Kosten tuinontwerp

Kosten tuinontwerp

Tuinontwerp laten maken

Ben je van plan om je tuin opnieuw te laten aanleggen of inrichten en wil je daarom een tuinontwerp laten maken? Dan heb je de hulp van een tuinarchitect en een hovenier nodig. In dit artikel lees je alles over de mogelijkheden en de kosten van een tuin ontwerp.

Wil je in contact gebracht worden met een tuinarchitect of een hovenier bij jou in de buurt? Raadpleeg dan onze online Matchmaker. Wil je liever telefonisch contact? Bel dan naar 085 106 1600.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Direct een tuinarchitect of hovenier in de buurt?

Klik op de Matchmakerknop of bel 085 106 1600.

Wat kost een tuinontwerp?

Tuin ontwerp

Voordat er wordt begonnen met het aanleggen van een tuin, is het belangrijk dat er een goed ontwerp klaarligt. Een tuinontwerp is een tekening op schaal waarop je de plannen voor een nieuwe tuin kunt zien en wordt door een tuinarchitect gemaakt. In de meeste gevallen maakt hij/zij zo’n ontwerp voor een achtertuin, maar een tuinontwerp voor je voortuin is vaak ook een optie.

Het onderscheid tussen een ontwerp voor een achtertuin of een voortuin is niet het enige. Er is namelijk veel mogelijk op het gebied van een ontwerp voor je tuin. Je kunt bijvoorbeeld specifiek een tuinontwerp voor een rijtjeshuis, een ontwerp voor een tuin met veel ruimte of juist een tuinontwerp voor een kleine tuin aanvragen. Er is altijd een mouw aan te passen, zodat je een ontwerp krijgt dat perfect bij jouw tuin past.

Een optie die steeds populairder wordt, is het laten maken van een 3D ontwerp voor je tuin. Daarmee krijg je een nog realistischer beeld van hoe het eindresultaat eruit zal komen te zien. Het proces dat doorlopen wordt om een tuin ontwerp te laten maken bestaat uit verschillende stappen, die we hieronder voor je toelichten.

Tuinontwerp maken

Gaat een tuinarchitect een tuinontwerp voor je maken, dan wordt er een stappenplan doorlopen. Eerst vindt er een gesprek plaats waarin wordt geïnventariseerd wat je wensen en tuinontwerp ideeën zijn. Wat voor thema wil je in je tuin? Hoe ga je gebruikmaken van de ruimte in de tuin? Wil je een onderhoudsarme tuin of maakt het je niet uit als je geregeld moet schoffelen, snoeien of bijplanten?

Er wordt bij het maken van het ontwerp altijd rekening gehouden met de mate waarin je zelf groene vingers hebt. Ook bekijkt de tuinarchitect op basis van je wensen welke materialen het geschiktst zijn voor je tuin en met welk budget er gewerkt moet worden. In deze fase van het proces kan de tuinarchitect je ook een aantal tuinontwerp voorbeelden laten zien, zodat je een beeld krijgt.

De volgende stap is het noteren van de afmetingen van je tuin. Als er al een bouwtekening of een plattegrond van je tuin is, wordt die door de tuinarchitect gebruikt. Is dat niet het geval, dan meet hij/zij je tuin op. Daarna gaat de tuinarchitect aan de gang met een tuinontwerp schets (eventueel in 3D). Daarbij wordt rekening gehouden met de afmetingen en vorm van je tuin. Ook worden de functie, bloeitijd en kleuren van diverse bloemen, planten, bomen en struiken in acht genomen. Wil je bestrating of een terras in je tuin, dan komt dat uiteraard ook terug in de schets.

Er volgt een bespreking van de eerste tuinontwerp tekening, waarbij je ook te horen krijgt wat er allemaal nodig zal zijn en hoe het kostenplaatje eruitziet. Is alles volledig naar wens, dan is het werk van de tuinarchitect voltooid. Je krijgt een materiaallijst en kunt een hovenier inschakelen voor het verwezenlijken van de tuinideeën. Moeten er nog dingen worden aangepast, dan kan de tuinarchitect een nieuwe versie van het tuin ontwerp voor je maken.  

Wat kost een tuinontwerp?

Beplantingsplan 

Een beplantingsplan kan worden gezien als aanvulling op een tuinontwerp, maar kan ook op zichzelf staan. Het is specifiek bedoeld om een overzicht te krijgen van de beplanting die in je tuin komt. Er kan gedetailleerd mee worden aangegeven welke planten het beste aansluiten bij de lichtval en het grondtype van je tuin. Wil je bijvoorbeeld een prairie tuin beplantingsplan of juist een plan voor beplanting in een strakke, moderne tuin?

Net als bij een tuin ontwerp kun je zowel voor je achtertuin als je voortuin een beplantingsplan laten maken. Het is in veel gevallen ook mogelijk om meerdere beplantingsplan voorbeelden te bekijken om inspiratie voor je eigen plan op te doen.

