Wat kost het laten plaatsen van een dakraam?
De gemiddelde kosten van het een dakraam laten plaatsen liggen tussen de 800 en de 1.100 euro. De meeste mensen zijn rond de 950 euro kwijt wanneer ze een dakraam willen laten plaatsen. Bij een dakraam van ongeveer 55 bij 80 centimeter liggen de kosten gemiddeld rond de 850 euro. Bij een dakraam van 80 bij 100 centimeter lopen die kosten op naar 1.050 euro. De kosten van een dakraam bestaan meestal voor 75% uit materiaalkosten en voor 25% uit arbeidskosten. In dit artikel vind je de meer informatie over het laten plaatsen van een dakraam en de kosten daarvan.
Vraag vrijblijvend een offerte aan!
Inhoudsopgave
2. Soorten materialen
3. Types dakramen
4. Afwerking dakraam
5. Accessoires dakraam
6. Soorten zonwering
7. Waarmee rekening houden?
8. Dakraam laten plaatsen door een professional
Wil je liever direct een professional spreken over de mogelijkheden en kosten in jouw situatie? Met de MyGo Matchmaker kom je eenvoudig in contact met verschillende specialisten bij jou in de regio. Neem contact op per telefoon of per mail, of vraag eerst offertes aan om te vergelijken. Voor telefonische ondersteuning kan je bellen naar 085 106 1600.
Dakraam laten plaatsen, wat beïnvloed de prijs?
De kosten voor een dakraam laten plaatsen kunnen door verschillende factoren beïnvloed worden. De grootste beïnvloeder van de kosten van een dakraam plaatsen is het materiaal dat je graag wilt. Dakramen kunnen van verschillende materialen gemaakt worden en sommige materialen zijn duurder dan andere. Ook maakt de grootte van het gewenste dakraam uit voor de kosten van het dakraam plaatsen. Daarnaast is het type dakraam dat je kiest belangrijk en tot slot bepaalt de afwerking ook een deel van de totaalprijs.
Soorten materialen
Je kunt een dakraam van verscheidene materialen laten maken. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit hout, kunststof, aluminium, en staal. Elk materiaal heeft weer andere eigenschappen, en daarmee voor- en nadelen.
Houten dakraam laten plaatsen
Een houten dakraam kenmerkt zich als volgt:
- Hout geeft vaak een klassiek uiterlijk aan het dakraam
- Hout is ook goed te gebruiken als isolatiemateriaal
- Hout heeft meer onderhoud nodig dan de alternatieven
- Hout is minder goed bestand tegen pogingen tot inbraak
- Prijzen voor een houten dakraam liggen tussen 800 en 1.000 euro incl. btw en montage
Kunststoffen dakraam laten plaatsen
Een kunststoffen dakraam kenmerkt zich als volgt:
- Kunststof geeft vaak een modernere uitstraling
- Kunststof gaat langer mee en is dus duurzamer dan hout
- Kunststof heeft minder onderhoud nodig dan hout
- Kunststof is in meerdere kleuren verkrijgbaar
- Kunststof kent een groot verschil in kwaliteit tussen merken
- Prijzen voor een kunststoffen dakraam liggen tussen 850 en 1.100 euro incl. btw en montage
Stalen dakraam laten plaatsen
Een stalen dakraam kenmerkt zich als volgt:
- Staal geeft een authentieke uitstraling aan het dakraam
- Staal gaat langer mee en is dus duurzamer dan hout
- Staal is erg goed bestand tegen pogingen tot inbraak
- Staal heeft een lage isolatiewaarde t.o.v. hout en kunststof
- Prijzen voor een stalen dakraam liggen tussen 900 tot 1.200 euro incl. btw en montage
Aluminium dakraam laten plaatsen
Een aluminium dakraam kenmerkt zich als volgt:
- Aluminium geeft een moderne uitstraling aan het dakraam
- Aluminium is in meerdere kleuren verkrijgbaar
- Aluminium is erg goed bestand tegen pogingen tot inbraak
- Aluminium heeft een goede isolatiewaarde
- Aluminium is niet tot nauwelijks te repareren in het geval van beschadigingen
- Prijzen voor een aluminium dakraam liggen tussen 1.000 en 1.200 euro incl. btw en montage
Keuze hulp voor jouw situatie
Welk materiaal het beste past is natuurlijk per geval verschillend. Een houten dakraam laten plaatsen is de beste keuze wanneer je op zoek bent naar de meest voordelige optie. Bovendien kan een houten dakraam goed passen bij de klassieke uitstraling van je woning.
