. Ze nemen namelijk geen extra ruimte in beslag zoals een radiator. Voor meer informatie over duurzaam verwarmen kan je terecht op onze pagina duurzaam wonen.

MyGo helpt je graag aan een monteur

Het vinden van de juiste monteur voor het installeren van je radiatoren kan een tijdrovende klus zijn. MyGo helpt dan ook graag om dit zo gemakkelijk mogelijk te maken. Maak 24/7 gratis en vrijblijvend gebruik van de MyGo Matchmaker. Voer je woonplaats en klus in, en ontvang een handig overzicht van vakspecialisten bij jou in de regio. Vraag eerst offertes aan of neem direct contact op per telefoon of per mail. Wordt je liever telefonisch geholpen met het vinden van een geschikte monteur? Bel ons service center op 085 106 1600 en wij helpen je gratis met het vinden van een goed vakbedrijf voor jouw klus.

Waarom MyGo?
 • Direct een specialist geregeld
 • Snel een offerte binnen
 • Alleen betrouwbare bedrijven!
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
 • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
 • Direct hulp via ons service center
 • Nauwkeurige bedrijfsselectie
Hulp nodig? Max staat voor je klaar!

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!