Voordat een tuinarchitect een beplantingsplan opstelt, wordt er eerst bodemonderzoek in je tuin verricht. Het is immers belangrijk om te weten met wat voor bodem je te maken hebt om een overzicht van geschikte beplanting te kunnen maken. Aan de hand van bodemonderzoek kun je er bijvoorbeeld achter komen of er een drainage in je tuin moet worden aangelegd, zodat de grond minder vochtig wordt en beplanting beter tot zijn recht komt.

Na het bodemonderzoek wordt je tuin opgemeten. Op basis daarvan maakt een tuinarchitect een tekening waarop de borders, schaduwplekken, vaste elementen (vijver, tuinhuisje) en beplanting staan. Er wordt bepaald op welke plekken in de tuin er planten en bomen moeten komen, welke soorten dat moeten zijn en hoeveel stuks er van elke soort nodig zijn. Daarbij houdt de tuinarchitect rekening met verschillende factoren.  

Allereerst kijkt hij/zij natuurlijk naar jouw wensen: er worden planten gekozen die aan de gewenste hoeveelheid onderhoud voldoen, die matchen met de zuurtegraad van de bodem en die indien gewenst de inkijk in je tuin verminderen. Daarnaast neemt de tuinarchitect de afmetingen, de bloeitijd en de lichtbehoefte van elke boom en plant mee in het ontwerp.

Andere punten waar bij het opstellen van een beplantingsplan rekening mee wordt gehouden door de tuinarchitect, zijn de mate van schaduw en zonlicht in de tuin. Ook zorgt de tuinarchitect ervoor dat er slechts een paar kleuren worden gebruikt, zodat het geheel niet te druk wordt. Bovendien wordt er bij beplanting vaak een systeem met oneven aantallen gebruikt, zodat het resultaat zo natuurlijk mogelijk oogt.

Wil je in contact gebracht worden met een tuinarchitect in je regio om een beplantingsplan te laten maken? Raadpleeg onze online Matchmaker of bel naar 085 106 1600.

Wat kost een tuinontwerp?

Tuinontwerp en beplantingsplan kosten

Wat kost een tuinontwerp en hoeveel betaal je voor het laten opstellen van een beplantingsplan? In de tabel hieronder geven we de gemiddelde tarieven voor beide werkzaamheden weer bij tuinen van verschillende afmetingen. Alle tarieven zijn inclusief btw en arbeidskosten van de tuinarchitect

Tabel 1: Gemiddelde kosten tuinontwerp en beplantingsplan

Werkzaamheid Gemiddelde prijs (inclusief btw en arbeidskosten)
Tuinontwerp <100 m2                          €250 - €500
Tuinontwerp 100 - 200 m2                          €500 - €600
Tuinontwerp 200 - 400 m2                          €625 - €750
Tuinontwerp 400 - 800 m2                          €790 - €900
Beplantingsplan <100 m2                          €100 - €250
Beplantingsplan 100 - 200 m2                          €250 - €300
Beplantingsplan 200 - 400 m2                          €300 - €375
Beplantingsplan 400 - 800 m2                          €375 - €450

Bovenstaande prijzen zijn van toepassing als je alleen een tuinontwerp of alleen een beplantingsplan wilt laten maken. Wil je tegelijkertijd een tuinontwerp en een beplantingsplan laten maken, dan wordt er voor het beplantingsplan vaak met een andere regel gewerkt. Je betaalt voor het beplantingsplan dan 50% van de kosten voor het tuinontwerp. Heb je dus een tuin van 100 m2 en wil je een tuinontwerp en een beplantingsplan laten maken, dan betaal je minimaal 250 + (250 x 0,5) = €375 en maximaal 500 + (500 x 0,5) = €750 voor.

Factoren die kosten tuinontwerp bepalen

Er zijn verschillende factoren die de kosten van het tuin ontwerp en het beplantingsplan beïnvloeden. Allereerst zijn de grootte van je tuin, de omvang van de klus en het uurtarief van de tuinarchitect van belang. Ook speelt het in beide gevallen een rol of je één of meerdere ontwerpen wilt ontvangen, voor een 3D ontwerp kiest, advies op locatie wilt of voor extra opties kiest (bijvoorbeeld een speciaal verlichtingsplan). Wil je bovendien zowel een tuinontwerp als een beplantingsplan, dan kun je op een andere prijs rekenen dan wanneer je alleen één van beiden laat maken.

Wat kost een tuinontwerp?

Tuinarchitect

Voor een tuinontwerp of een beplantingsplan heb je dus de hulp van een tuinarchitect nodig, ook wel een tuinontwerper genoemd. Tuinarchitecten weten alles van tuinindelingen en verschillende soorten beplanting, waardoor ze ervoor kunnen zorgen dat je tuin naar een hoger niveau wordt getild. Dankzij diens kennis zorgt een tuin architect er namelijk voor dat er precies de elementen, kleuren en materialen worden gebruikt waarmee je tuin tot z’n recht komt.