Een kunststoffen dakraam laten plaatsen past het beste wanneer je de woning een modernere uitstraling wilt geven. In dat geval is kunststof de voordeligere maar zeker niet minderwaardige optie. Wanneer je iets meer geld over hebt voor inbraakveiligheid kan je ook kiezen voor de aluminium variant.
Wil je een inbraakveilige woning? Dan past een stalen dakraam goed in het plaatje. Zeker als de woning ook al een authentieke uitstraling heeft. Voor extra isolatie zou je in dit geval ook voor het iets duurdere aluminium kunnen kiezen.
Een professionele dakkapelspecialist(e) van MyGo kan ook helpen bij het maken van deze keuze. Gebruik de Matchmaker of bel naar 085 106 1600 voor contact met een professional.
Types dakramen
Meestal wordt er onderscheid gemaakt tussen twee soorten daken wat betreft het laten plaatsen van een dakraam: hellende daken en platte daken. Voor beide soorten kun je kiezen uit verschillende soorten dakramen. De kosten van het dakraam verschillen uiteraard op basis van het type dakraam dat je kiest. Je kunt kiezen uit een tuimelvenster, een lichtkoepel en een valraam:
Tuimelvenster
Over het algemeen wordt in Nederland het tuimelvenster het vaakst gebruikt. Dit dakraam kan tot wel 180 graden openen, zodat het lekker door kan waaien als je dat wilt. Ook is het gemakkelijk om een tuilmelvenster schoon te maken. Meestal zit er zelfs een ventilatierooster bij een tuimelvenster, zodat er frisse lucht binnen kan komen terwijl je het dakraam liever niet open zet, bijvoorbeeld terwijl het regent. Een tuimelvenster kost tussen de 800 en de 1.000 euro inclusief de installatiekosten en de btw.
Lichtkoepel
Iets duurder dan het tuimelvenster is de lichtkoepel. Deze wordt meestal op platte daken geplaatst en er kan als materiaal plexiglas, plat glas, of gebogen glas voor worden gebruikt. Plexiglas is erg goedkoop, maar kan na een paar jaar beginnen met verkleuren, zodat het af en toe vervangen moet worden. Als je gewoon glas gebruikt, verkleurt dit niet. Je kunt zelfs een elektrisch systeem in de lichtkoepel zetten, zodat je deze vanaf een afstandje kan openen. Een lichtkoepel plaatsen kost ongeveer tussen de 850 en de 1.100 euro. Met een elektrisch openingssysteem erbij worden de kosten meestal nog iets hoger.
Valraam
Iets prijziger dan een lichtkoepel is het valraam: dit kost meestal tussen de 900 en de 1.150 euro. Een valraam kan hoog openen doordat er scharnieren bovenaan het kozijn zitten. Dit geeft een lichte en ruimtelijke uitstraling aan je kamer. Een valraam kun je naar binnen én naar buiten openen en beschikt over een ventilatierooster. Wel is het soms iets lastiger om een valraam goed schoon te maken dan een tuimelvenster.
Afwerking dakraam
Het is verstandig om je dakraam te laten plaatsen door een professionele monteur. Zo weet je zeker dat er niets misgaat en dat het dakraam goed wordt afgewerkt na de plaatsing. Een goede afwerking van het dakraam is belangrijk om onder andere lekkage te voorkomen.
De afwerking van een dakraam zit niet altijd bij de standaard prijs van het plaatsen van de dakraam. Meestal kost de afwerking nog tussen de 200 en de 300 euro extra. Dit hangt af van de diepte van het dakraam. Bij een diepte van 30 centimeter betaal je meestal zo’n 200 euro voor de afwerking van het dakraam. Een dakraam met een diepte van 40 centimeter kost wat betreft de afwerking meestal nog 250 euro extra, en bij een dakraam met een diepte van 50 centimeter lopen deze kosten op tot ongeveer 300 euro.
