Terug naar prijzen
Kosten tuinontwerp

Kosten tuinontwerp

Wat kost een tuinontwerp?

Gemiddeld kost een tuinontwerp tussen de 400 en de 600 euro. De gemiddelde prijs van een tuinontwerp ligt op 500 euro. Meestal ben je minimaal 200 euro kwijt voor een tuinontwerp en betaal je maximaal 1.500 euro, afhankelijk van de oppervlakte van je tuin. Wil jij je tuin opnieuw aanleggen, inrichten of verbouwen? In dit artikel lees je alles over de mogelijkheden en de kosten van een tuinontwerp. Ook kun je een tuinontwerp opvragen bij één van de specialisten die je vindt met de MyGo Matchmaker.

Direct een hovenier in de buurt?

Klik op de Matchmaker of bel 085 432 00 32

Prijsopbouw kosten tuinontwerp

Tabel 1: Gemiddelde kosten tuinontwerp en beplantingsplan

Werkzaamheid

Gemiddelde prijs inclusief arbeidskosten

Plan voor beplanting

Tuinontwerp tot 100 m2

€200-500

€100-250

Tuinontwerp 100-200 m2

€500-600

€250-300

Tuinontwerp 200-400 m2

€650-750

€325-375

Tuinontwerp 400-800 m2

€800-900

€400-450

In bovenstaande tabel zie je de gemiddelde kosten van een tuinontwerp en een plan voor beplanting voor tuinen van een bepaalde oppervlakte. In een beplantingsplan wordt bepaald waar in de tuin de planten komen te staan en welke planten dat worden. Tijdens het aanleggen van de tuin kan hiermee dan rekening gehouden worden, zodat de planten perfect geplaatst kunnen worden.

Kostenbepalers tuinontwerp: beplantingsplan

Er zijn verschillende factoren die de kosten van het tuinontwerp beïnvloeden. De oppervlakte is een belangrijke factor: hoe groter de tuin, hoe langer de specialist bezig is en hoe hoger de kosten dus worden. Heb je een kleine tuin, maar wordt het een ingewikkeld ontwerp? Ga er dan vanuit dat de kosten van het tuinontwerp wat zullen oplopen. De kosten worden ook bepaald door de vraag of je ook een beplantingsplan wilt laten maken of niet. Het is verstandig om dit wel te laten doen, want je moet rekening houden met een heleboel factoren wanneer je een beplantingsplan maakt:

  • Standplaats planten. Waar kun je de planten het beste plaatsen? Sommige groeien beter in de zon, andere in de schaduw.
  • Soorten planten. Er zijn vele verschillende planten die allemaal andere eigenschappen hebben. Welke zijn geschikt in jouw tuin en welke niet?
  • Eigenschappen. Verschillen tussen planten zitten onder andere in de hoogte, de bloeitijd, de bladvormen en de kleuren. Het is belangrijk dat je keuzes maakt die goed passen bij je tuin.
  • Seizoen. In een beplantingsplan kun je aparte planten uitkiezen voor elk seizoen, zodat je het hele jaar door een kleurrijke tuin hebt.

Hoe gaat een tuinarchitect te werk?

Voor het maken van een tuinontwerp met beplantingsplan heb je een tuinarchitect of hovenier nodig. Deze specialist zal eerst bij je thuis komen om je tuin te bekijken en je wensen te bespreken. Zo weet je zeker dat het ontwerp precies wordt wat jij in je hoofd hebt. De specialist zal hier direct adviezen over geven en de mogelijkheden doorlopen, zodat je weet wat er mogelijk is. Vervolgens maakt de tuinarchitect het tuinontwerp.

Wanneer hij of zij hier klaar mee is, volgt de bespreking. Ben je tevreden met het ontwerp? Dan kun je overleggen hoe en wanneer het tuinontwerp zal worden gerealiseerd. Als je nog niet tevreden bent, zit je nog nergens aan vast: de specialist kan het ontwerp aanpassen totdat je je er fijn bij voelt. Uiteraard ben je nooit verplicht om een tuinontwerp ook daadwerkelijk te realiseren.

Tips van MyGo voor het beste tuinontwerp

MyGo heeft een aantal belangrijke tips voor je verzameld voor het beste en voordeligste tuinontwerp.

  • Offertes vergelijken. Om zeker te weten dat je de goedkoopste specialist uitkiest, is het verstandig om verschillende offertes te vergelijken. Dit kun je doen via de MyGo Matchmaker.
  • Advies op locatie. Een tuinontwerp is erg persoonlijk: jij moet je immers fijn voelen in je eigen tuin. Daarom is het verstandig om advies op locatie aan te vragen, zodat je persoonlijk met de specialist kunt overleggen over jouw wensen voor de tuin. Meestal hoort advies op locatie standaard bij een tuinontwerp.
  • Locale specialist. Om op de voorrijkosten te besparen kun je het beste een locale specialist kiezen. De MyGo Matchmaker helpt je daarbij.
  • Zwemvijver. Ga je voor een ultiem rustgevende look? Dan biedt een zwemvijver de ideale uitkomst. Je kunt in een zwemvijver zwemmen om te ontspannen en je kan tot rust komen door de natuurlijke uitstraling van de vijver. Informatie over de kosten van een zwemvijver vind je hier.
  • Wenslijst. Maak voordat de tuinarchitect komt alvast een wenslijst om zeker te weten dat je niets vergeet. Hierbij kun je bijvoorbeeld afbeeldingen of schetsen gebruiken om duidelijk te maken wat je wilt. Zo kan de architect ervoor zorgen dat jij de tuin van je dromen krijgt.

De beste specialist vinden met MyGo

Hovenier in de regio nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker, of bel naar 085 432 00 32.