De term tuinarchitect wordt vaak verward met hovenier. Het verschil is echter dat een tuinarchitect vaak meer ontwerpervaring heeft en een hovenier meer uitvoerende ervaring. Een tuinarchitect kijkt naar de ruimtelijke kwaliteiten van een tuin, een hovenier naar de maakbaarheid ervan. Een hovenier voert de plannen die een tuinarchitect gemaakt heeft uit.

Tuin inrichten

De algemene noemer waar de werkzaamheden van een tuinarchitect onder vallen, is tuininrichting (zowel van de voortuin als van de achtertuin). Binnen die noemer zijn er diverse opties. Wil je bijvoorbeeld een kleine tuin laten inrichten, dan kan een tuinarchitect een ontwerp maken waarin met planten van verschillende hoogtes zodat er diepte ontstaat en tuin groter lijkt.

Wil je daarentegen een grote tuin laten inrichten, dan kan een tuinarchitect een plan maken waarmee optimaal gebruik wordt gemaakt van al die ruimte. Er kunnen dan veel verschillende gedeeltes in de tuin worden gemaakt, bijvoorbeeld voor een terras, een romantisch hoekje en een grasveld. Omdat het onderhoud van een grote tuin veel tijd kost, kan een tuinarchitect je adviseren over onderhoudsarme beplanting.

Ook voor wie een vierkante tuin wil laten inrichten, heeft een tuinarchitect een plan klaarliggen. Het is bij zo ’n tuin de kunst om hem breder te laten lijken, wat onder andere kan worden gerealiseerd door met een slingerend tuinpad en cirkelvormen te werken (een rond terras, ronde plantenbakken).

Ben je op zoek naar een tuinarchitect bij jou in de buurt? Raadpleeg onze online Matchmaker of bel naar 085 106 1600.

Wat kost een tuinontwerp?

Voordelen tuinontwerp

Er zitten veel voordelen verbonden aan het laten maken van een tuinontwerp (en een beplantingsplan). Allereerst weet je zeker dat al je wensen en plannen goed op papier worden gezet, zodat er duidelijke instructies aan de hovenier kunnen worden gegeven voor de verbouwing/aanleg van de tuin. Het uitbesteden van een tuinontwerp bespaart je ook veel werk: door iemand met expertise in te schakelen, hoef je zelf je hoofd niet te breken over de vele soorten beplanting.

Daarnaast zorgt een goed ontworpen en nette tuin ervoor dat je woningwaarde stijgt (met 5 tot wel 15%) en kun je een tuinarchitect altijd om advies vragen. Tot slot wordt er bij een tuinontwerp rekening gehouden met je budget en de gewenste mate van tuinonderhoud, waardoor je zeker weet dat het eindresultaat te onderhouden en te betalen is.

MyGo bespaartips tuinontwerp

Als je een tuinontwerp gaat laten maken, zijn er verschillende punten waar je op kunt letten om zo voordelig mogelijk uit te zijn. Hieronder geven we je een aantal tips om te besparen op de kosten voor een tuinontwerp.

  • Verzamel van tevoren zoveel mogelijk informatie over je droomtuin, zodat je slechts kort met de tuinarchitect hoeft te overleggen. Er hoeft dan maar één tuinontwerp gemaakt te worden, waardoor je tijd en geld bespaart.
  • Kies voor een standaard ontwerp. In veel gevallen hebben tuinarchitecten een aantal standaardontwerpen, bijvoorbeeld een ontwerp voor een onderhoudsarme, kleine, grote en vierkante tuin. Door voor een van die ontwerpen te kiezen en er geen extra opties bij aan te vragen, kun je tot wel 50% op de kosten besparen.
  • Kies voor voordelige beplanting. Door voor ‘standaard’ bomen en planten te kiezen in je tuin, weet je zeker dat je niet vastzit aan opties die een specifieke verzorging nodig hebben. Je bent extra voordelig uit als je voor jonge planten en bomen kiest.Locale specialist.
  • Vergelijk offertes van verschillende tuinarchitecten met elkaar voor je daadwerkelijk een keuze maakt. Je hebt dan een beter beeld van de prijzen en weet wat je kunt verwachten.
  • Kies voor een tuinarchitect bij jou in de buurt. Voorrijkosten kunnen behoorlijk oplopen en door voor een lokale specialist te kiezen, hoef je amper of zelfs helemaal geen voorrijkosten te betalen.

MyGo helpt je graag

Heb je besloten een tuinontwerp te laten maken en ben je daarom op zoek naar een tuinarchitect bij jou in de buurt? In onze MyGo Matchmaker kun je offertes bij meerdere tuinarchitecten aanvragen, een online vragenformulier invullen of een terugbelverzoek aanmaken. Wil je liever direct telefonisch contact met een tuinarchitect? Bel dan naar 085 106 1600.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Tuinarchitect of hovenier in de regio nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker, of bel naar 085 106 1600.

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!