Accessoires dakraam
Je kunt bij je dakraam nog allerlei handige accessoires aanschaffen. Een rolgordijn is bijvoorbeeld erg handig om wat privacy te creëren in je kamer. Je kunt kiezen uit een lichtdoorlatend rolgordijn en een verduisterend rolgordijn.
Een verduisterend rolgordijn is volledig lichtdicht en dus ideaal als je gaat slapen. Een lichtdoorlatend rolgordijn is meer bedoeld voor wanneer je ervoor wilt zorgen dat mensen die langslopen niet meer naar binnen kunnen kijken. Een rolgordijn kun je vaak al vanaf 15 euro per stuk kopen, maar de prijzen kunnen maar zo oplopen tot ongeveer 50 euro per stuk. Het ligt maar net aan het merk en de kwaliteit waarvoor jij kiest.
Naast een rolgordijn kun je ook een horgordijn aanschaffen. Zo zorg je ervoor dat er geen muggen en ander ongedierte jouw woning binnen kunnen komen. Ideaal wanneer je niet van insecten houdt. Een horgordijn kun je meestal al vanaf 10 euro kopen, maar kan oplopen op basis van de grootte van je dakraam. Ook kan het wat duurder zijn om een horgordijn op maat te laten maken.
Soorten zonwering
Je kunt kiezen uit verschillende manieren om de zon te weren bij jouw dakraam. Een verduisterend rolgordijn is een erg geschikte keuze om de zon tegen te houden. Maar ook jaloezieën, rolluiken en vouwgordijnen kunnen de zon goed tegenhouden. Daarnaast kun je de zon nog van buitenaf weren met bijvoorbeeld een luifel. Het ligt er maar net aan wat jij het handigst vindt.
De prijzen van zonwering verschillen per merk en op basis van kwaliteit. Meestal kun je al vanaf 10 euro zonwering aanschaffen, maar de gemiddelde prijs ligt ongeveer op 50 euro voor een dakraam. Een luifel is meestal de meest prijzige optie. De marktleider op het gebied van accessoires bij dakramen is Velux. De producten van Velux zijn handig en passen meestal het beste bij jouw raam. Velux kan echter wel een dure keuze zijn. Als je liever niet teveel wilt besteden aan accessoires, dan kun je beter een ander merk kiezen. Wel kan het zijn dat de kwaliteit dan wat minder is.
Waarmee rekening houden?
Er zijn veel factoren die invloed hebben op de kosten van het plaatsen van een dakraam. Het kan daarom lastig zijn om de juiste keuzes te maken. Uiteraard zijn deze keuzes volledig afhankelijk van jouw voorkeuren. Als je een dakraam wilt laten plaatsen om meer licht in je kamer toe te laten, dan kun je het beste een groot, hoog dakraam kiezen. Als je niet zoveel te besteden hebt, dan is een kleiner dakraam meestal het beste.
Wat betreft materiaalkeuze is een houten dakraam het meest voordelig. Als je veel ventilatie in je kamer wilt, dan is een groot dakraam dat helemaal open kan de beste keuze. Uiteraard hangt de materiaalkeuze ook af van de soort uitstraling waarnaar jij op zoek bent. Voor een moderne uitstraling is aluminium of kunststof geschikt, en voor een klassieke uitstraling kun je beter voor hout kiezen. Als je niet kunt kiezen uit alle mogelijkheden, kun je natuurlijk ook om advies vragen aan een professionele monteur.
Vraag vrijblijvend een offerte aan!
Dakraam laten plaatsen door een professional
Je kunt je dakraam het beste laten plaatsen door een professional. De kosten van het laten plaatsen van een dakraam door een professional worden meestal berekend per uur. Het uurloon van een monteur ligt meestal op zo’n 40 euro, maar dit kan verschillen per monteur en per klus.
Hoe sneller een monteur klaar is, hoe minder je betaald. Daarom is het verstandig om de ruimte rondom het toekomstige dakraam alvast goed vrij te maken. Zo kan de monteur er goed bij en kan hij of zij gemakkelijk en vrij werken.
Je vindt gemakkelijk een monteur bij jou in de buurt met de MyGo Matchmaker. Ook kun je bellen naar 085 106 1600. Al onze specialisten zijn erg ervaren en zorgen ervoor dat de klus zo zorgvuldig mogelijk wordt uitgevoerd.